1

Back to basics bij de boer

Vind pure ontspanning bij Het Betere BoerenBed

Slapen bij de boer: De Kalverweide Reportage door
Foto 1. Genieten van het boerenleven.

10 augustus 2012 bijgewerkt: 30 juli 2015 Toerisme Kallenkote, Overijssel Het eten uit pakjes en het betonnen uitzicht in de stad begint soms te vervelen. Dan is het tijd voor een weekje back to basics. Terug naar het echte leven, ver buiten de stad, naar het uitgestrekte platteland. Op boerderij De Kalverweide staan boer Goos en boerin Femmie de stadsgasten met open armen op te wachten. Het slaapt heerlijk op Het Betere BoerenBed.

Goos en Femmie wonen samen met hun twee kinderen in het boerendorpje Kallenkote. Vlakbij de prachtige Weerribben en het bekende Giethoorn runt de familie van Goos het boerenbedrijf al generaties lang. "Een zegen om zoveel land te bezitten", erkent de boer. En om iedereen van deze zegening te laten genieten staan er sinds een maand een aantal boerententen van Het Betere Boerenbed op het land te pronken. Hier gaan vooral gezinnen met jonge kinderen helemaal terug naar het oude boerenleven. En ook voor ons stond er een tent te wachten.

Laarzen aan

Moe na een lange dag arriveren we bij De Kalverweide. De landelijke omgeving heeft ons allang betoverd en bij het betreden van het boerenerf voelen we ons als een vis in het water. Boerin Femmie heeft zo haar bedenkingen bij onze outfit. "Ik zal eerst een paar laarzen voor jullie pakken, want het is nogal modderig op het land na de regen", bedisselt ze. Wij knikken braaf en wandelen achter haar aan naar de boerderijwinkel. Compleet met vrolijke boerenlaarzen luisteren we vervolgens naar haar uitleg over het maken van de BoerenSoep. Want dat ons avondeten niet zo één-twee-drie op tafel staat is al snel duidelijk.

Slapen bij de boer

Kruiwagen mee

Gasten van Het Betere BoerenBed hebben alle tijd om te genieten van de ontspannen boerenbeleving. Het eten koken neemt alleen al een aantal uren in beslag. Stevig stappend achter de kruiwagen halen we eerst wat brandhout, want de BoerenSoep bereiden we op open vuur. Nu stookten we vroeger regelmatig een fikkie, maar of die vaardigheid er nog in zit? Meteen nemen we wat houtblokken mee voor de open haard, want zonder vuurtje liggen we vannacht te vernikkelen in de BoerenTent. Door de modder heen komen we op het land waar de vijf BoerenTenten in een cirkel staan. Tussen de tenten is een weilandje afgezet waar lammetjes lopen te mekkeren, een geit eigenwijs rondkijkt en een kleine pony rondloopt. Een aantal kinderen wandelen er gezellig tussendoor, terwijl ze de makke lammetjes aaien. Een complete kinderboerderij, zo voor je tent!

Soep van het open vuur

Wij verplaatsen ons met kruiwagens vol tassen, hout en een kookpan naar onze eigen tent. Eerst stoken we de BoerenBed kachel op en beginnen dan vol goede moed aan het kampvuur. Ja, gewoon in het weiland maken we een vuur! Het gaat met vallen en opstaan, aansteken en opnieuw aansteken, maar uiteindelijk staat de BoerenSoep te pruttelen. We schenken een roseetje in en genieten van een stukje ambachtelijk brood. Het platteland bevalt ons uitstekend! Op de twee houten stoeltjes warmen we ons aan de vlammen en genieten ondertussen van het uitzicht. Een enorm weiland strekt zich voor ons uit, wat in de verte aan een bos grenst.

Beestenboel

Boerin Femmie en boer Goos leiden ons na het eten met alle plezier rond op hun mooie bedrijf. We spieken even in de tot douche verbouwde melkput en de moderne melkrobot. Maar het allermooiste is de knuffelschuur. In een oude boerderij scharrelen een aantal 'bejaarde' kippen rond en hebben twee enorme Vlaamse reuzen hun thuis. Kinderen vermaken zich hier kostelijk. "Sommige kinderen zitten zo een hele dag tussen de konijnen", vertelt de boerin. "Onze zoon moesten we hier in het begin ook vaak vandaan halen." Een vakantie bij Het Betere BoerenBed is voor kinderen in één woord geweldig. Ze ravotten door het land en spelen eindeloos met de dieren. "Er waren hier eens kinderen die mochten kiezen: naar Disneyland of naar de boer. En ze kozen voor ons", vertelt de boerin een beetje trots.

BoerenWellness

Ook voor volwassenen is er genoeg ontspanning te vinden op de boerderij. Vlakbij de tenten is een ware wellness en sauna te vinden. Natuurlijk niet zoals we gewend zijn, maar helemaal op z'n Boerenbeds. De sauna is nog koud en het water in het grote dompelbad is verre van aangenaam. Ook hier is het eerst werken, voor je uit kunt rusten. Het BoerenBadHuus is namelijk houtgestookt, dus eerst moet het vuur worden aangestoken. "Meestal stoken de gasten het vuur begin van de middag al op en gaan dan pas een paar uur later in bad", vertelt de boer. "Ze hebben natuurlijk ook alle tijd!" Voor ons begint de avond al te vallen, dus geen wellness meer maar een duik in ons boerenbedje.

Slapen

Terug in de tent verplaatsen we het olielampje uit de keuken naar de haak boven ons bed en na het tandenpoetsen vinden we het welletjes. Voor ons geen barre tocht meer naar de oude melkput om te douchen. We duiken het bed in en al snel beginnen de geluiden van het platteland te vervagen. De volgende ochtend staan we fris en fruitig weer op en werpen uitgeslapen een blik uit het raam. Het plenst! Het giet! Het regent echt verschrikkelijk! Helaas moeten wij weer verder en hobbelen in de stromende regen over het land. Boer Goos en boerin Femmie zwaaien ons uit. Bah, terug naar de stad!

Foto 2. De lammetjes staan te mekkeren rond de BoerenTent. Foto's: Grytsje Anna Pietersma & Sifra Kriek
Foto 3. Stap maar binnen in de BoerenTent.
Foto 4. De nostalgische inrichting.
Foto 5. Een kalfje van twee dagen oud.
Foto 6. De lammetjes krijgen een flesje melk voor het slapengaan.
Foto 7. Een lekker flesje voor de volwassenen.
Foto 8. En dan lekker slapen in de bedstee.
Foto 9. 's Ochtends naar de winkel voor een boerenontbijt.

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 10 augustus 2012 - 8512