Opera anno nu: hapklaar, swingend en levensecht

Opera per Tutti: Beleef de Opera Experience! | Interview door

Beleef de Opera Experience met Opera per Tutti

24 oktober 2014 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Opera saai? Mylou Mazali bedacht een concept dat een veel breder publiek aanspreekt: Opera per Tutti! Hapklare opera, swingend theater en levensechte verhalen.

Foto 1. Mylou Mazali (rechts): "Wat ik zelf het leukste vind om te zingen? De rol van Romeo. Ja, als mezzo-sopraan krijg je vaak de mannelijke rollen." Foto: Opera per Tutti

Jeugdige onbevangenheid

Mazali verdiende tijdens haar studie een goed centje bij als figurant bij de opera. “Van huis uit had ik niets met opera, dus ik betrad deze wereld vol verbazing. Ik kon mijn oren niet geloven, toen ik al die gewone mensen de mooiste klanken hoorde zingen. Dat wilde ik ook wel! Ik kocht een paar LP’s, draaide ze op mijn kamer en zong zo hard als ik kon mee. Jeugdige onbevangenheid, zal ik maar zeggen.” Maar ook in de gangen van het operahuis kon Mylou niet ophouden met zingen. De bas Pieter van de Berg hoorde haar zingen. “Hij vroeg waar ik les had! Ik mocht komen voorzingen bij hem en van het één kwam het ander. Ik stopte met mijn studie Spaans en ging naar het conservatorium. Hoewel het talent er wel in zat, moest er op technisch gebied nog heel wat gesleuteld worden!”

Vier op een rij

Jaren later was Mylou Mazali op vakantie in Rome. “Ik wilde daar naar de opera, want ik ben per slot van rekening operazangeres. We kwamen terecht in een historische kerk, waar vier zangers op een rij stonden. Ze zongen fragmenten uit allerlei opera’s en gaven daar zelf een toelichting bij. Zoiets hebben we niet in Nederland, dacht ik. Het geheel sprak me erg aan: ik ben van nature een ongeduldig mens en na twintig minuten moet ik weer afwisseling hebben.”

Voor elk wat wils

Zo ontstond Opera per Tutti: Mylou Mazali zag het licht in het land van de opera en verhuisde het concept naar Nederland. Het idee bleef hetzelfde: vier zangers op een rijtje, een sopraan, een mezzosopraan, een alt en een bariton of bas. Het publiek ziet steeds een wisselende samenstelling, omdat Mazali een grote achterban heeft met meer dan 150 zangers en diverse pianisten. Ook de beste studenten die afstuderen aan de Dutch National Opera Academy krijgen een podium. Net als in Italië worden ook hier drie fragmenten uit zes verschillende opera’s gezongen. “Voor ieders smaak zit er wel iets bij. Veel mensen komen na afloop naar me toe en zeggen: ‘Van die en die opera wil ik wel iets meer horen!’ Of: ‘Zelfs mijn man vond het mooi, en normaal gesproken vindt hij opera verschrikkelijk!’” Zo is Opera per Tutti een klein opstapje naar de grote opera’s, een kraamkamer voor nieuwe operaliefhebbers.

De kapsalon van Figaro

Opera per Tutti betekent: een avondje hapklare opera. Mylou Mazali neemt de luisteraars aan de hand mee naar diverse landen en tijden. Naar de kapsalon van Figaro, of naar Susanna, die achterna gezeten wordt door een verliefde graaf. Door de, vaak dramatische, introductie gaat het verhaal achter de soap opeens leven, en het komt nog dichterbij omdat de zangers zelf acteren. Mazali: “Opera is een compleet pakket, driedimensionaal: muziek, zang en toneel. Dat vind ik heerlijk, alles komt er in samen. Wat ik zelf het leukste vind om te zingen? De rol van Romeo. Ja, als mezzo-sopraan krijg je vaak de mannelijke rollen. Vroeger werden die gezongen door castraten, maar die zijn er tegenwoordig niet meer. Het is een fantastisch en romantisch verhaal over twee rivaliserende families. Maar als ik een echte vrouw wil spelen, dan kies ik voor Carmen. Natuurlijk verschijn ik dan in stijl op het podium: in een rood-zwarte strapless jurk, met een Spaanse wrong, grote oorbellen… En het leukste is dan om een mooie jongeman uit het publiek te kiezen en hem even wat extra aandacht te geven. Dat zorgt voor gegrinnik en geschuifel! De mensen zitten meteen in het verhaal. Ja, ik ben een entertainer. Ik kán zingen en wil daarmee woekeren en ervan uitdelen. Net als met een pan soep die goed gelukt is, het liefst zou je iedereen van een lepeltje willen laten proeven. Ik wil mensen meenemen in de verhalen, en misschien is er wel iets dat ze herkennen vanuit hun eigen leven.”

Chemie na één dag

Als mensen na afloop complimenten komen geven, zeg ik wel eens: ‘Ja, die twee mensen die je daar zo verliefd zag kibbelen met elkaar, dat stel waar de chemie vanaf spatte, die hebben elkaar twee dagen geleden voor het eerst gezien!’ Het is jammer dat we geen budget hebben om samen vaak te oefenen, we hebben maar één repetitiedag per optreden. We ontvangen namelijk geen subsidie en ook de fondsen hebben de hand op de knip. Het is spannend om op die basis een productie op te voeren, en die spanning is ook in de zaal voelbaar. We kunnen ons werk nooit op de automatische piloot doen. De zaal moet onze liefde voor het vak ongetwijfeld voelen!”

Gouwe ouwe

En wie zitten er in die zaal? “Sowieso operaliefhebbers, die vinden het heerlijk om een avondje te komen luisteren. In Nederland worden maar een paar producties per jaar opgevoerd en die zijn vaak heel vernieuwend. De echte klassiekers zijn niet vaak te horen. Bij ons zit er altijd wel een ouwe gouwe tussen. Maar net zo goed is het een leuk avondje uit voor mensen die niets van opera weten of er vooroordelen over hebben. Waarom? Er staan jonge mensen op het podium, ze spelen en zingen en brengen mooie verhaal tot leven. Het is een supermakkelijk programma, levendig én financieel aantrekkelijk. Het is echt niet meer zoals vroeger. Er staat geen dikke meneer of mevrouw meer geworteld op het podium met zijn armen wijd hard te zingen. Het zijn mensen van vlees en bloed die emotie willen delen. Dát is opera anno nu. Opera voor iedereen!”

Beleef de Opera Experience! Beluister Mylou Mazali, samen met andere Mazali Opera Singers tijdens hun concert op zaterdag 15 november!

Foto 2. Mylou Mazali: "Bij Opera per Tutti Er staan jonge mensen op het podium, ze spelen en zingen en brengen mooie verhaal tot leven." Foto: Opera per Tutti
Foto 3. Laat je meevoeren in de mooiste verhalen, bijvoorbeeld naar de kapsalon van Figaro! Foto: Opera per Tutti
Laatst gewijzigd: 2014-10-24 11:33:20 · Gepubliceerd: 2014-10-24 11:27:55 - 94