Een museum om je vingers bij af te likken

Het enige Frietmuseum ter wereld staat in Brugge

Frietmuseum Brugge Redactioneel door

28 oktober 2009 bijgewerkt: 13 juli 2023 Brugge, West-Vlaanderen België en friet, ze horen bij elkaar. Het is dus geen wonder dat het land met haar geweldige gastronomische cultuur een eigen museum heeft waar ze het geheim van de goudgele lekkernijen ontvouwt. In de Saaihalle van Brugge vindt u het enige Frietmuseum ter wereld!

Het Frietmuseum beantwoordt al uw vragen over friet. De begane grond van het prachtige gebouw vertelt de historiek van de aardappel, die duizenden jaren geleden in Peru al gegeten werd en in de 16e eeuw naar Europa kwam. Op de eerste verdieping komt u alles te weten over de relatie tussen friet en België. Er staat een heus frietkot, dat helemaal in stijl is ingericht en u vindt honderden oude voorwerpen als aardappelschilmachines en frituurpannen. In de middeleeuwse kelder van het museum eindigt het bezoek met een vette frietproeverij.

Verse friet

Zowel kinderen als ouderen zijn dolenthousiast over het laatste deel van de tour. Zodra de geur van verse friet de neus in walmt, zijn ze niet meer weg te slaan van een puntzak frietjes.

Wie wil proeven van Brugge, België, of gewoon van friet, moet het Frietmuseum zeker bezoeken. Het kleine museum vertelt een groot verhaal over een gefrituurd stukje aardappel, dat in de hele wereld een lustobject is geworden. Want: wie friet verspreidt, verspreidt gezelligheid!

Korte geschiedenis van friet

  • 8.000 jaar v. Chr. worden in Peru en Chili wilde aardappelen gegeten
  • In de 16e eeuw komt de aardappel naar Europa;
  • Rond 1680 wordt er voor het eerst friet gemaakt in Namen, Andenne en Dinant (volgens de Gelgische historicus Jo Gérard);
  • In 1755 maakt een Frans kookboek melding van friet;
  • In 1802 komt friet naar Amerika;
  • De verkoop van friet op straat begint halverwege de 19e eeuw op de Pont Neuf in Parijs en betekent de geboorte van het frietkot;
  • In 1862 verkoopt ene Fritz uit Elzas friet op de kermis in Luik;
  • Aan het eind van de 19e eeuw zijn er door heel Europa friettenten.
Bron: wikipedia.be

Laatst gewijzigd: 2023-07-13 19:34:32 · Gepubliceerd: 2009-10-28 17:02:39 - 6760