1

De vele verhalen van het Rijksmuseum

Rijksmuseum Amsterdam Reportage door
Foto 1. Het grootste schilderij in het Rijksmuseum: De Slag bij Waterloo door Jan Willem Pieneman

archief oud artikel 17 juni 2013 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Het Rijksmuseum is na de verbouwing lichter, ruimer en nog steeds indrukwekkend. Ook de voormalige restauratieruimtes bevatten nu het grote aanbod aan kunst- en schilderwerken. Op die manier is er nog meer ruimte voor alle verhalen die het museum te bieden heeft. Benieuwd of het 'nieuwe Rijks' de moeite van een bezoekje waard is? DagjeWeg.NL ging voor je kijken!

Middelpunt van de eregalerij

Ja, hij hangt er echt: het veelbesproken en wereldberoemde schilderij De Nachtwacht. Aan het einde van de eregalerij, vol publiekslievelingen, zie je 'm al hangen en je schrijdt voor je gevoel naar het kunstwerk toe, tussen al die andere mensen die reikhalzend naar het schilderij kijken. Het is het enige kunstwerk dat nog op zijn oude plek hangt, de rest is allemaal verplaatst en verschoven tijdens de jarenlange verbouwing van het Rijksmuseum. Het topstuk van Rembrandt is nu het middelpunt van een zaal vol prachtige werken van Vermeer, Steen en Hals. Het voelt uniek dat je zo dichtbij kunt komen. 'Rembrandt is toch van ons allemaal!' aldus een toerist.

Een hele dag lekker slenteren en je verwonderen

Gips, glas en Azië

Het Rijksmuseum is meer dan Rembrandt. En er is meer te zien dan prachtige schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Wist je dat er een echt vliegtuig te bewonderen is? Een gevechtsvliegtuigje uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door de Nederlander Koolhoven. Maar ook beelden, gipsen maskers, werk van Yves Saint Laurent, meubels en prachtige art nouveau. Bezoek een paviljoen dat helemaal gewijd is aan Azië, vergaap je aan prachtig kristal- en glaswerk en ontdek Mondriaan voordat hij abstract ging schilderen en de bekende Rietveld-stoel (maar dan de witte variant). Je merkt het al: je kunt alle kanten op in het Rijksmuseum. En alles staat door elkaar, vier etages hoog en tachtig zalen vol. Daardoor is het elke keer weer een verrassing wat er nu weer te zien is. Maar ook kun je de draad een beetje kwijtraken en kan het zijn dat je hoofd op een gegeven moment vol zit.

Rondleiding voor de familie

Wil je daarom gestructureerd de verhalen achter de exposities horen of vragen stellen over alles wat je ziet? Voor vijf euro per persoon doe je mee aan een rondleiding en word je door één van de vele gidsen door het museum geloodst. Ook een goede tip voor gezinnen met kinderen. Zij beleven een onvergetelijke dag, vol nieuwe kennis en experimenten.

Kleine verhalen

Liever in je eentje ronddolen? Het museum zelf vertelt ook vele verhalen. Om alles goed in je op te nemen, heb je een dag nodig per afdeling, vertelt één van de voorlichters. Pas dan ontdek je álle schatten die het museum herbergt. De grote namen, de wereldberoemde kunststukken, maar ook de kleine verhalen. En ook verdrietige verhalen. Zo hangt er een kampjasje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog gedragen is in concentratiekamp Auschwitz. Maar er zijn ook kleine juweeltjes die je zelf mag ontdekken, want kunst is heel persoonlijk. Neem geen fototoestel mee, of maak in elk geval niet doorlopend foto's, maar neem het Rijksmuseum in je hoofd mee terug naar huis.

Vele losse verhalen

Het is een plezier om rond te lopen in dit vernieuwde museum. Er is veel te zien en de exposities worden mooi gepresenteerd. Door de veelheid en de losse verhalen komt het 'verhaal van Nederland' niet goed uit de verf. De nadruk ligt daarbij ook op de afgelopen eeuwen en vooral op al het moois dat Nederland te bieden had en heeft. Het 'Rijks' is wel een aanrader als je je een dag lang wilt verwonderen over de prachtige kunst en het historische erfgoed die het Rijksmuseum in huis heeft.

Bezoekersinformatie

Rijksmuseum Amsterdam
Dagelijks open van 9:00 uur tot 17:00 uur.
Entree: volwassenen 15,00 euro, kinderen en studenten gratis.
Foto 2. Het Rijksmuseum is na tien jaar en een reusachtige verbouwing weer open! Foto's: DagjeWeg.NL
Foto 3. De ontvangsthal van het Rijksmuseum, die helemaal opengebroken is en nu veel ruimer is.
Foto 4. Kinderen, ouderen, buitenlanders en Nederlanders, alles loopt door elkaar.
Foto 5. Genieten van de publiekslievelingen in de eregalerij.
Foto 6. Gevechtsvliegtuigje uit de Eerste Wereldoorlog.
Foto 7. Kampjasje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Auschwitz is gedragen.
Foto 8. Er zijn grote verzamelingen servies te bewonderen, waaronder deze bordjes met wereldkaartprint.

Laatst gewijzigd: 2017-08-25 15:01:29 · Gepubliceerd: 17 juni 2013 - 1586