V2-raket zoeft naar Den Haag

Tweede Wereldoorlog herleeft in Haags Historisch Museum

Haags Historisch Museum Nieuws door

archief oud artikel 26 april 2010 Geschiedenis Den Haag, Zuid-Holland Is het een bus? Is het een vliegtuig? Nee, het is een V2-raket die vanochtend met grote vaart over snelweg zoefde. Hij was op weg naar het Haags Historisch Museum. Daar laat de raket de geschiedenis herleven.

De enige nog in Nederland overgebleven V2-raket keert vandaag voor even terug in Den Haag. Het is een raket van 14 meter, afkomstig uit de collectie van het Legermuseum.

De raket is het topstuk van de tentoonstelling 'Oorlog en Bevrijding in 3D', die vanaf 5 mei is te zien in het Haags Historisch Museum. De tentoonstelling toont beelden van de Haagse verzetsfotograaf Wim Berssenbrugge (1918-2007). Berssenbrugge is de enige die een foto maakte van een opstijgende V2-raket vanaf Nederlands grondgebied. De V2's werden vanaf verrrijdbare lanceerplatforms in Den Haag door de Duitsers richting Engeland afgeschoten. Wat ook erg bijzonder is, is dat de foto's van Berssenbrugge in kleur werden geschoten. Zo maken deze herinneringen nog meer indruk.

Duitsland hoopte in de Tweede Wereldoorlog met de V2-raket slachtoffers te maken in Londen. Dat lukte, maar er ging ook genoeg mis. Zo vielen er in het dichtbevolkte Den Haag ook veel slachtoffers.

Vind nog meer musea op de museumpagina van DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 april 2010 - 558

Activiteiten Haags Historisch Museum

Nu te bezoeken

Grote Poppenhuis Den Haag weer te zien in speciale expo


Het Grote Poppenhuis van Lita de Ranitz is weer terug in het Haags Historisch Museum. Kom langs en kijk binnen bij de Haagse high society van 100 jaar geleden!

Vanaf volgende week te bezoeken

Haagse Harry, dûh tètaunstelling!!


‘Kèk mè nâh!!’ De weinig genuanceerde en luidruchtige inwoner van Den Haag heeft zijn eigen tentoonstelling in het Haags Historisch Museum.