Dierensieraden: blikvangers met een verhaal

Biggetje met rode laarzen vertelt zijn eigen verhaal

Into the Zoo - bijzondere sieraden in CODA Museum   Nieuws door
Foto 1. Dit lijkt een krachtpatser, maar is hij niet juist het doelwit? Deze bullterriër-atleet is een strijder tegen geweld en oorlog. Foto: Felieke van der Leest / CODA Museum

3 februari 2015 Cultuur Apeldoorn, Gelderland Leuk bedacht, dieren verwerken in sieraden. Maar toch zijn deze accessoires niet alleen maar grappig en kinderlijk. Felieke van der Leest maakte echte blikvangers: accessoires met bijzondere vormen, mooie namen en altijd een achterliggend verhaal. Ontdek het in de tentoonstelling Into the Zoo.

Hert met zonnebril

Een biggetje met rode laarzen, een boomkikker met een pofbroek, een hert met een gouden zonnebril. Het zijn allemaal sieraden die Felieke van der Leest heeft gemaakt. Dat krijg je als een edelsmid liefde opvat voor textiel en garen en de bijbehorende technieken, zoals haken en breien. De dieren in de sieraden vertellen hun eigen verhaal en Van der Leest laat ze commentaar leveren op menselijk gedrag en karakter. Benieuwd? Bezoek dan de expo Into the Zoo in het CODA Museum. Draag deze sieraden en ze zijn zonder twijfel onderwerp van gesprek.

Geweld en vrede

Ontmoet Billy Bang, Peace Puffin, Peek-a-Puma nu in het museum. Het lijken op het eerste oog humoristische minisculturen, maar het achterliggende verhaal is niet kinderachtig of lichtvoetig. Anti-War Warrior heeft het hoofd van een bulterriër en het lijf van een atleet. Of de armband The J. Russells, voetballers met het lichaam van een hond, die klaar staan voor een vrije schop. Boevenkleding, gevangenschap, geweld en vrede is door Van der Leest in de sieraden geweven.

Sieraden in het CODA Museum

Het CODA Museum heeft twee collecties die al honderd jaar lang aangevuld worden. Er is een historische collectie en een collectie moderne kunst, van ruim 5000 objecten. Dol op hedendaagse sieraden? Bezoek dan zeker dit museum een keer en ontdek van alles over de relatie van het sieraad tot beeldende kunst, mode, design en vormgeving.

Bezoek een museum en kies uit vijf tentoonstellingen vol ontdekkingen!

Praktische informatie

Into the Zoo - Felieke van der Leest in het CODA Museum in Apeldoornbr> De expositie is te zien van 1 februari tot en met 25 mei 2015, elke dag, behalve maandag, van 10:00 uur tot 17:30 uur.
Entree: 10,00 euro voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar mogen gratis naar binnen.
Foto 2. Kangoeroe. Foto: Felieke van der Leest / CODA Museum
Foto 3. Ontmoet Billy Bang, Peace Puffin, Peek-a-Puma nu in het museum. Foto: Felieke van der Leest / CODA Museum
Foto 4. Soms zaagt edelsmid Felieke van der Leest plastic dieren doormidden, die ze dan weer aan elkaar rijgt voor een bijzondere ketting. Foto: Felieke van der Leest / CODA Museum

Laatst gewijzigd: 2015-02-03 12:15:18 · Gepubliceerd: 2015-02-03 12:04:25 - 496