Ontdek een dagje weg in Leiden

Bezoek Leiden eens! Redactioneel door

archief oud artikel 7 juni 2014 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Reis door het lichaam van de mens, stap in een sloep van Bootjes en Broodjes of geniet van pure wellness in het Hampshire Hotel. Ontdek de leukste plekjes en de gezelligste uitjes in Leiden!

Musea:

Rondvaarten:

Bezienswaardigheden:

Hotels:

Bootjes en Broodjes

Beleef Leiden vanaf het water! Huur een sloep bij Bootjes en Broodjes en vaar heerlijk door de Leidse grachten of naar de prachtige Kagerplassen. Laat je je liever rondvaren? Stap dan in voor een rondvaart of boek een privétocht voor je eigen gezelschap met heerlijke hapjes en drankjes aan boord. De schipper is tegelijkertijd gids: hij vertelt de mooiste verhalen over de stad. Varen in Leiden is zowel in de zomer als in de winter een belevenis. Daarom vaart Bootjes en Bootjes je het hele jaar door langs verrassende plekken in de stad, indien nodig overdekt én verwarmd!

Naturalis

Een bezoek aan Naturalis is elke keer weer een avontuur. In het museum staan meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen uit de hele wereld. Sta oog in oog met een 18 meter lange dinosaurus of een wolharige mammoet. Of vergaap je aan dieren, stenen en planten van nu. Van olifant tot reuzenkrab en van smaragd tot vogelbekdier. Nu ook in Naturalis: Freeks favorieten. De bekende bioloog Freek Vonk heeft 45 favoriete dieren en planten in het museum uitgekozen. Kom je ook kijken welke dat zijn?Dolle beestenbende inMuseum NaturalisBezoek de dolle beestenbende in Naturalis! Foto: Leiden Marketing

Corpus, reis door de mens

De attractie van het menselijk lichaam: ons lichaam is de basis van alles, maar hoe werkt dit ingenieuze 'corpus' eigenlijk? Maak in het 5D-harttheater een duizelingwekkende reis als rood bloedlichaampje en ontdek in de hersenshow de spectaculaire werking van het menselijk brein. Hoe reageren de darmen op een broodje kaas? Wat gebeurt er als je niest en waar op je tong proef je suiker of juist zout? Het antwoord op deze en duizenden andere vragen vind je tijdens de ontdekkingstocht voor jong én oud bij CORPUS ‘Reis door de mens'. CORPUS werkt met tijdsloten dus: reserveer op tijd !

Hampshire Hotel Fitland Level Leiden

Wellness en gastvrijheid op een nieuw niveau, direct gelegen aan het Centraal Station en in hartje Leiden! Wellness Leiden is een luxe beauty- en wellnessresort op de elfde verdieping. Dat is genieten van de vele wellnessfaciliteiten, die versterkt worden door het fabuleuze uitzicht over de stad. Het hotel bevindt zich op de tiende etage en is voorzien van alle comfort. Je loopt in je badjas zo terug naar de kamer. Word wakker met uitzicht op de duinkoppen van het Noordzeestrand of met een panorama over de oude binnenstad van Leiden! Lekker eruit? Ontdek het historische stadscentrum, struin door de sfeervolle winkelstraatjes, bezoek één van de musea of maak een lange strandwandeling!

Golden Tulip & Tulip Inn Leiden Centre

Het hotel Golden Tulip & Tulip Inn Leiden Centre ligt op loopafstand van het historische centrum, tegenover het Centraal Station. Dankzij de centrale ligging is het hotel uitstekend bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Kom genieten na een heerlijk dagje cultuur snuiven of winkelen en laat je in de watten leggen in de gezellige bar en ons totaal gerenoveerde Rubens Restaurant. Van een drankje tot een uitgebreid culinair diner. Beleef, geniet en laat je inspireren door onze Frans georiënteerde keuken met alleen dagverse producten en bijpassende wijnen. Door de scherpe prijzen biedt het voor ieder wat wils.

Holiday Inn Leiden

Holiday Inn Leiden beschikt over alle comfort, gastvrijheid en faciliteiten die je van een viersterrenhotel mag verwachten. Door de centrale ligging zijn ook de stranden van Katwijk en Noordwijk, koninklijk Den Haag en alle attracties in de Randstad gemakkelijk te bereiken. Ontspan optimaal in het overdekte zwembad met jetstream, waterval en bruisbanken, in de moderne sauna, uitgebreid fitnesscenter of leen een fiets bij de fietsenverhuur. Met 200 hotelkamers (waaronder familiekamers), een groot restaurant, gezellige bar, parkeerterrein (gratis), wifi in het hele hotel (gratis) en servicegerichte medewerkers zal het je tijdens het verblijf aan niets ontbreken. Kinderen zijn van harte welkom en amuseren zich opperbest in Jungleclub!

