1

Het is de toon die muziek maakt

Muzikale musea

Nog meer muzikale musea Redactioneel door

archief oud artikel 12 maart 2013 Cultuur In sommige musea is het nooit stil. Het repertoire van Museum Speelklok varieert van Weense wals tot smartlap, in het Palingsoundmuseum ontdek je hoe de Volendammers aan hun gouden keeltje komen en in het Beatles Museum kun je luisteren naar nooit uitgebrachte nummers. Laat je meevoeren met de klanken van al deze muzikale musea!

Museum Speelklok

UTRECHT - In Museum Speelklok hoor je de klanken van speelklokken, speeldozen, pianola's, orchestrions en draaiorgels. Het repertoire varieert van Weense wals en tango tot smartlap en de allerlaatste hits! Erg leuk is de nieuwe en permanente tentoonstelling Hoogstandjes in muziek & techniek. Hier kun je een kijkje nemen in het binnenste van een instrument en zet je ze zelf in werking. Kinderen gaan in de Muziekfabriek aan de slag met een muziekdoos, door hem te componeren, te programmeren en uiteindelijk af te spelen. En ook de dertien meter hoge toren met carillon uit het jaar 1600 is zeker het bekijken waard!

Kijk & Luistermuseum

BENNEKOM - Hoe genoten onze voorouders van hun favoriete muziek toen er nog geen grammofoon was? Ontdek het in het Kijk & Luistermuseum. Bewonder mechanische muziekinstrumenten en speeldozen uit de 19e eeuw, zoals zingende vogels, straatpiano's en draaiorgels in alle vormen en maten. Geen enkel apparaat heeft hier een stekker. Tijdens een rondleiding gaan alle instrumenten aan en is te zien hoe ze nou precies werken. Een bijzonder object is een Orchestrion uit 1912 waarin een viool en een piano allebei mechanisch worden bespeeld. Net zo bijzonder is het prachtig gerestaureerde Bruderorgel uit 1860, dat pronkt in het museum.

Het Beatles Museum

ALKMAAR - John, Paul, George en Ringo: de boegbeelden van de popgroep de Beatles. In het Beatles Museum vind je alles over deze grote muzieknamen. De eigenaren van het museum reizen vaak af naar Liverpool om de mooiste collectoritems te verzamelen. In het museum is van alles te zien, van de originele kleding en gouden platen tot een reproductie van een tienerkamer. Het pronkstuk van het museum is het originele platencontract dat de Beatles tekenden in 1967. En natuurlijk kun je hier genieten van alle hits van de populaire bands!

Palingsoundmuseum

VOLENDAM - Jan Smit, Nick & Simon, BZN: het lijkt wel alsof iedereen in Volendam een gouden keeltje heeft. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de meeste hits uit de top 40 niet gescoord te zijn door toppers als Abba of Madonna, maar door Volendammers! Het geheim van de palingsound ontdek je in het Palingsoundmuseum. Hier is 100 jaar muzikaal bloed in Volendam te zien. Met fotopresentaties, awards, prijzen en nog veel meer van artiesten als The Cats, BZN, Jan Smit, Nick&Simon en tientallen andere bekende en minder bekende bands komt de palingsound tot leven!

Draaiorgelmuseum

HAARLEM - In het Draaiorgelmuseum zijn draaiorgels in alle soorten en maten te zien. Het pronkstuk van de collectie van het Draaiorgelmuseum is het Kunkels Orgel. Dit enorme concertorgel is maar liefst 9 meter breed en 5,5 meter hoog. Ook erg mooi is de Zwarte Madonna. Dit is een orgel dat oorspronkelijk is gebouwd voor een café. Dit orgel heeft alle instrumenten in één kast. In het museum kun je ook zelf ervaren hoe het is om een orgelman te zijn: kies een boek en draaien maar!

Muzikale musea in België

Ook in België brengt muziek sommige musea tot leven. Zo is er het museum Editions Jacques Brel. Hier maak je op een grappige manier kennis met zijn passie voor België. In het Muziekinstrumentenmuseum is het nooit stil. Iedere bezoeker krijgt bij binnenkomst een hoofdtelefoon, die vanzelf een geluidsfragment afspeelt van het muziekinstrument waar de bezoeker op dat moment langs loopt.

De meeste hits uit de top 40 zijn gescoord door Volendammers!

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 12 maart 2013 - 828