Ontdek de wondere wereld van de bomen

Duik met de kids het educatieve bos in van Landgoed Schovenhorst

Arboretum Landgoed Schovenhorst Reportage door

archief oud artikel 20 oktober 2011 Natuur Putten, Gelderland Frisse ochtenddauw zweeft in de lucht terwijl de eerste zonnestralen het natte boomschors verwarmen. Merels zingen uit volle borst in koor en een roodbruine eekhoorn springt van tak naar tak met een beukennootje in zijn mond. De rust van de ontwakende natuur op Arboretum Landgoed Schovenhorst wordt alleen onderbroken door een giechelend groepje schoolmeisjes wat enthousiast heen en weer rent met een schatkaart in de handen. "Wij zijn op zoek naar het Geheim van Schovenhorst", roepen zij in koor. Ergens op het Puttense landgoed van 180 hectare groot ligt een schat verborgen en de scholieren proberen via een educatieve bosroute het verstopte geheim te vinden.

Nergens zijn de gezichten van de vier seizoenen zo schitterend zichtbaar als in de stil zuchtende bomentuinen van Landgoed Schovenhorst. "Hier staan alle naaldbomen van het noorderlijk halfrond bij elkaar", vertelt Martin Vastenhout van Arboretum Landgoed Schovenhorst. "Het is ruim 160 jaar geleden begonnen als een bosbouwexperiment om te zien welke bomen hier het beste groeien, maar nu is het een heerlijke plek voor de recreant." Via mossige kronkelpaadjes wordt de wandelaar langs de meest bijzondere bomen geleidt en door de verdekte opstelling lijkt de bewoonde wereld erg ver weg. Ga diep door de knieën en schuifel onder een sprookjesachtige, kromgegroeide Kransspar door of tuur naar het topje van de reusachtige Mammoetboom tot je duizelig wordt.

Verken de Wonderebomenwereld

De vijf bomentuinen van het landgoed zijn altijd vrij te bezoeken door wandelaars en voor scholen is er veel creatief lesmateriaal beschikbaar. "Voor kinderen is het een heerlijk schoolreisje", zegt Martin. "Het is een beetje een ouderwets schoolreisje waarbij ze hutten bouwen in het bos en vies van de modder worden." De spoorzoekende groepjes schoolkinderen bewegen zich vlug over het grote bosterrein voort, terwijl een clubje wandelaars zich bij het moderne horeca-paviljoentheehuis De Hop-eest verzamelt. Het terras warmt al snel op in de zon en onder het rustgevende geluid van het bos genieten ze van een warme kop chocolademelk en een ambachtelijke Schovenhorsterkoek. "De koek hebben we samen met een lokale bakker speciaal gemaakt voor Schovenhorst en is alleen hier verkrijgbaar en die is lekker!", lacht Martin. "De koek is gemaakt van kastanjemeel en walnoten en is gevuld met heerlijke blauwe bessen. Allemaal ingrediënten die je hier in de omgeving tegenkomt."

Trouwen in een sprookjesbos

Naast het strakke horeca-paviljoen staat ook nog De Werkstee op het landgoed, onder een zwaarbeladen walnotenboom. Hier is het bezoekerscentrum van het landgoed gevestigd. Het prachtig gerenoveerde Koetshuis bij de eerste ingang van Schovenhorst, straalt klasse uit en is erg sfeervol. "Dit is een populaire plek voor trouwfeesten en ook voor de trouwceremonie. Het grote voordeel is dat zowel het feest, als het diner en de plechtigheid allemaal op dezelfde locatie gehouden worden en de gasten zijn vrij om lekker de benen strekken in het bos. Ook de verstopte Land Art-projecten zoals de reuze tronen, zijn erg geliefd om de trouwfoto's te schieten." Naast een ideale trouwlocatie is Schovenhorst ook geschikt voor spannende vertellingen en theatervoorstellingen in de openlucht. "Niet zo lang geleden hebben we hier het theaterstuk De Kersentuin opgevoerd in de buitenlucht", vertelt Martin. "Een fluitspeler begeleidde het publiek in de schemer door het bos naar de voorstelling. De hele setting is zo sprookjesachtig!" Naast klassieke voorstellingen kunnen bezoekers ook genieten van uitvoeringen als het Vleermuistheater. Samen met de kinderen brengen de medewerkers van het landgoed de vleermuizen naar bed voor hun winterslaap. In de Werkstee leest een schrijfster spannende verhalen voor bij de open haard, terwijl iedereen zich opwarmt met een kop warme chocolademelk. Houd de website van Arboretum Landgoed Schovenhorst in de gaten voor de nieuwste activiteiten.

Klim de boomtoppen voorbij

Ultieme afsluiter van een bezoek aan Landgoed Schovenhorst is een flinke klim op de 40 meter hoge bostoren. Het ijzeren gevaarte ziet er indrukwekkend uit vanaf de grond en tijdens de klim naar de top, duiken er onverwachte verrassingen op die de adrenaline zeker doen verhogen. Wie last heeft van hoogtevrees kan zonder problemen rondlopen op de top. Het dak van de bostoren is bedekt met een laagje zand en er groeien planten en bomen, zodat het net lijkt alsof je nog steeds met twee benen op solide grond staat. Vanaf hier kijk je 360 graden in de rondte. Tuur de horizon af en zoek de windmolens van Zeewolde, de nieuwbouw van Vathorst en zie de rondingen van de Utrechtse Heuvelrug. De zon straalt inmiddels op volle kracht en op letterlijk flinke afstand van het gedruis beneden is het heerlijk tot rust komen met Landgoed Schovenhorst en de rest van de Veluwe aan je voeten. Klim de boomtoppen voorbij!
Klim de boomtoppen voorbij!

Arboretum Landgoed Schovenhorst is voor iedereen vrij toegankelijk. Vooral wandelaars kunnen hier hun hart ophalen in de frisse boslucht. Schoolkinderen vermaken zich uitstekend op de bostoren, tijdens een speurtocht of bouwen een heuse hut van takken in het Speelbos. Doe nieuwe energie op bij het horeca-paviljoen met een kopje koffie en een versgebakken koek.
Foto 1. Ontdek de sprookjesachtige wandelpaden op Landgoed Schovenhorst.
Foto 2. Rust uit op de kunstig vormgegeven banken en stoelen die verspreid staan op het landgoed.
Foto 3. Speur naar Land Art-kunstwerken in de verschillende bomentuinen.
Foto 4. Doe nieuwe energie op bij de Hop-eest, met een warme kop koffie en een verse Schovenhorster koek.
Foto 5. Vanaf de veertig meter hoge bostoren kijk je kilometers ver van je af en zie je de Utrechtse Heuvelrug liggen.
Foto 6. Zie jij de windmolens van Zeewolde aan de horizon staan?
Foto 7. Trouw in het prachtig gerenoveerde koetshuis van het oude landgoed.
Foto 8. Ga met de hele klas op zoek naar het Geheim van Schovenhorst en leer alles over de natuur.

Laatst gewijzigd: 2024-02-05 13:48:37 · Gepubliceerd: 2011-10-20 15:53:54 - 5743