Hortus botanicus Leiden

Al meer dan vier eeuwen lang worden in de tuin en kassen van de Hortus botanicus Leiden planten uit alle windstreken verzameld en gekweekt, bewonderd en bestudeerd. De tuin is daarmee de oudste, nog bestaande botanische tuin van Nederland. Het is een groene oase van rust midden in het drukke, oude centrum van Leiden. De Hortus werd in 1590 gesticht en herbergt plantencollecties uit met name Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika. Leuk detail is dat de plantenverzameling nog altijd actief wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. In de loop van de eeuwen is de Hortus voortdurend uitgebreid. Ook de beplanting heeft veel veranderingen ondergaan. Toch zijn nog er veel oude bomen uit de afgelopen 425 jaar te bewonderen.

City Hotel Nieuw Minerva

City Hotel Nieuw Minerva ligt in het historisch stadscentrum van Leiden, op loopafstand van winkels, restaurants, musea en Centraal Station. Het hotel is gevestigd in een zestiende-eeuws grachtenpand en het historische karakter is terug te vinden in de klassieke kamers, unieke thema kamers en suites. Onze hotelkamers hebben allemaal verschillende inrichtingen; Overnacht in een bed waar Napoleon in heeft geslapen, waan je in de zeventiende eeuw in de exacte kopie van de bedstee van Rembrandt of verblijf in de oude logeerkamer van de Zangeres Zonder Naam. Ervaar de persoonlijke sfeer en Leidse gastvrijheid in het monumentale pand van City Hotel Nieuw Minerva!

Museum Boerhaave

Museum Boerhaave zet je aan het denken! Dat begint al in het Anatomisch Theater met een nieuwe film over de geschiedenis van de wetenschap en geneeskunde. De vaste collectie neemt bezoekers mee langs Nederlandse Nobelprijswinnaars, de microscopen van Antoni van Leeuwenhoek, de slingerklok van Christiaan Huygens, anatomische preparaten en veel meer. Alle innovaties draaien om nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen. Ook nu geldt dat nog steeds, kijk maar bij de tentoonstelling over 100 jaar Philips Research (NatLab). Kinderen gaan in Schateiland op ontdekkingsreis in de Gouden Eeuw. En in de speeltuin Waterland leren ze spelenderwijs meer over water. Vergeet ook de Wiskunderoute niet…
Lekker spelen met water in Museum BoerhaaveLekker spelen met water in Museum Boerhaave! Foto: Leiden Marketing

Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is hét museum voor kunst en geschiedenis in Leiden. Bewonder middeleeuwse altaarstukken vol heiligen, engelen en duivels. Niet alleen Rembrandt en Jan Steen zijn typisch Leidse schilders, ook Theo van Doesburg en Jan Wolkers woonden en werkten in de stad. Beleef de roerige geschiedenis van Leidens Beleg en Ontzet (1573-74) aan de hand van de koperen hutspot, duivenbriefjes en noodmunten. Museum De Lakenhal toont het allemaal – en meer! Het allergrootste collectiestuk is het museumgebouw zelf: de oude Laecken-Halle uit 1641. Eeuwenlang werden hier de wereldberoemde Leidse lakens gekeurd. Het museum blaast deze geschiedenis nieuw leven in met een uitgebreide collectiepresentatie en verrassende opdrachten aan hedendaagse kunstenaars. Iedere zondag gratis instaprondleidingen.

Pieterskerk

Al sinds de twaalfde eeuw is de Pieterskerk een centraal monument in Leiden. Met bijna 900 jaar historie is de Pieterskerk een belangrijke ontmoetingsplaats geweest in de Nederlandse geschiedenis. Deze geschiedenis is ook nauw verbonden met de oudste universiteit van Nederland. De oprichtingsakte van de Universiteit Leiden werd in 1575 getekend in de Pieterskerk. De bibliotheek, een van de nevenruimten in de Pieterskerk, is omgetoverd tot café en museumwinkel. Het café is iedere dag open van 11:00 uur tot 18:00 uur, de Pieterskerk is te bezichtigen op dagen dat er geen evenementen zijn. Kom langs en ervaar de royale gastvrijheid!

Het Muziekhuis: Leidens Muzikale Broedplaats!

In hartje Leiden vind je in een voormalig postkantoor Het Muziekhuis, een popverzamelgebouw met een rijke geschiedenis, dat teruggaat tot het begin van de roemruchte Leidse Popgeschiedenis. Het complex bestaat uit een grote zaal voor maximaal 300 bezoekers (de Qbus), 15 oefenstudio's en een grote bar en chillruimte voor muzikanten en bezoekers van concerten.Ook is er een studio waar tegen lage tarieven muziek kan worden opgenomen. Op het QBUs-podium zijn jaarlijks meer dan 100 optredens te zien. De programmering is sterk onderscheidend, met zowel gevestigde namen als aanstormend talent. Uniek voor de intieme setting van dit podium is dat meer dan de helft van het aanbod bestaat uit gerenommeerde buitenlandse acts uit vooral Amerika en Engeland, met bezoekers uit heel Nederland.

