Leiden is dol op Newton

NewtonMania in Museum Boerhaave

Museum Boerhaave Redactioneel door

archief oud artikel 15 maart 2010 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Wie kent Sir Isaac Newton niet? Deze zeventiende-eeuwse astronoom is de grondlegger van de klassieke mechanica. In Museum Boerhaave in Leiden is iedereen fan van Newton. Iedereen is gek van hem. Wild van hem. Het is een complete mania!

Het is niet vreemd dat Newton aanbeden wordt in de tentoonstelling NewtonMania. De man heeft grootste dingen gedaan op aarde. Zo verklaarde hij waarom een appel valt en waarom de maan om de aarde draait. Altijd stelde Newton zich bescheiden op. Aan het einde van zijn leven schreef hij: "Ik was als een jongen die op het strand speelt en zich vermaakt door een nog mooiere steen of schelp te vinden, terwijl de grote oceaan van de waarheid onontdekt voor mij lag."

De ideeën van Newton werden in het begin met een korreltje zout genomen. Dit veranderde toen wetenschap in de achttiende eeuw een ware hype werd. Een hype die ontstond in Leiden met dank aan drie Leidse professoren: Herman Boerhaave, Willem Jacob 's Gravesande en Petrus van Musschenbroek. Zij verdedigden en populariseerden Newtons natuurkunde. Voor het eerst keken burgers door een microscoop en werd de sterrenhemel bestudeerd. Newton werd pas na zijn dood - net zoals zoveel anderen - bekend.

Aan het werk

In Museum Boerhaave zijn 22 interactieve spellen te spelen, die Newtons ideeën en wetten bevestigen. De experimenten laten zien dat de aarde een rare plek is. De 22 exhibits laten zien hoe de wetten van de natuur werken. Zo is er een spel met valbanen: drie banen die op hetzelfde punt uitkomen. Eén baan is recht, de andere baan is licht gebogen, de derde baan is volledige gebogen. Bij welke baan is de bal het snelst onder? Ook zijn er spellen met resonantie, schommels en katrollen.

De tentoonstelling is ijzersterk. Op een simpele manier wordt mechanica aan kinderen uitgelegd. Ook voor volwassenen is de tentoonstelling een opfriscursus natuurkunde. En het mooiste aan de tentoonstelling is de interactiviteit. Niet enkel plaatjes kijken en tekst lezen. Nee: zelf aan het werk!

Daarnaast heeft de tentoonstelling ook een theoretisch gedeelte. Aan de hand van objecten over Newton vertelt het museum het verhaal over Newton. Wat ontdekte de geniale man en hoe verliep zijn leven? De zaal is heel klassiek ingericht, wat perfect past bij de zeventiende eeuw: het tijdperk van Newton.

Schoolreisje

Museum Boerhaave is aan te raden voor scholen. Er is erg interessant materiaal gemaakt voor scholieren. Zo mogen kinderen raden hoe bepaalde experimenten in de Mania Zalen verlopen. Daarna gaan de kinderen naar de Mania Zalen om de experimenten daadwerkelijk uit te voeren. Daarnaast is er een prachtig stripboek gemaakt: Newton in Nederland. Dit stripboek, ook verkrijgbaar in de boekenwinkel, geeft een goed beeld van het leven van Isaac Newton.

NewtonMania is nog tot 12 september 2010 te zien in Museum Boerhaave in Leiden. Volwassen kunnen voor 7,50 euro naar binnen. Kinderen onder de achttien jaar en 65+-ers betalen 3,50 euro.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-03-15 15:48:09 - 706