Volg de skûtsjes in de strijd

SKS Skûtsjesilen: de strijd om het kampioenschap 2016

SKS Skûtsjesilen 2016 Nieuws door
Foto 1. Daar gaan ze! Foto: https://www.flickr.com/photos/thewolf/6064295733, CC BY 2.0

archief oud artikel 2 augustus 2016 Cultuur Sneek, Friesland Iedere zomer proberen ze elkaar de loef af te steken: veertien Friese skûtsjes. Van zaterdag 30 juli tot en met vrijdag 12 augustus strijden de schippers en hun bemanning tijdens de 71e editie van het SKS Skûtsjesilen. Duizenden bezoekers scharen zich op en rond het water om het spektakel te aanschouwen. Stap op een bootje of zoek een plekje aan de kade voor dit mooie Friese evenement.

Voor de 71e keer organiseert de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) dit jaar het traditionele skûtsjesilen. Iedere zomer strijden veertien skûtsjes elf dagen lang om de kampioenstitel. Deze skûtsjes zijn lang en plat en vervoerden vroeger vracht over de Friese Meren. Al in 1820 bonden de schippers de strijd met elkaar in hun skûtsjes, maar de eerste officiële SKS-wedstrijd was in 1945. Nu doen er tien Friese steden met hun eigen skûtsje mee. In verschillende Friese dorpen worden in totaal tien wedstrijden gehouden. De winnaar wordt in de laatste wedstrijd bij Sneek bekendgemaakt, tijdens de Sneekweek.

Volg het skûtsjesilen

Om het SKS Skûtsjesilen van dichtbij te volgen leggen veel bootjes aan rondom het wedstrijdgebied. Heerlijk dobberen, hopelijk in de zon, met dat frisse briesje wat het water met zich mee brengt. Ook langs de kant zijn genoeg plekken om de skûtsjes te bewonderen. Wie gaat er met de winst naar huis? Wordt het weer Dirk Jan Reijenga met skûtsje Oeral Thùs van Joure of weet een andere schipper de kampioen te verslaan?

Skûtsje app

Dat het skûtsjesilen een traditionele aangelegenheid is mag duidelijk zijn. Maar dat hoeft niet te betekenen dat alles bij het oude blijft. Zo kunnen smartphone- en tabletgebruikers de wedstrijden op de voet volgen via de Skûtsje app. Via deze app kunnen toeschouwers wedstrijdverslagen lezen, naar radio- en tv-uitzendingen luisteren en kijken of achtergrondinformatie over de skûtsjes en hun bemanning raadplegen.

Programma SKS Skûtsjesilen

  • Zaterdag 30 juli: Grou
  • Maandag 1 augustus: De Veenhoop
  • Dinsdag 2 augustus: Earnewâld
  • Woensdag 3 augustus: Terherne
  • Donderdag 4 augustus: Langweer
  • Vrijdag 5 augustus: Elahuizen
  • Zaterdag 6 augustus: Stavoren
  • Maandag 8 augustus: Woudsend
  • Woensdag 10 augustus: Lemmer
  • Donderdag 11 augustus: Lemmer
  • Vrijdag 12 augustus: Sneek
Feest meteen verder in nautische sferen, want op 6 augustus start de Sneekweek!

Liever binnen blijven tijdens deze wisselvallige zomerdagen? Bekijk alle binnenactiviteiten in Friesland.
Foto 2. Wie wordt de kampioen Skûtsjesilen 2016? Foto: https://www.flickr.com/photos/thewolf/6065073329, CC BY 2.0

Laatst gewijzigd: 2016-08-02 10:24:24 · Gepubliceerd: 2016-08-01 16:27:53 - 1220