Dagje uit: miniatuur-Nederland in het groot

Deze Madurodam-attracties zijn in het echt ook een bezoekje waard!

Dagje uit in Nederland Redactioneel door
Foto 1. De Amsterdamse grachten in Madurodam. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

24 augustus 2023 bijgewerkt: 1 september 2023 Toerisme Landelijk Madurodam staat vol iconische miniaturen. Van historische monumenten als de Dom van Utrecht tot de moderne havens van Rotterdam met de Euromast: je ziet het hier allemaal. Veel van deze bijzondere plekken kun je ook in het echt bezoeken. Volg onze tips en laat je door Madurodam inspireren voor een gaaf dagje uit in Nederland!

1. Scheepvaartmuseum Amsterdam

Tussen de miniaturen in Madurodam staat ook een historisch wit gebouw met enkele fraaie schepen voor de deur. Het is Het Scheepvaartmuseum, in het echt ook zeker een bezoekje waard. Dit museum is namelijk de trotse eigenaar van een grote maritieme collectie met onder andere prachtige scheepsmodellen, navigatie-instrumenten, schilderijen en historische kaarten. Speciaal hoogtepuntje is de Koningssloep met zijn uitbundige gouden versierselen. Voor kinderen is dit museum een echt avontuur, waar ze zelfs door het binnenste van een walvis lopen. En dat miniatuur VOC-schip in Madurodam? Die hebben ze echt bij het museum en je kunt zelfs aan boord stappen.

Foto 2. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, compleet met miniatuur van hun VOC schip. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

2. Domtoren Utrecht

Wie Utrecht zegt, zegt Domstad. De indrukwekkende Domtoren domineert er al meer dan 600 jaar de skyline van de stad. Met zijn 112 meter is dit de hoogste middeleeuwse toren van Nederland, met maar liefst 465 traptreden. Tijdens de avontuurlijke tocht omhoog bezoek je verschillende ruimtes, terwijl de gids vertelt over de geschiedenis van de toren. Halverwege de klim kom je ook langs de prachtige monumentale klokken. En dan: de top. Met als beloning een weids uitzicht over de stad en de regio. Adembenemend.

Foto 3. Ook in Madurodam valt de Domtoren meteen op. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

3. Euromast Rotterdam

Nog hoger dan de Domtoren is de Euromast in Rotterdam. Met zijn 185 meter is dit de allerhoogste toren van ons landje waar je in kan voor een bezoek op grote hoogte. En hier hebben ze gelukkig een lift! Vanaf het hoogste platform op 112 meter kijk je tot in de verste verte uit over Maasstad Rotterdam. Zo'n 16 meter lager kun je zelfs romantisch overnachten in een chique suite. Compleet met het hoogste balkon van Nederland, voor een avondje vlak onder de sterren. Ook voor de echte waaghals is een bezoek aan Rotterdams bekendste bouwwerk een avontuur. Vanaf het platform kun je namelijk in mei tot en met september elk weekend abseilen. Wie durft?

Foto 4. In Madurodam vind je de Euromast bij de Rotterdamse havens. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

4. Mauritshuis Den Haag

Den Haag is naast de stad van de politiek ook een stad vol geschiedenis. In het hart van deze stad, direct naast de gebouwen van het Binnenhof, vind je het Mauritshuis. Een bijzonder gebouw vol verhalen, wat alleen al een bezoek de moeite waard maakt. Daarnaast hebben ze ook nog eens een deel van de wereldberoemde collectie van Nederlandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw! Een van die meesterwerken is Vermeers Meisje met de parel, nu in Madurodam onderdeel van de gave attractie De Hollandse Meesters.

Foto 5. De gebouwen van het Binnenhof in Den Haag, net als in het echt te zien vanaf de Hofvijver. Helemaal links naast het torentje van de premier zie je het Mauritshuis. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

5. Paleis Het Loo Apeldoorn

Een dagje uit in Apeldoorn krijgt een koninklijk tintje tijdens een bezoek aan Paleis Het Loo. Hier stap je als bezoeker binnen in het heden en het verleden van de koninklijke familie. Volg een van de historische paleisroutes en bezoek de vaste tentoonstelling De Oranjes in het nieuwe ondergrondse museum. Buiten geniet je net als de koninklijke familie van de in Engelse landschapsstijl aangelegde tuin, vol fonteinen en romantische beplanting. Op weg naar de uitgang kom je nog langs het stallenplein, waar je onder andere de koninklijke stallen én rijtuigen van dichtbij kunt bekijken.

Ontdek alvast wat je er allemaal kunt zien in onze reportage over Paleis het Loo!

Foto 6. Paleis het Loo in Madurodam. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

6. Kinderdijk Alblasserwaard

Je voelt je waarschijnlijk nergens Nederlandser dan tijdens een bezoek aan Kinderdijk. Op een relatief klein stuk natuur, omringd door water, staan 19 authentieke windmolens uit de achttiende eeuw. Ooit werden ze gebruikt om het overtollige water van de Alblasserwaardpolders naar de naastgelegen rivier de Lek te malen, tegenwoordig staan de molens op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tijdens een bezoek aan Kinderdijk ervaar je hoe een windmolen werkt en kun je ook molens van binnen bekijken. Een dag vol 'Neerlands' trots!

Foto 7. Kinderdijk is vertegenwoordigd met 8 van de 19 windmolens. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Nog meer oer-Nederlandse uitjes

Foto 8. Amsterdamse grachten in Madurodam. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2023-09-01 08:08:06 · Gepubliceerd: 2023-08-24 09:00:00 - 957