1

Het geheim van de handtas

Tassenmuseum Hendrikje keert tas binnenstebuiten

Tassenmuseum Hendrikje Redactioneel door

archief oud artikel 16 september 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Eindeloos zoeken naar de sleutels in een overvolle handtas. Vrouwelijke tassenbezitters herkennen deze dagelijkse frustratie bijna allemaal. Maar wat maakt die tas zo overvol? Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam keert de tassen binnenstebuiten en onthult de identiteit van de bezitter. Werp een stiekeme blik op de inhoud en bewonder de meest exclusieve accessoires.

De inhoud van een tas vertelt veel over de bezitter door persoonlijke accessoires met een eigen stijl. Niet iedereen mag zomaar deze schatten bekijken, maar in Tassenmuseum Hendrikje maken ze een uitzondering met de tentoonstelling GOED VERSTOPT. De geheimen van de tas. Prachtige tassen uit de eigen collectie van het museum geven hun geheimen prijs en vertellen een verhaal vanaf eind 19e eeuw tot nu.

Schoonheid zit van binnen

Katherine Knowles van het Tassenmuseum vertelt hoe de tentoonstelling GOED VERSTOPT tot stand kwam. "We hebben heel veel mooie dingen, die ons inspireren. Eigenlijk hebben we een hele lijst met leuke ideeën en dit idee stond bovenaan. Van bezoekers krijgen ook regelmatig verzoeken: mensen willen graag eens in de tas kijken, maar die staan allemaal achter glas. In de tas zitten wel vaak hele mooie en grappige dingen, zoals ingenaaide spiegeltjes."

Reukwater en make-up

Er rolt van alles uit de tassen het Tassenmuseum in. De accessoires die tevoorschijn komen, vertellen een verhaal over sociale veranderingen. Vrouwen namen in de 19e eeuw van alles mee in hun tas. Een zakdoekje, een waaier, een portefeuille en allerlei doosjes. In een van deze doosjes zat reukwater, om flauwvallen door de strakke korsetten te voorkomen.

Na de Eerste Wereldoorlog droeg de vrouw vaker make-up en begon meer te roken. Dit kwam door de populariteit van filmsterren. Poederdozen en lipstickhouders, verborgen in een armband of in de vorm van een grammofoonplaat, maakten hun entree in de damestas. De Parijse juwelier Van Cleef & Arpels pakte het groots aan en ontwierp een metalen tasje waar alles in paste. Dit tasje had vakjes voor poeder, rouge, lipstick, sigaretten en een aansteker. Een spiegel en een kam maakte het pakketje compleet.

Vakmanschap

De tentoonstelling GOED VERSTOPT zit wat Katherine Knowles betreft vol hoogtepunten. "Wat we zelf een hoogtepunt vinden, is de aandacht en het vakmanschap waarmee de accessoires gemaakt zijn. Nu koop je een poederdoos en die gaat een half jaar mee, maar vroeger ging die echt jaren mee. Er werden ook hele andere materialen voor gebruikt, zoals schildpad, ivoor en goud. Nu zijn de meeste accessoires in de tas van leer, metaal of plastic."

Ook nu sjouwen vrouwen nog van alles mee in hun tas. Nieuwe gadgets, zoals de smartphone en de iPod-houder hebben hun plek gevonden. Deze uitvindingen vervangen accessoires zoals het fototoestel, adresboek, agenda en stadskaart. Vrouwen dragen nu zo'n twee kilo minder mee dan twee jaar geleden!

Ook voor mannen

Het Tassenmuseum is natuurlijk vooral voor vrouwen bedoeld, maar ook van mannen krijgt het museum positieve reacties. Knowles: "We merken dat als er mannen komen, ze het wel heel leuk vinden. Ze zullen er misschien niet zo snel naar toe gaan, maar de reacties die we krijgen zijn positief. Ze zien ook dat het geen winkel is, maar een echt museum met historische waarde. Maar het grootste deel van onze bezoekers, 90 procent, is vrouw."

Op 14 september opent Ariane Inden van Ariane Inden Cosmetics, de tentoonstelling GOED VERSTOPT: de geheimen in de tas.

'GOED VERSTOPT. De geheimen van de tas.',
Tassenmuseum Hendrikje
15 september 2010 tot 30 januari 2011

Toegangsprijs: €7,50 voor volwassenen en gratis voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 september 2010 - 1050