Wat te doen op Bevrijdingsdag 2018?

Bevrijdingsdag | Redactioneel door

Dit is er te doen op 5 mei

29 april 2018 Toerisme Landelijk Sinds de bevrijding in 1945 is Nederland een vrij land. Een reden om een feestje te vieren! Vier Bevrijdingsdag op 5 mei met een leuk uitje en geniet van de vrede. Geniet van de vrijheid tijdens een bijzondere wandeltocht naar Kamp Westerbork of ga met 15 procent korting naar Oorlogsmuseum Overloon.

Foto 1. Bevrijdingsdefilé in Wageningen. Foto: archangel 12. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

Op Bevrijdingsdag vieren Nederlanders de capitulatie van het Duitse leger. Na vijf zware jaren dreven de donkere wolken op 5 mei 1945 voorbij. Verzetshelden, soldaten, gewone burgers: iedereen was blij dat de oorlog voorbij was.

Vier de vrijheid op een bevrijdingsfestival! DagjeWeg.NL verzamelde alle bevrijdingsfestivals in Nederland.

Op de fiets over het Grebbeliniepad

Op de Grebbeberg vochten ruim 2.500 Nederlanders in mei 1940 tegen tienduizenden Duitsers. Bekijk dit stukje historie van dichtbij en reis over het Grebbeliniepad. Dit pad loopt van Spakenburg tot Rheden en is tachtig kilometer lang. De fietstocht brengt je langs een deel van de linie, met mooi gereconstrueerde forten en wallen. Neem de wandelgids van Bert Rietberg mee en bezoek werken, sluizen, forten en kazematten. Ook zijn er QR-codes langs de route te vinden, die meer vertellen over de geschiedenis van de Liniedijk. Wie 81 kilometer wel erg ver vindt, kan onderweg ergens overnachten; bijvoorbeeld in Scherpenzeel of Woudenberg.

Met korting naar het Oorlogsmuseum

Om de duurbetaalde vrijheid groots te vieren, heeft DagjeWeg.NL een leuke tip. Via DagjeWeg.NL koop je tickets met gratis consumptie en 15% korting op de entreeprijs van Oorlogsmuseum Overloon. Ga een onvergetelijk dagje weg op de grens van Brabant en Limburg! In de hal van het museum staan meer dan tweehonderd militaire voertuigen. Natuurlijk veel tanks, maar ook kanonnen, een spectaculair groot amfibievaartuig en zelfs enkele vliegtuigen. Ook erg gaaf is de Blockbuster; een simulator van een bombardement. Zo ervaren bezoekers wat het is om in een bombardement verzeild te raken. Als vlieger maar, erger nog, ook als burger. En er is een prachtige nieuwe interactieve tentoonstelling: Nederland in de Tweede Wereldoorlog, waarbij je in de schoenen stapt van zowel NSB'ers en verzetsstrijders als slachtoffers.

Bezinningsroute naar Kamp Westerbork

Maak een bijzondere wandeltocht naar kamp Westerbork in Drenthe. Het Westerborkpad is een 340 kilometer lange route naar Westerbork. De wandel- en bezinningsroute begint bij de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam en loopt in het spoor van de Jodenvervolging. De route is uitgestippeld door Jan Dokter die ter nagedachtenis aan zijn weggevoerde en vermoorde familieleden naar Kamp Westerbork liep. KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland en Herinneringscentrum Kamp Westerbork hebben van deze tocht het Westerborkpad gemaakt. In samenwerking met Groen en Handicap is de weg zoveel mogelijk toegankelijk gemaakt voor minder validen. Loop de droevige geschiedenis in een rustig tempo voorbij en geniet van de vrijheid van vandaag.

Vier de vrijheid in Wageningen

Ga terug in de tijd met Wageningen 45, waar op 5 mei 1945 besloten werd dat de Duitsers zich over zouden geven. Precies om middernacht wordt op het 5 Mei plein het Bevrijdingsvuur ontstoken. Vanaf 10:00 uur barst op de dag zelf het van de spectaculaire activiteiten, zoals het Foulkes Festival, waarbij re-enactgroepen en muziekkorpsen hun kunsten vertonen. Bovendien zijn er exposities van oorlogsmusea te zien. Geniet van optredens van muziekkorpsen, wees bij de ceremonie van de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en geniet daarna van het Bevrijdingsdefilé. Tijdens het defilé rijden veteranen in oude voertuigen door de stad. Alle festiviteiten vinden plaats in het centrum van Wageningen.

Wat is er nog meer te doen op Bevrijdingsdag? Bekijk de uitkalender!
Foto 2. Een Duitse soldaat in de nieuwe tentoonstelling van Oorlogsmuseum Overloon. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 3. In Oorlogsmuseum Overloon vind je een gigantische collectie oorlogsvoertuigen. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Laatst gewijzigd: 2018-04-19 14:30:21 · Gepubliceerd: 2010-04-29 15:21:02 - 13373