Koninklijke klappers op keramiek

Keramiekmuseum verzamelt bijna duizend koninklijke herinneringen

Keramiekmuseum Princessehof Redactioneel door

archief oud artikel 16 april 2010 Cultuur Leeuwarden, Friesland Ontroerend vonden we de bruiloft van Willem-Alexander en Màxima. De tranen, de balkonscéne, menigeen pinkte een traantje weg. Deze en meer prachtige herinneringen van het Koninklijk Huis zijn vereeuwigd op keramiek. Mokken, broches en tegeltjes, de echte Oranjefan spaart ze allemaal! Bekijk al deze vorstelijke pracht in de tentoonstelling Oranjegoed! in Keramiekmuseum Princessehof.

Of je een fan bent van het Koningshuis of niet, iedereen heeft ze wel eens zien staan. De bekers met prins Willem-Alexander en Màxima of koningin Beatrix erop. Ter ere van het huwelijk van de kroonprins werden de geliefden op bekers, bordjes en tegels afgebeeld. Maar niet alleen huis-tuin-en-keuken-keramiek, maar ook échte museale tegels zijn met hun beeltenis versierd. Deze oude traditie is in bijna duizend voorwerpen verzameld in de tentoonstelling Oranjegoed!

Campagnebeeld tentoonstelling Oranjegoed Oranjegoed! Foto: Keramiekmuseum

Oranjegoed

Al deze voorwerpen zijn in verschillende thema's ondergebracht. Ontroerende huwelijken, zoals die van Willem-Alexander en Máxima, is één daarvan. Na de huwelijken komen logischerwijze de Kinderen van Oranje. Ook richten de schijnwerpers zich op de leidende rol van de Oranjes in de geschiedenis. Portretten, spreuken en symbolen, alles draait om de koninklijke familie. De voorwerpen komen uit collecties van particulieren en musea. Naast al dat moois om naar te kijken, kunnen bezoekers ook films bekijken. De échte oranjeliefhebber en verzamelaar komt aan het woord!

Margriet

Een heel bijzonder stukje keramiek in de tentoonstelling is een broche in de vorm van een margriet. Prinses Margriet werd geboren tijdens de oorlog, een periode waarin er weinig ruimte was voor blijdschap. En blij zijn om het Koninklijk Huis? Dat was al helemaal uit den boze. Desondanks vierden veel Nederlanders de geboorte van het prinsesje. In Tegelen werden keramische sieraden gemaakt in de vorm van een margriet. Zo konden de Nederlanders bijna onopvallend hun vreugde tonen. In de tentoonstelling Oranjegoed! is een broche te zien uit deze periode.

Princessehof

Een betere locatie voor deze tentoonstelling dan de Princessehof is er bijna niet. Dit voormalige stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel ademt al eeuwen de geschiedenis van Oranje-Nassau. Als moeder van stadhouder Willem IV is zij een directe voorouder van Koningin Beatrix. Geniet in deze koninklijke omgeving van een prachtige tentoonstelling en een kopje koffie of thee. Met één van de speciale arrangementen genieten bezoekers optimaal. Kies bijvoorbeeld voor het creatief arrangement met een workshop kleien, tegels of beker schilderen.

Koninklijke beker

Speciaal voor de tentoonstelling ontwierpen de Harlingseboys een herinneringsbeker. Hierop zijn de vorstinnen Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en prinses Máxima afgebeeld. Ook een portret Maria Louise van Hessen-Kassel staat hier tussen. De achtergrond van de beker is geïnspireerd op het patroon van een Japanse Satsumavaas, die in 1923 is gemaakt ter ere van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Een mooie herinnering voor thuis.

DagjeWeg.NL en de Princessehof bieden een kortingsbon voor deze tentoonstelling aan.

Herinneringsbekers Herinneringsbekers. Foto: Keramiekmuseum
'Oranjegoed!',
Keramiekmuseum Princessehof
18 april tot en met 14 november 2010

Toegangsprijs: €8,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 april 2010 - 981