Naar Haarlem met de Van Rossems

Een dagje in Haarlem met de tips van de Van Rossems

Ga een dagje naar Haarlem: hier vind je meer uitjes Nieuws door
Foto 1. Het Frans Hals Museum. Foto: Grytsje Anna Pietersma

12 februari 2016 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Toerisme Haarlem, Noord-Holland Een rondje in de achtbaan? Daar bedanken de Van Rossems waarschijnlijk voor. Maar ze weten wel hoe ze steden als Haarlem moeten verkennen. In een nieuwe serie gaan de drie op pad door verschillende plaatsen en steden en duikelen elke keer onontdekte pareltjes op. Benieuwd wat ze in Haarlem ontdekten? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

Ontdek Haarlems mooiste plekjes

Als kunsthistoricus, architectuurhistoricus en historicus kijken de Van Rossems iets anders om zich heen dan de gemiddelde dagjesmens. In de nieuwe serie Hier zijn de Van Rossems bezoekt het drietal zes steden en deelt hier de mooiste, interessante en onbekende plekken. Na Den Haag, Enkhuizen en Keulen bezochten de Van Rossems Haarlem. Treed in hun voetsporen en verken 'klein Amsterdam'.

De helden van Haarlem

De drie Van Rossems volgen in Haarlem de voetsporen van de Haarlemse helden, waar door de hele stad beelden van te vinden zijn. Bij de stadspoort, de enige overgeblevene in de stad, staan ze voor het standbeeld van de beruchte Kenau. De legende gaat, zo vertelt Maarten, dat deze vrouw samen met andere dappere vrouwen de stad verdedigde tegen de Spanjaarden. Hete pek goten ze van de stadsmuren om de belagers tegen te houden. Hoeveel er van waar is? Daar twijfelen de Van Rossems aan, maar dit soort verhalen - die helemaal niet waar zijn - maakt de geschiedenis wel spannender.

Het orgel wat Mozart eens aanraakte

Zo prominent aanwezig, die Grote of Sint Bavokerk, dat je hem niet kunt missen - al zou je het willen. Ook de Van Rossems lopen er niet omheen. Wist je dat het orgel van de kerk eens het grootste ter wereld was en van de kerk een grote toeristische trekpleister maakte? Het verhaal gaat dat zelfs de kleine Mozart eens voet zette in de kerk en het beroemde orgel bespeelde. Het verhaal is moeilijk te controleren, aangezien alleen vader Leopold ergens melding maakt van het bezoek. Maarten kijkt met enig ontzag naar het klavier en mijmert over wat de vingers van Mozart eens beroerden. Of dat nu echt gebeurt is of niet, wie er wel echt was, dat was Händel! Een hotspot in de stad, die je beslist niet kan overslaan. Verwonder je dan meteen over de lessenaar op het koor van de kerk, waarvan Maarten zegt: "Is dat een pelikaan? Dan ben ik een baby-olifant."

Schitterende musea

Van de Sint-Bavo gaat het trio door naar het museum van een echte Haarlemse held. Het Frans Hals Museum is een schitterend museum in een voormalig oudemannenhuis. De regentessen van de stad verzorgden hier een goede oude dag voor mannen op leeftijd. Wat heeft dat met Frans Hals te maken? Hij schilderde de regenten en regentessen van Haarlem en beide werken hangen in het museum. Frans Hals heeft dus zelf in het latere museum gelopen. Sis deelt prachtige inzichten over de schuttersstukken van Frans Hals en zijn leerlingen. Op het tweede adres is Maarten weer helemaal in zijn nopjes. Het oudste museum van Nederland, het Teylers Museum is de volgende bestemming. Het paradijs voor Maarten, die vertelt dat Pieter Teyler van der Hulst nooit het resultaat van zijn centen heeft gezien. De Van Rossems kijken daarentegen hun ogen uit!

Nederlandse renaissance

Ook Vincent van Rossem deelt zijn wijsheid en wijst op een aantal mooie pareltjes van architectuur. Zo staat hij stil bij de Vleeshal, een voorbeeld van de Nederlandse interpretatie van de renaissance. In dit gebouw vind je nu het museum De Hallen. Houd je van geschiedenis en architectuur? Dan is het beslist de moeite waard om de vierde aflevering van Hier zijn de Van Rossems zelf te bekijken!

Nog meer inspiratie voor een dagje Haarlem? Lees de favorieten van een local!
Foto 2. Niet te missen: de Grote of Sint-Bavo Kerk in Haarlem. Foto: Henk Monster.
Foto 3. Een screenshot van de intro van het programma Hier zijn de Van Rossems. Foto: NPO.nl

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 15:54:33 · Gepubliceerd: 2016-02-11 16:32:33 - 8752