Tropische bestemming in hartje Utrecht

Botanische tuinen een oase van rust

Botanische tuinen Universiteit Utrecht Reportage door

29 maart 2010 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Utrecht, Utrecht Midden in de studentikoze Uithof waait er ineens een serene rust over de scholen. Vogeltjes fluiten je tegemoet en de geur van bloemen en planten dringt onze neus binnen. We zijn aangekomen bij de botanische tuinen van Fort Hoofddijk: het bloeiende groene hart van Utrecht.

In de tuinen groeien 6.000 plantensoorten. Bij elk plantje, hoe klein ook, staat een bordje met de naam en de herkomst. Een plek om te ontspannen, uit te rusten of veel te leren. "Er komen hier allerlei soorten mensen", vertellen de vrouwen achter de kassa. "Veel studenten van de universiteit maken hier tijdens de lunch een wandelingetje en eten een boterhammetje. Maar ook fotografen, bepakt en bezakt met grote installaties, kiezen de botanische tuinen als inspiratiebron. Mensen komen hier vooral voor hun rust. Veel nemen een boek mee en zijn hier uren zoet."

Rotstuin

"Ik vind de rotstuin erg bijzonder", vertelt één van de medewerkers. En dat is die ook. De tuin is gebouwd op overblijfselen van het Fort Hoofddijk, onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Hierdoor waren er al veel hoogteverschillen aanwezig. Prachtig voor een rotstuin. Toch moest er nog 2100 ton rots verhuizen vanaf de Ardennen naar Utrecht. De rotstuin maakt meteen een majestueuze indruk. We hebben in Nederland geen bergen, maar deze rotsachtige heuvel doet meteen denken aan een vakantie in Zwitserland.

Ook de stinzenhelling is iets waar de dames trots op zijn. Stinzenplanten zijn planten die ergens uit het buitenland vandaan komen, en door hun bijzonderheid hier in Nederland voor veel status zorgden. "De helling groeit met de seizoenen mee. Steeds staan er weer andere planten in bloei. Nu zijn er prachtige narcissen te zien. Een veld vol geel goud. Prachtig toch!"

Mei is prachtig

De tuin is nu nog redelijk kaal. "Mei is de mooiste maand om de tuin te bezoeken", vertelt één van de vrouwen. "Vanaf nu gaat alles bloeien en in mei kom je terecht in één grote bloemen- en plantenzee. In de zomer is het al niet meer zo bijzonder dat het buiten weer groen is. Daarom vind ik mei echt de prachtigste maand." Maar ook al is de tuin nog niet in helemaal in bloei, het is toch een cadeautje om hier te mogen lopen. En meer mensen hadden hetzelfde idee. Een man met een groot fototoestel en statief loopt wat rondjes, op zoek naar het beste plekje voor zijn foto's. Een vrouw loopt fluitend langs het water en zegt vrolijk: "Goedemorgen!". Een klein zonnetje maakt deze groene ochtend af.

Vleeseterskastje

Naast prachtige tuinen, zijn er ook kassen te bewonderen op Fort Hoofddijk. Erg bijzonder is het vleeseterskasje. Hierin staan vleesetende planten als de Venusvliegenval, de Zonnedauw en de Sarracenia. Denk niet dat ze hele biefstukken naar binnen werken. De planten eten voornamelijk vliegen, mieren en torretjes. Ook is er een alpiene kas. De omstandigheden in deze kas zijn zo goed dat er planten kunnen leven uit Centraal Azië en de Rocky Mountains. De ventilatie in deze kas is erg belangrijk. Eén blik in de kas en je ziet dat deze planten heel anders zijn dan we in Nederland zien. Kaal, grauw, maar toch erg indrukwekkend.

Ook dieren hebben het in de tuinen naar hun zin. De vroedmeesterpad, de ringslang, de muurhagedis, de bunzing en veel vogel- en vlindersoorten kun je hier tegenkomen.

Rust

Na een rondje wandelen door de tuinen, kom je helemaal tot rust. Het rustige gespetter van de fontein, de fluitende vogeltjes en het zuchtje wind dat door de planten blaast: het is heerlijk genieten. Neem plaats op één van de bankjes of ga op zoek naar een bijzondere bloemensoort. In de maanden dat de tuin echt in bloei staat zijn er ook allerlei leuke activiteiten. Neem daarvoor een kijkje op de website van Fort Hoofddijk.

Expositie Gerrit Peele

Vanaf maart tot december is er in de tuinen een bijzondere tentoonstelling te zien van het werk van steenhouwer en beeldhouwer Gerrit Peele. Het is ook mogelijk om deze kunstenaar te ontmoeten. Tijdens de expositie is Peele elke derde zondag van de maand aan het werk. En in mei, september en oktober heeft hij ook twee workshops. Kunst en natuur komen samen tijdens deze tentoonstelling.
Foto 1. Een oase van rust. Foto's Sifra Kriek.
Foto 2. De bijzondere rotstuin.
Foto 3. Een zee van narcissen.
Foto 4. De Alpiene kas.
Foto 5. Op Fort Hoofddijk zijn ze druk bezig met de tuinen.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:43:41 · Gepubliceerd: 2010-03-29 11:26:27 - 6629