1

Oostenrijk verwacht 56.000 ski-ongelukken

Skiërs en snowboarders risicogroepen

Wintersport op DagjeWeg.NL Nieuws door

archief oud artikel 25 november 2009 Dit winterseizoen raken de Oostenrijkse pistes weer besneeuwd met miljoenen wintersporters. Het Oostenrijkse Kuratorium für Verkehrssicherheit(KfV) doet alvast een voorspelling van het aantal ski-ongevallen: 56.000.

In 2008 raakten er 58.100 mensen gewond op de pistes van Oostenrijk. Ongeveer een vijfde van gewonden waren snowboarders. Het merendeel van de ongelukken onder skiërs en snowboarders werd veroorzaakt door valpartijen. Botsingen met andere wintersporters of met obstakels als bomen kwamen voor bij vijftien procent van de skiërs en zes procent van de snowboarders. De meest voorkomende letsels waren breuken. Skiërs liepen vooral knieletsel op en snowboaders polsletsel.

Snelheid en arrogantie

"Meer dan een kwart van de ongelukken is te wijten aan overdreven snelheid en arrogantie", vertelt dr. Anton Dunzendorfer, hoofd van de afdeling 'Vrije tijd & Sport' binnen de KfV. Dunzendorfer pleit voor een voorzichtige aanpak: "De helling moet altijd worden geselecteerd op basis van eigen rijvaardigheid."

"Warm je op voor het vertrek", geeft hij wintersporters als tip mee. "En neem regelmatig pauzes om vermoeidheid en overmoedigheid voor te zijn. Zelfs bekwame skiërs en snowboarders krijgen ongelukken."

Laatst gewijzigd: 2017-01-13 10:01:03 · Gepubliceerd: 25 november 2009 - 554