De 8 leukste musea voor kinderen

Meer uitjes voor kinderen |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

In deze acht musea verveelt geen kind zich

5 november 2017 Geschiedenis Landelijk In de vakantie of in het weekend op stap met de kids is leuk! Maar in welke musea kunnen ook kinderen zich vermaken? DagjeWeg.NL zet de leukste kindermusea op een rijtje. Hier hoef je je zeker niet te vervelen!

Foto 1. Een dagje terug in de tijd bij Nederlands Openluchtmuseum. Foto: Nederlands Openluchtmuseum.

Een dag als boerenknul in het Openluchtmuseum

ARNHEM - Ontdek de geschiedenis van Nederland in het Nederlands Openluchtmuseum. Doe eens een dagje zonder laptop, tablet of mobiel en voel je even een kind in de tijd van je opa en oma. Je ontmoet hier vriendelijke boeren en kunt helpen met boerenklusjes: water pompen, emmers dragen aan een juk en wassen met een wasbord. En daarna? Net als kinderen altijd al doen: lekker ravotten in de speeltuin! Maak een ritje met de historische tram of probeer de weg te vinden in de Amsterdamse doolhof. Bij de poffertjeskraam geniet je tussendoor van heerlijke poffertjes. Tip: in de Canon van Nederland maak je op spectaculaire wijze vijftig hoogtepunten uit de Nederlandse geschiedenis mee.

Ineke was hier met het gezin: "Super mooi en leuk museum! Mooie gebouwen met vaak ook de bewoners die altijd wat leuks en interessants te vertellen hebben. Echt een aanrader, verveelt nooit!"

Versla piraten in het Marinemuseum

DEN HELDER - Wil jij ook een stoere marinier worden? Beleef het heden en verleden van de Nederlandse marine in het Marinemuseum. Sta oog in oog met piraten en ontdek hoe de marine hen bestrijdt. Ga als verkenner op onderzoek uit in Missie Marinemuseum, doe mee met de zeeheldenzoektocht of maak kennis met de werfkinderen Nelly en Simon. Zij vertellen je alles over het leven en werken op de werf. Wist je bijvoorbeeld hoe schepen ontworpen worden en hoe touw aan boord wordt gebruikt?

L. Baars was hier met oudere kinderen: "Erg leerzaam en boeiend, ook als je niets hebt met de marine. Zelfs onze puberzonen vonden het reuze interessant en hadden er zeker geen spijt van dat ze zijn meegegaan."

Doe uitvindingen in De Museumfabriek

ENSCHEDE - Hoe komen wij aan onze moderne uitvindingen? En wat heeft een weefgetouw met een USB-stick te maken? In De Museumfabriek gaat het allemaal over de vindingrijkheid van nieuwsgierige en creatieve mensen. Sta oog in oog met een mammoet en ontdek wat er in de magische huiskamer van een Indische vrouw gebeurt. Kinderen komen volop aan hun trekken in De Museumfabriek. Haal een speurkoffertje op, probeer de vragen en opdrachten op te lossen en doe mee met de leuke spelletjes.

Andrea Adolfs bezocht dit museum met het gezin: "Wat een bijzonder museum! Prachtig gebouw op indrukwekkende locatie. De mooie collectie is leuk voor jong en oud!"

Schilderen in het Rembrandthuis

AMSTERDAM - Rembrandt van Rijn, de beroemde Nederlandse kunstschilder, wie kent hem niet? Stap over de drempel van zijn voormalige huis en ontdek de kunstwerken van de schilder. In Het Rembrandthuis bekijk je bijna al zijn etsen. Iedere dag zijn er ets- en verfdemonstraties die laten zien hoe hij destijds werkte. Ook kun je zelf een ets maken en afdrukken tijdens een workshop. Verf kocht je vroeger niet in een tube, maar moest je zelf mengen. Ook dat leer je hier!

C. Hageman was in Het Rembrandthuis: "Erg interessant, boeiend en druk bezocht. De rondleiding was ook mogelijk in andere talen door middel van koptelefoons."

