Interactief museum voor de echte Amsterdam-fan

Dagje in het Amsterdam Museum Reportage door
Foto 1. De (Amsterdamse) Gouden Eeuw prachtig in beeld gebracht.

archief oud artikel 27 juni 2013 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Het Amsterdam Museum is hét museum over de geschiedenis van Amsterdam en alles wat Amsterdam vroeger en nu betekende. Iedereen weet dat Amsterdam op palen is gebouwd. Maar in het Amsterdam Museum zié je één van die palen!

Sinds twee jaar is er de expositie Amsterdam DNA te zien, interactief, met talloze oude foto's uit het archief en veel te lezen en te zien. Ook hangen er prachtige schilderijen, in leuk opgezette zalen. Kleinschalig en daardoor overzichtelijk en heerlijk om in rond te dwalen. Of fiets zelf over de Stadhouderskade van toen.

Amsterdam is de stad van ondernemers, van creativiteit die alle kanten op kan, van burgerschap en vrijdenken. De expositie Amsterdam DNA vertelt het verhaal over deze kenmerken van Amsterdam. Door alle eeuwen heen komen deze kernwoorden steeds weer terug. In tijden van slavernij en in tijden van armoede en ook in de kunst. De Gouden Eeuw wordt prachtig in beeld gebracht in het museum. Er is veel te zien! En... te ruiken!

Want waar komt die vreselijke geur vandaan? Nee, het is geen foutje van de schoonmaker, die deze ruimte heeft overgeslagen. Hier hangen gedroogde stokvissen! Ja, dat hoort ook bij de geschiedenis van Amsterdam. Deze hoek van het museum gaat over de lange reizen over zee die vanuit Amsterdam gemaakt werden. Er is te lezen: "Lekker ruiken de stokvissen boven u niet. Voor het maken van lange reizen overzee waren deze lang houdbare, gezouten en gedroogde kabeljauwen uit Noorwegen echter wel belangrijk. Op de kades van havensteden rook een wandelaar afwisselend paardenmest, slachtafval, vers gezaagd hout, teer en stokvis." Die geur is nu terug. Te ruiken in het Amsterdam Museum. Of je het nou vindt stinken of niet, authentiek is de geur in elk geval.

Speciaal voor kinderen

Voor kinderen vanaf vier jaar is er de mooi opgezette tentoonstelling Het Kleine Weeshuis. Niet zomaar een tentoonstelling, maar je mag overal aanzitten en je verkleden en... zelfs door de tentoonstelling kruipen!

Op die manier kom je erachter hoe kinderen vroeger in het weeshuis leefden. Hoe het leven er toen uitzag, wat de kinderen aten, welke kleren ze droegen en hoe ze speelden! De jongens en meisjes apart... en de meisjes hadden een grotere speeltuin, want zij moesten overdag binnen de poorten blijven. De jongens gingen vaak in de leer bij een baas en zagen op die manier nog af en toe iets van de buitenwereld.

Zwarte bladzijde

Maar het Amsterdam Museum schuwt ook de zwarte dagen uit de geschiedenis niet. Want de Gouden Eeuw was niet alleen een periode van welvaart, maar ook van slavernij en uitbuiting. In 2013 is het 150 jaar geleden dat slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen werd afgeschaft. Het Amsterdam Museum staat hierbij stil met de expositie De Zwarte Bladzijde van de Gouden Eeuw. Amsterdam had een grote rol in de slavenhandel. Er loopt een speciaal spoor door het museum, aangeduid met kleurrijke Surinaamse hoofddoeken. Het museum wil op deze manier bijdragen aan aandacht voor het slavernijverleden en biedt daarom ook historische informatie en hedendaagse uitspraken van mensen die afstammen van slaven.

Must see

Het Amsterdam Museum is zeker niet eenzijdig. Vele facetten van het Amsterdam van vroeger en nu worden belicht en in een dag tijd ben je Amsterdam-expert. Door zijn veelheid en mooie opzet is het museum een aantrekkelijke trekpleister voor toeristen die meer over de hoofdstad van Nederland willen weten en... een must voor inwoners van Amsterdam (en de rest van Nederland)!

Foto 2. Kinderen kunnen hun lol op in het nagebootste weeshuis. Foto: Amsterdam Museum
Foto 3. In deze (gratis te bezoeken) kunsthal bij het Amsterdam Museum ben je omringd door allerlei kunst. Je loopt er zelfs overheen! Foto's: Tineke Smits
Foto 4. Eén van de palen waarop Amsterdam gebouwd is.
Foto 5. Fiets zelf over de zeventiende-eeuwse Stadhouderskade!
Foto 6. Kinderen kunnen zelfs kruipend door de ontdekkingstentoonstelling Het Kleine Weeshuis.
Foto 7. Waan je in vroeger tijden met de geur van gedroogde stokvis.

Laatst gewijzigd: 2013-06-27 17:02:50 · Gepubliceerd: 2013-06-27 16:45:23 - 786