1

Bloeiende liefde in barre tijden

Liefde in oorlogstijd in Nationaal Monument Kamp Vught

Nationaal Monument Kamp Vught Redactioneel door

archief oud artikel 19 maart 2010 Vught, Noord-Brabant Liefde is sterk, zelfs sterker dan de oorlog. Dat blijkt in de tentoonstelling Liefde in oorlogstijd in Nationaal Monument Kamp Vught. Verliefd worden en trouwen, dat gebeurde zelfs in de kampen of in de strijd tegen de bezetter. Voel de kloppende harten, de spanning en de vlinders in de buik.

Bezetter of bevrijder, Nederlandse meisjes vielen voor beiden. De liefde liet zich niet dwingen, dat werd in de oorlog wel duidelijk. In de tentoonstelling Liefde in oorlogstijd wordt tastbaar hoe zo'n liefdesrelatie ontstond, opbloeide of verging. Op verzoek van het Nationaal Monument Kamp Vught maakte regisseur Ellen van Kempen de korte film Liefde achter prikkeldraad, waarin verhalen gaan leven. Het echtpaar De Bruijne vertelt over de ontmoeting in het verzet. Zangeres Heddy Lester brengt het verhaal van haar ouders, die in kamp Vught verliefd werden. Naast het bekijken van deze film kunnen bezoekers brieven lezen van Maurits en Annie Vrachtdoender. Zij hadden nooit verwacht elkaar weer te zien en schreven tijdens hun gevangenschap brieven over het leven in het kamp. Een intieme blik in een moeilijke relatie. Gelukkig keert Maurits terug naar Amsterdam en vindt hij zijn Annie.

Westerbork Girls

Enkele Joodse meisjes kregen in kamp Westerbork een baantje. Zo danste Hannelore Cahn, een Joodse vluchteling, in de revue als de Westerbork Girls. Hierdoor kwam zij niet op het transport terecht. Haar grote liefde bevrijdt haar uit het kamp, maar een week later gaat ze vrijwillig terug naar Westerbork. Waarom? Dat is te zien in de film Westerbork Girl van Steffie van den Oord, waarin Hannelore haar verhaal vertelt. Op 11 en 18 april 2010 geeft van den Oord een toelichting bij de film om 14.15 uur.

Ware liefde en horizontale collaboratie

Henk Meijer, DagjeWeg.NL-redacteur bezocht dezelfde tentoonstelling in het Nationaal Bevrijdingsmuseum. Lees zijn mening over Liefde in Oorlogstijd:

Hogedrukpannen voor relaties moeten het geweest zijn, de schuilkelders en werkkampen. Dagen of soms wel weken lang ben je er tot elkaar veroordeeld. Wat kun je dan doen? Met elkaar praten en elkaar troosten. Dat sommigen dan verliefd worden, is daarom best begrijpelijk. Tijdens en vlak na de oorlog werd er wat af getrouwd. Voor de bruiloft werden talloze voedselbonnen verzameld en stukken stof verknipt. Dan zijn er natuurlijk ook nog de bevrijders. Welk meisje is nu niet diep onder de indruk van de stoere Canadezen die Nederland komen bevrijden? "Ze waren veel stoerder dan de magere Hollandse bekkies hier in Nederland; ze hadden iets van de wereld gezien." Via één van de koptelefoons in het museum vertelt een vrouw het verhaal over haar affaire met een Canadees.

Tentoonstelling in tenten

De tentoonstelling is te zien in een zaal naast de vaste tentoonstelling. Grote stukken bedrukt canvas verdelen de tentoonstelling in verschillende stukken. Hoge tenten zijn het haast. In iedere 'tent' is een ander stuk van het thema Liefde in oorlogstijd te zien. Over bruiloften in de oorlog bijvoorbeeld, of over prostitutie rond de legerbasis. Bijzonder aangrijpend is ook het gedeelte over relaties in concentratiekampen. 'Liefde achter prikkeldraad' staat er op het canvas gedrukt. Wiel Lenders, directeur van het Nationaal Bevrijdingsmuseum, is met name onder de indruk van het gedeelte over 'horizontale collaboratie'. "Dertigduizend kinderen van Duitse soldaten! Wat een geschiedenis! En wat hebben die kinderen na de oorlog moeten doorstaan."

De tentoonstelling staat dicht bij de bezoekers. Zelfs mensen die ver na de oorlog geboren zijn, voelen zich aangesproken door de tentoonstelling. Dat heeft onder meer te maken met de alledaagsheid. De muziek die bij de tentoonstelling wordt gedraaid, trekt bezoekers helemaal terug in de tijd. Groot is de tentoonstelling niet, toch is Liefde in oorlogstijd interessant. De 'tenten' geven je het idee dat je tien verschillende mini-tentoonstellingen bezoekt: ieder met een eigen verhaal. Liefde in oorlogstijd is een zorgvuldig samengestelde en interessante tentoonstelling. De expositie vormt bovendien een goede aanvulling op de vaste tentoonstelling van het museum.

'Liefde in oorlogstijd',
Nationaal Monument Kamp Vught
4 februari tot en met 9 mei 2010

De toegang is gratis.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 maart 2010 - 1100