1

In de schaduw van de basiliek

Een snelle rondleiding door Maastrichtse binnenstad

Schatkamer Basiliek van Sint Servaas Reportage door

archief oud artikel 25 juli 2014 Zakelijk Maastricht, Limburg Vanuit de schaduw van de Basiliek van Sint Servaas stappen toeristen zo het beroemde Vrijthof op. Een dag in de bourgondische stad Maastricht is niet genoeg om alle hoogtepunten te ontdekken. Dwaal mee door de Schatkamer vol flonkerend goud en wandel langs de culinaire hoogtepunten van de Limburgse hoofdstad.

Midden in Maastricht staat de Basiliek van Sint Servaas gemoedelijk naast de Sint Janskerk. Van nature aartsrivalen, protestant en katholiek, maar in Maastricht staan zij gebroederlijk naast elkaar. Hun saamhorigheid is te verklaren door terug te gaan naar de man, die een grote rol speelt in de geschiedenis van Maastricht: Sint Servaas. Zijn verbondenheid met de Sint Servaasbasiliek is door de naam al duidelijk. Deze heilige Sint Servaas werd begraven langs de Romeinse weg die hier liep, in 384 na Christus. In allerijl werd bovenop dit graf een houten kapelletje geplaatst. Deze hield het niet lang vol en in de zesde eeuw verrees een klein stenen kerkje. In de achtste eeuw werd deze opgevolgd door een drieschepige basiliek. De huidige kerk bestaat sinds het jaar 1000.

Sint Servaasbasiliek Sint Servaasbasiliek in Maastricht.

Sint Servaas

De koelte van de gangen in de basiliek is een verademing na de warmte buiten. Langzaam wandelend over de gladde, koele stenen valt ons oog op de binnentuin. Hier heeft 'Grandmere' een plaatsje gevonden. Deze grote klok van de Sint Servaasbasiliek werd in 1515 gegoten. Na 400 jaar bovenin gehangen te hebben werd de klok in 1981 naar beneden gehaald, waar hij nu de dagen slijt in de binnentuin. Verder wandelend horen we de klokken luiden. In gedachten zien we de eerste geestelijken door de kerk lopen. Deze zogenaamde kanunniken waren in dienst van Sint Servaas. Binnen in de kapel lopen we over zijn graf, terwijl zijn beeltenis over de bezoekers waakt. Hij draagt de sleutel van de hemelpoort, en doorboort met zijn linkerhand de draak van het kwaad.

Schatkamer

Na een bezoek aan de kerk lopen we het flonkerende goud van de Schatkamer van Sint Servaas tegemoet. Een gouden borstbeeld van de heilige staat als een wachter achter glas te pronken. In deze gouden creatie is een stuk van de schedel van Servaas bewaard. Deze en andere overblijfselen blijven in de basiliek tot de wederkomst van Christus. Op het borstbeeld zijn legendes afgebeeld. Zo gaat het verhaal dat Sint Servaas eens Attilla de Hun tegenkwam. Deze woeste veroveraar zou de bisschop vastgebonden hebben en aan de kant van de weg achtergelaten. Door de zon zou Servaas bezwijken, zij het niet dat een grote vogel kwam en de heilige beschermde tegen de felle warmte. Behalve dit borstbeeld zijn er andere gouden voorwerpen te bewonderen. Bij een bezoek aan Maastricht is een kijkje in deze prachtige basiliek zeker de moeite waard.
 

Kerken en café's

De Sint Janskathedraal werd in de veertiende eeuw gebouwd als parochiekerk van de Basiliek van Sint Servaas. Dit werd later een protestantse kerk. Het straatje tussen beide kerken heet daarom het vagevuur. Behalve om zijn kerken staat Maastricht ook bekend om de kloosters en cafés. In de Dominicanerkerk ontmoeten kerk en café elkaar. De kerk is omgebouwd tot een bijzondere boekenwinkel, waar je ook een heerlijk kopje koffie kunt drinken. Deze koffie komt bij Blanche Dael vandaan, een koffiebranderij in Maastricht. Iedereen kan hier heerlijke koffie en thee kopen. En vers gebrande pinda's voor bij de borrel. Ook Adriaan De Smaakmaker is een adres welke een toerist niet mag missen! In het knusse winkeltje met de ouderwetse schappen zijn ambachtelijke producten te koop. Mosterd, azijn, jam en chutney, gemaakt met producten uit de streek. Het is té verleidelijk om niets te kopen, al is het maar als cadeautje voor de thuisblijvers!

Restaurants

Behalve winkeltjes vol culinaire verrassingen biedt de binnenstad van Maastricht ook voldoende restaurants om de tong te strelen. Verschillende sterrenrestaurants passeren de revue tijdens een wandeling langs de culinaire hoogtepunten van de stad. Een paar voorbeelden:

Een dagje in de bourgondische stad Maastricht komt in deze restaurants helemaal tot zijn recht. Ontdek de Limburgse hoofdstad en raak verslingerd!

DagjeWeg.NL wandelde een route van VVV Maastricht.

Laatst gewijzigd: 2022-01-19 17:15:19 · Gepubliceerd: 25 juli 2014 - 26802