Rijksmuseum van Oudheden

Nu in het Rijksmuseum van Oudheden: ‘Gouden Middeleeuwen'. In deze tentoonstelling rekent het museum af met het donkere beeld van de periode 400-700 na Christus in Nederland. Recent onderzoek laat namelijk zien dat het leven in de Vroege Middeleeuwen veel rijker, vrediger en gezonder was dan vaak wordt gedacht. De tentoonstelling vertelt enerzijds het verhaal van het dagelijks leven in de Merovingische periode, en laat anderzijds zien welke rol ‘Nederland' 1500 jaar geleden speelde in de wereldwijde handelsnetwerken van het vroegmiddeleeuwse Europa. De expositie toont voorwerpen uit de eigen museumcollectie, zoals de beroemde gesp van Rijnsburg en de goudschat van Olst. Maar ook spectaculaire bruiklenen uit binnen- en buitenland werden bijeen gebracht om deze nieuwe verhalen te vertellen. Onder andere de indrukwekkende koningshelm uit Krefeld (Duitsland) en het gouden zwaard van koning Childeric zijn te zien. Voor kinderen is er een spannende Dierenroute (4-7 jaar) en Goudzoekerskaart (8-12 jaar).

Rondvaart Leiden

Welkom bij de Rondvaart Leiden (rederij De drie Geuzen), de aanbieder van rondvaarten in Leiden! Geniet van een boottocht over de sfeervolle Leidse grachten, de Kaag en de Bollenstreek. Vrijwel alles is mogelijk. Zo kun je er een sloep huren voor bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeestjes, huwelijken, afstudeerborrels, of gewoon zomaar voor een gezellige rondvaart. Aan de Aalmarkt (nr. 13) kun je ieder uur opstappen voor een stadsrondvaart met schipper/gids. Rederij De drie Geuze beschikt over grote en kleinere boten, zowel open als overdekt. Ontdek vanaf het water hoe mooi Leiden en omgeving is!

Japanmuseum SieboldHuis

Bezoek Japan in Nederland. Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1830 verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold. In 1830 kwam Siebold terug in Nederland en in de decennia daarna werd hij gezien als dé Europese Japandeskundige bij uitstek. Naast de vaste collectie zijn er meerdere tijdelijke tentoonstellingen per jaar te zien in Siebolds voormalige woonhuis. Daarnaast worden er activiteiten, lezingen en workshops georganiseerd. Bekijk het actuele programma op de website.

Sijthoff Cultureel Ontmoetingsplaats Leiden

In het prachtige gebouw van de voormalige drukkerij Sijthoff aan de Doezastraat is nu Sijthoff Cultureel Ontmoetingsplaats Leiden gevestigd. Ga je een dagje uit in Leiden, dan is het de moeite waard om Sijthoff te bezoeken. Op de website staat altijd een actueel programma. Bezoek bijvoorbeeld één van de uiteenlopende activiteiten in de lichte Cultuurzaal. Denk aan tentoonstellingen, concerten, kleinkunst, dans, zang, politiek café, lezingen, cursussen, vertellingen en films. In hetzelfde gebouw is ook het biologisch eetcafé Sijthoff gevestigd, voor een puur kopje koffie, lunch of diner! Volg ons op Facebook of Twitter.

Van der Valk Hotel Leiden

Van der Valk Hotel Leiden ligt dicht bij alle leuke uitjes in Zuid-Holland. Musea, attractieparken en stranden allemaal met de fiets of auto snel te bereiken. Tachtig luxe ( familie)kamers met balkon zorgen ervoor dat je uitgerust aan een dagje weg begint of juist heerlijk uitrust na een intensieve dag. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, koelkastje, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. In het restaurant serveren we heerlijke gerechten voor jong en oud. Geniet, zodra het weer het toelaat, van het ontbijt, lunch of diner op het terras aan het water. Of vaar vanaf het terras rechtstreeks naar de historische stad Leiden!
Logeer bij Van der Valk

Rijksmuseum Volkenkunde

Een bezoek aan Museum Volkenkunde is altijd een belevenis. Reis de hele wereld over: van Indonesië naar Oceanië, China, Japan en Korea, dââr naar Amerika, Afrika en Azië. Speciaal voor kinderen is er de bijzondere speurroute door de vaste tentoonstelling en de museumtuin. Met het gratis speurboekje verzamel je de superkrachten van de wereld. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de superslimkracht van de Indonesische olifantengod Ganesha of stoere strijdkracht uit Japan. Als beloning krijg je een tatoeage op je arm. Behalve de vaste tentoonstelling zijn er ook altijd tijdelijke tentoonstellingen. Check de website voor actuele informatie.

Dutch City Trips

Bezoek Gouda, Kinderdijk en Delft in één dag! Met de privétours van Dutch City Trips zie je Holland op zijn best! Je bezoekt onder andere De Sint Jan in Gouda, bekend om zijn gebrandschilderde ramen, het stadhuis en de kaasmarkt. Daarna de 19 UNESCO-windmolens in Kinderdijk. Reis door naar Delft waar je heerlijk gaat lunchen, museum De Porcelyne Fles bezoekt en de Oude en Nieuwe Kerk (bekend om het praalgraf van onder meer de Koninklijke familie). De lunch, entrees en gids zijn inclusief. Ideaal voor kleine groepen tot acht personen. Ook te gebruiken als 'partner program'.

Laatst gewijzigd: 2015-06-07 07:05:01 · Gepubliceerd: 7 juni 2014 - 7036