1

Populair porselein uit China

Keramiekmuseum neemt bezoekers mee op de verre reis van Chinees porselein

Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden Redactioneel door

archief oud artikel 30 december 2009 Leeuwarden, Friesland De woorden Made in China, het was een begrip. Lang voor de tijd van de VOC stond dit synoniem voor luxe goederen als zijde, lakwerk en porselein. Japanse theemeesters, de sultan in Istanboel en het Perzische hof, ze waren allemaal dol op Chineee porselein. In de tentoonstelling 'Porseleinroutes - De verre reizen van Chinees porselein' legt het Keramiekmuseum Princessehof uit waarom.

De bakermat van porselein ligt in het Chinese keizerrijk tussen de zevende en negende eeuw. Het wordt gemaakt van witte klei, dat door verhitting glasachtig wordt. Chinese pottenbakkers waren ontzettend creatief en kopieerden en varieerden met vormen en decoraties dat het een lieve lust was. Het eerste porselein dat gemaakt werd, was nogal somber van kleur en nog niet verfraaid met decoraties. Vanaf de 14e eeuw werden versieringen steeds belangrijker. De Chinezen importeerden bijvoorbeeld kobalt uit Perzië om het befaamde blauw-witte servies te maken. Handelaren zochten in die tijd nieuwe afzetmarkten en in het buitenland ontstond grote vraag naar Chinese keramiek.

De handel begon met de Turkse en Perzische vorstenhoven als dankbare afnemers. Later kregen landen als Indonesië, Thailand en Japan belangstelling voor het Chinese porselein. Toen de Portugezen aan dit rijtje werden toegevoegd kwam ook Europa in beeld. In Europa kenden we dit tere keramiek helemaal niet. In de Nederlandse huishoudens werd het Chinese porselein gezien als siervoorwerp en stond als pronkstuk op de kast of schoorsteenmantel. Als goedkoop alternatief produceerden de pottenbakkers in Delft het 'Delfts Blauw'.

Collectie

Het Chinese porselein vond ook zijn weg naar het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Het museum beschikt over de grootste en meest gevarieerde collectie Chinees porselein in Nederland. Samen met het Gemeentemuseum Den Haag, het Groninger Museum en het Rijksmuseum Amsterdam heeft het Princessehof een samenwerkingsverband voor deze collectie. De tentoonstelling 'Porseleinroutes' toont uit alle musea een aantal bijzondere stukken. In totaal worden ongeveer 100 stuks getoond.

Verhaal

In deze prachtige tentoonstelling komt de bezoeker erachter waarom het Chinese porselein zo populair was. Waarom werden grote, Chinese schotels bijvoorbeeld aan het Perzische hof gebruikt? En waarom hadden de Japanse theemeesters een voorkeur voor porselein van Chinese makelij? Van elk voorwerp in de tentoonstelling wordt verteld waarom en voor wie het werd gemaakt. En hoe het uiteindelijk werd gebruikt. Bekijk oude foto's, miniaturen en houtsneden met Indonesische rituelen en leer alles over de Ottomaanse hofcultuur. Laat je meeslepen in het spannende verhaal over de verre reizen die dit tere porselein maakte in het Keramiekmuseum Princessehof.

'Porseleinroutes - De verre reizen van Chinees porselein',
Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden
19 november 2009 tot en met 21 maart 2010

Toegangsprijs: €8,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.
Meer lezen over het Keramiekmuseum Princessehof?

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 30 december 2009 - 883