Hollandse Waterlinie opent haar deuren

Vleermuizen vliegen uit, toeristen vliegen in

Hollandse Waterlinie Nieuws door

archief oud artikel 19 april 2010 Geschiedenis Dit weekend ontwaakte iedereen uit zijn winterslaap. Het zonnetje scheen fel en iedereen trok eropuit. Ook alle forten, kastelen en vestingsteden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie openden haar deuren.

De opening ging gepaard met allerlei leuke activiteiten. In Naarden werden kanonnen afgeschoten, op Forteiland Pampus werd een blacklight speurtocht gehouden en op Fort Altena was een wijnproeverij.

De donkere en vochtige ruimten van de forten zijn perfecte winterslaapplekken voor vleermuizen. Sinds oktober waren dit dan ook de vaste bewakers van de linie. Vanaf half april worden ze wakker en vliegen ze uit. Toeristen worden niet meer gestoord tijden hun ontdekkingstocht en daarom was het dit weekend tijd voor de feestelijke opening!

Toeristische attracties

De Nieuwe Hollandse Waterlinie was vroeger een belangrijke verdedigingslinie. De forten lagen als een beschermende krans rondom de grote steden, 85 kilometer lang en 3 tot 5 kilometer breed. Met 46 forten strekte de linie zich uit van het eiland Pampus in de Zuiderzee tot aan de Biesbosch. Toen de forten gebouwd werden moesten ze niet te veel opvallen om te voorkomen dat de vijand ze van verre zag liggen. Nu zijn de forten toeristische attracties, waar de geschiedenis centraal staat.

Lees nog meer nieuws over forten op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-04-19 10:10:16 - 220

Activiteiten Forteiland Pampus

Vanaf morgen te bezoeken

Het Verhaal van Pampus Muiden

 
Benieuwd naar het leven van de Pampus-soldaten en hoe alles reilde en zeilde in het fort? Bewandel de belevingsroute van Het Verhaal van Pampus en je bent dichter bij de geschiedenis dan ooit.

Binnen enkele weken te bezoeken

Kom voor een exclusief kijkje in de kelder!


Een unieke kans met een rondleiding en een kijkje achter de schermen op Pampus. Daarna samen aan tafel voor een eilandmaaltijd! Op vrijdagavond 12 april en zaterdagmiddag 13 april. Boek nu via...