Indringende verhalen rondom Sobibor in Elburg

Museum Elburg besteedt aandacht aan 'hoe het echt was' in Sobibor Nieuws door

archief oud artikel 26 september 2013 Toerisme Elburg, Gelderland Twee musea in Elburg tonen vanaf morgen bijzondere exposities met bijzondere aandacht voor de joods-Elburgse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het vernietigingskamp Sobibor staat centraal. Vandaag is er hoog bezoek aanwezig, onder andere uit Polen, om de expositie te openen.

In Sobibor zijn zo'n 170.165 mensen vermoord, waaronder duizenden Nederlandse joden en tien slachtoffers uit Elburg. Sobibor werd met de grond gelijk gemaakt toen er een uitbraakpoging werd gedaan. De meeste joden die wisten te ontkomen werden bij de daaropvolgende klopjacht gedood. Op 14 oktober is dat precies zeventig jaar geleden. Museum Sjoel Elburg presenteert in het kader hiervan de expositie Er reed een trein naar Sobibor en in Museum Elburg is de tentoonstelling Het geheugen van de grond te zien. Hiermee willen beide musea een bijdrage leveren aan de herdenking van deze geschiedenis die nooit vergeten mag worden.

De enige overlevende

De bezoekers maken kennis met Jules Schelvis (1921). Hij hoorde op 1 juni 1943 bij de 3006 Joden die op transport gingen. Na de oorlog bleek dat hij de enige overlevende van het transport was. Op de tentoonstelling in Museum Sjoel Elburg staat zijn persoonlijke en indringende verhaal centraal. Er is ook achtergrondinformatie over de transporten en de levensverhalen van de tien joodse Elburgers die in Sobibor zijn omgekomen.

Hoe het werkelijk was

Museum Elburg vertelt ‘hoe het werkelijk was', door middel van een internationale tentoonstelling van de archeologische werkzaamheden die gedaan werden op het terrein van het voormalige nazi-vernietigingskamp in 2001 tot 2012. Daarbij werd de inrichting van het kamp steeds duidelijker, waaronder de massagraven en de weg die naar de gaskamer leidde. Er is ook werk te zien van beeldend kunstenaar Jenna Tas (1933). Zij is van joodse komaf. De betrokkenheid die ze voelt bij het Joodse volk is terug te zien in haar werk.

Meer informatie

Er reed een trein naar Sobibor in Museum Sjoel Elburg
Het geheugen van de grond in Museum Elburg
Te zien van 27 september 2013 tot 1 februari 2014.

Laatst gewijzigd: 2013-09-26 08:49:13 · Gepubliceerd: 2013-09-25 17:13:47 - 370