1

Klauter in een boom en klieder in de modder

Geniet van de natuur in een gratis natuurspeeltuin

Natuurspeeltuinen Redactioneel door
Foto 1. Gratis, leuk en gezond: spelen in een natuurspeeltuin! Zoals in Speelbos Zandspoor. Foto: Staatsbosbeheer © Marleen Annema Fotografie.

9 juni 2020 Natuur Landelijk Geen stoeptegels en toeterende auto's, maar bomen, bloemen en fluitende vogels! Laat je creativiteit de vrije loop in een natuurspeeltuin. Lekker kliederen in het water of rollen door de modder: hier mag je vies worden. DagjeWeg.NL zet gratis speeltuinen in de natuur voor je op een rijtje.

Picknicken op De Paardenspeelwei

GELDERLAND - Een ode aan het witte paard dat hier vroeger woonde: De Paardenspeelwei. Het paard is inmiddels verhuisd en heeft plaatsgemaakt voor een prachtige natuurspeeltuin. Neem je fiets mee en race rondjes op de crossbaan of bouw een boomhut van houten stokken. Er zijn klimbomen en boomstammen om op te balanceren en er is een zandspeelplek. Na gedane arbeid is het goed rusten op houten zitjes of op de bloemenwei. Tip: je kunt hier ook mooi picknicken!

Spelen tussen de wortelwakers

NOORD-HOLLAND - Bij Speelbos Zandspoor kun je op de waterspeelplek niet anders dan spelen en lekker vies worden. Klauter in de bomen, gooi wat scheppen zand in het treintje en vervoer het naar een andere plek op de speelplaats. Je kunt hier ook verspringen in zand en testen of je verder komt dan een vos. En in het bos staan genoeg grote bomen om verstoppertje te spelen. Geinig: het speelbos wordt beschermd door een legertje wortelwakers en knotse knoesten. Deze grappige boompoppen zijn de onofficiële bewakers van de speelplaats. Dichtbij is ook een blotevoetenpad.

Slingeren aan touwlianen

UTRECHT - Trotseer de Klauterheuvel inclusief kruipbuizen, klimrekken en touwlianen van Kinderboerderij Nieuw Rotsoord. In dit speelparadijs in het bos - zelf noemen ze het een oerbos - vermaken kinderen zich in de zandbak, op de glijbaan en wip en met fietsjes. Bouw zanddammetjes en klieder met water in de waterspeeltuin en ontmoet kippen, konijnen, geiten en schap op de kinderboerderij. Er zijn nog veel meer dieren; ze hebben zelfs een slang!

Speuren naar Pimmetje Puntmuts

NOORD-BRABANT - Natuurspeelplek Chaam is de thuishaven van kabouter Pimmetje Puntmuts. Het speciale kabouterpad van de natuurspeelplek is de route om hem te vinden. Speur met de kinderen naar de kabouter en klauter onderweg in bomen, bouw hutten en spring over slootjes. Op Natuurspeelplek Chaam kom je geen hippe speeltoestellen tegen, maar word je aangemoedigd te spelen met de natuur om je heen en met behulp van je fantasie.

Spelend natuur ontdekken

DRENTHE - De naam van Natuurontdekplek Zuiderpark zegt het al: hier ontdek je spelenderwijs de Drentse natuur in Hoogeveen. Spring van boomstam naar boomstam en spot diertjes en bijzondere planten om je heen. Er worden ook geregeld leuke workshops georganiseerd. Zoals uilenballen uitpluizen, nestkastjes maken en boompjes leren planten. Toegang tot de natuurontdekplek is gratis, maar voor de extra activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Ook leuk

Foto 2. Samen spelen in de natuur, bijvoorbeeld in de Schoorlse Duinen. Foto: Staatsbosbeheer © Marleen Annema Fotografie.

Laatst gewijzigd: 2020-06-03 17:21:35 · Gepubliceerd: 9 juni 2020 - 2015