1

Ga op stap met de Haagse nozems

Ontdek Den Haag in de fifties en sixties

Haags Historisch Museum Nieuws door
Foto 1. Foto: Haagse nozems met Puchs. ca. 1967. Marianne Dommisse. Haagse Beeldbank.

archief oud artikel 6 maart 2016 Geschiedenis Den Haag, Zuid-Holland Rolschaatsen, drive-inbioscopen, vetkuiven, petticoats, jukeboxen en dansen op muziek van The Beatles en The Rolling Stones. Het Haags Historisch Museum laat zien waarom Den Haag de Nederlandse pophoofdstad was in de jaren vijftig en zestig. Bezoek vanaf 5 maart tot en met 19 juni de nostalgische tentoonstelling Uitgaan in de fifties en sixties.

Hoofdstad van de popcultuur

De jaren vijftig en zestig: een spannende tijd vol groei en veranderingen op het gebied van cultuur, mode, muziek en nog zoveel meer! Den Haag werd in die tijd beïnvloed door alle trends uit Amerika - de bandjes, de kleding, de films - en ontpopte zich als snel als dé pophoofdstad van Nederland. Ontdek deze meeslepende tijd in de tentoonstelling Uitgaan in de fifties en sixties. Met kleding, muziek, kunst, verhalen en oud beeldmateriaal uit die swingende periode. Hans Gramberg van het Haags Historisch Museum vertelt over de interactieve tentoonstelling: "Er zijn speciale rondleidingen, je kunt filmfragmenten uit die tijd vanuit een ouderwetse bioscoopstoel bekijken en we hebben een jukebox. Dan kun je zelf een liedje uitkiezen uit de jaren vijftig en zestig."

Geen Elvis Presley en Marilyn Monroe

Hoewel Den Haag duidelijk invloeden uit Amerika overnam, focust de tentoonstelling zich puur op de echte Hagenezen. Hans: "Natuurlijk waren er veel invloeden uit Amerika, zoals de film The West Side Story. Die heeft hier toen jarenlang onafgebroken gedraaid. In die tijd ontstonden er veel nieuwe bioscopen en bandjes in de stad. Het gaat om hoe de Hagenaars werden beïnvloedt door Amerika." Geen Elvis of Marilyn dus, maar wel het legendarische optreden in 1964 van The Rolling Stones in het Kurhaus. "Natuurlijk, dat liep toen helemaal uit de hand", vertelt Hans. "Er komen ook Haagse bandjes met invloeden uit Amerika aan bod."

Themadag: ga terug in de tijd!

Rondom de tentoonstelling organiseert het Haags Historisch Museum allerlei retro activiteiten. Zo is toegang tot het museum op zaterdag 16 april - de Dag van de Haagse Geschiedenis - helemaal gratis. Op die dag is er een Silent Disco met golden oldies op 't Plein, een Rock-‘n-Roll dansshow in het museum en een workshop 'Maak je eigen uitgaansoutfit' voor kinderen. In het museum kunnen bezoekers ook een ouderwetse look laten aanmeten, met kapsel en make-up gebaseerd op de fifties en sixties.

Foto 2. Foto: Tentoonstelling 'Uitgaan in de fifties en sixties'. Foto Haags Historisch Museum.
Foto 3. Foto: Tentoonstelling 'Uitgaan in de fifties en sixties'. Foto Haags Historisch Museum.
Foto 4. Foto: Dansen in clubhuis De Mussen aan de Rijswijksestraat, 1962. Fotoburo Theo Meijer, Den Haag. Haagse Beeldbank.
Foto 5. Foto: Scène uit de korte film De mooiste tijd... (1963). Foto en film zijn gemaakt door Nico Crama.

Laatst gewijzigd: 2016-04-12 12:33:00 · Gepubliceerd: 6 maart 2016 - 2007

Activiteiten Haags Historisch Museum

Nu te bezoeken

Haagse Harry, dûh tètaunstelling!!


‘Kèk mè nâh!!’ De weinig genuanceerde en luidruchtige inwoner van Den Haag heeft zijn eigen tentoonstelling in het Haags Historisch Museum.

Grote Poppenhuis Den Haag weer te zien in speciale expo


Het Grote Poppenhuis van Lita de Ranitz is weer terug in het Haags Historisch Museum. Kom langs en kijk binnen bij de Haagse high society van 100 jaar geleden!