Het is Pinksteren!

Pinksteren | Redactioneel door Janine Guijt

De leukste uitjes voor tijdens het pinksterweekend

24 april 2013 Cultuur De vrije dagen stapelen zich maar op! Nu staat Pinksteren alweer voor de deur. Maar wat gaan we doen tijdens dit extra lange weekend? DagjeWeg.NL zet de leukste uitjes op een rij met deze Pinksteren Top 5!

Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat. De pagina staat in het archief.

Winkelen in het park

Winkelen terwijl je door het gras struint en het zonnetje in je gezicht schijnt? Dat kan op 19 en 20 mei in het Utrechtse Griftpark. Daar vind je namelijk De Utrechtse Fabriek, een buitenmarkt waar 53 webwinkels hun hippe spullen verkopen. Kinderen kunnen knuffelen met de dieren op de kinderboerderij of zich uitleven in de grote speeltuin. Ook zijn er allerlei creatieve workshops te volgen voor jong en oud. Vergeet je picknickkleedje niet! In het park is er genoeg ruimte om je te settelen met lekkere broodjes, poffertjes, koffie en verse jus d'orange.

De Utrechtse Fabriek begint om 10:00 uur en duurt tot 17:00 uur. De toegang is gratis.

Dag van het Kasteel

Behalve Tweede Pinksterdag is maandag ook de Dag van het Kasteel. En dat zullen we weten ook! In heel Nederland openen kastelen hun deuren voor bezoekers. Het thema is 'tweehonderd jaar Oranjes en twee eeuwen koninkrijk'. De koningen en koninginnen uit het huis van Oranje zijn van grote invloed geweest op de geschiedenis van ons land en dat is ook te zien aan kastelen en buitenplaatsen. Theater, muziek, riddergevechten, jachtvogelshows, tentoonstellingen, kinderprogramma’s en lekker eten doen oude tijden herleven.

Kijk op de website van de Dag van het Kasteel voor deelnemende kastelen in de buurt.

Pinksterfair op Slot Zeist

Slot Zeist staat dit weekend in het teken van de Pinksterfair. Onder het thema 'trend en traditie voor huis en tuin' vind je tientallen kraampjes met bloemen, planten, meubels en cadeauartikelen. Maar er zijn ook muzikale optredens, modeshows, proeverijen en kookdemonstraties. Kinderen steken de handen uit de mouwen tijdens de creatieve workshops die te doen zijn rondom het slot.

De Pinksterfair duurt van 17 tot en met 20 mei. Slot Zeist is die dagen geopend van 10:00 uur tot 18:00 uur. Een entreekaartje voor de Pinksterfair kost €15,00. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen en jongeren van 12 tot 16 jaar betalen €8,00.

Spareribs en muziek

Eten en goede muziek in de buitenlucht, wat heeft een mens nog meer nodig? Dat moeten de organisatoren van het Ribs & Bluesfestival in Raalte hebben gedacht. Het evenement is ooit begonnen met het idee dat blues en spareribs voor arme mensen zijn. Om dit goed tot uiting te laten komen, is er een krottenwijk van houten huisjes met metalen golfplaten nagebouwd. Maar het is niet alleen spareribs wat de pot schaft! In een authentiek ingericht barbecueland wordt nog veel meer overheerlijk voedsel aangeboden. Zo is er een nostalgische gaarkeuken van waaruit bijzondere gerechten worden geserveerd en een stenen pizzaoven. Bezoekers kunnen van al deze lekkernijen genieten onder het genot van diverse liveacts.

Het Ribs & Bluesfestival in Raalte vindt plaats vanaf 18 t/m 20 mei. Een kaartje voor de openingsavond kost €17,50. De overige twee avonden zijn gratis te bezoeken.

Kunstzinnig Maastricht

Maastricht staat dit weekend in het teken van kunst. Tijdens de KunstTour komen meer dan 200 kunstenaars bij elkaar om hun werk tentoon te stellen. Dat doen zij in historische gebouwen, verborgen binnentuinen en op andere unieke plekken in de Limburgse stad. Er zijn vier verschillende wandelroutes en een fietsroute die de bezoekers langs verschillende ateliers, broedplekken, kunstinstellingen en musea brengen. De KunstTour vindt plaats van 18 tot en met 20 mei door heel Maastricht. Bijna alle instellingen en musea zijn gratis te bezoeken. Kijk op de website van de KunstTour voor deelnemende partijen.

Open Boerderijdag van Campina

Dans op Tweede Pinksterdag met de koeien in het weiland! Tijdens de Open Boerderijdag van Campina is het heerlijk genieten van de blije koeien die eindelijk weer naar buiten mogen. Laat je schminken als een echte Hollandse koe, geniet van een picknick in het open veld of proef van lekkere verse melk. Verspreid door het hele land doen boerderijen van 10:00 uur tot 16:00 uur mee met de open dag.

Allemaal leuk en aardig, die extra lange weekenden en vrije dagen, maar wat is Pinksteren eigenlijk? Tijdens deze feestdagen herdenken christenen de uitstorting van de Heilige Geest, tien dagen nadat Jezus naar de hemel opvoer. Met deze uitstorting wordt ook het begin van de christelijke kerk gemarkeerd.
Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 2013-04-24 14:59:45 - 915