Spelen in het Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN - Schipper mag ik overvaren, ja of nee? Ja, dat mag in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen! Met z'n allen stap je vanaf het binnenmuseum op de boot om je over te laten varen naar het gezellige dorpje aan het IJsselmeer. Hier wandel je door het verleden en ontdek je hoe mensen vroeger leefden. Stap binnen in de keuken met heerlijke geuren of neem een kijkje bij het paling roken. Kinderen maken hun eigen springtouw bij de touwslager of verkleden zich als echte Volendammer of Marker meisje. Voor oud-Hollands speelgoed hoef je niet ver te zoeken: hoepels, stokpaardjes en stelten zijn er genoeg!

V. Bezooijen was hier met een groep: "Super museum! Voor de kinderen was er veel te doen. Ze fantaseerden in welk huisje ze vroeger zouden wonen, konden een klompje schilderen, schilderijtje maken en ze mochten zelfs de klok van de kerk luiden! Ook voor volwassenen was het erg leuk en opa en oma herkenden veel spulletjes van vroeger. Een aanrader!"

Oude wagens in het DAF Museum

EINDHOVEN - Echte autoliefhebbers kijken hun ogen uit in het DAF Museum. Bekijk de nostalgische, oude wagens zonder de moderne snufjes van nu. Terwijl ouders lekker rondkijken, vermaken kinderen zich met de speurtocht. Loop door het hele museum en beantwoord de vragen. De Veilig Verkeerszone leert je van alles over veiligheid in het verkeer. Waar zit bijvoorbeeld de dode hoek van een vrachtwagen? En wat zijn belangrijke verkeersregels? Na een bezoek aan het museum ben je een stuk wijzer!

M. Muppet was hier met een groep: "Hartstikke leuk en leerzaam voor de kinderen en een aanrader voor feestjes! De speurtocht is leerzaam en zo opgezet dat je alles ziet. De vragen zijn niet makkelijk, maar dat maakt het extra leuk. De koffie in het Daffetaria was erg lekker!"

Speur door de culturen in Museum Volkenkunde

LEIDEN - Ga op ontdekkingstocht door Museum Volkenkunde en verzamel alle krachten. Heb je de eerste vier gevonden? Dan kun je lid worden van The Tribe, de kidsclub van het museum. En... je krijgt een stoere tattoo! Je komt in Museum Volkenkunde van alles tegen uit allerlei landen: van Azië tot Amerika en van Afrika tot de Noordpoolgebieden. Al speurend met één van de speurtochten ontdek je het museum van onder tot boven. Reis in de Wilde Bus mee door de wereld met bekende figuren uit kinderboeken en laat je fantasie de vrije loop!

Kop was hier samen met haar dochter van zeven jaar: "Er waren veel leuke workshop en ze heeft het nu nog steeds over de workshop dansen."

Schiet met kanonnen in Het Scheepvaartmuseum

AMSTERDAM - De zee bepaalde voor een groot deel de cultuur van Nederland en dat ontdek je in Het Scheepvaartmuseum. Voel hoe het vroeger was op een zeereis en hijs de lading, kruip door het ruim en schiet een kanon af. De zee wordt niet alleen bevaren door schepen, maar ook bewoond door dieren. Maak kennis met de walvis in de tentoonstelling Het verhaal van de walvis of klim op tot kapitein met het levensgrote bordspel bij Het leven aan boord. Aanbieding: 20% korting via DagjeWeg.NL Tickets.

Trouwborst was hier met het gezin: "Voor de kinderen is er een leuke speurroute. Buiten bleef je op het schip hoe het er vroeger aan toe ging. Leuk!"

Op zoek naar meer leuke uitjes met de kids? Bekijk de uitjes voor kinderen in Nederland.
Foto 2. Een leuk en leerzaam museum voor jong en oud: De MuseumFabriek. Foto: De MuseumFabriek.

Laatst gewijzigd: 2020-10-02 11:36:39 · Gepubliceerd: 2015-07-27 16:50:33