1

De geboorte van Kasteel de Haar

Hoe zag het kasteel er vroeger uit?

Kasteel de Haar: een sprookje voor iedereen Nieuws door
Foto 1. Tentoonstelling 'Interieur & Lifestyle op De Haar'. Beeld: Kasteel de Haar Utrecht.

archief oud artikel 12 september 2016 Cultuur Haarzuilens, Utrecht In de aankomsthal is het feestelijke tapijt al voor je uitgerold: stap binnen in Kasteel de Haar en voel je eregast op het bal van de baron en barones. Speciaal voor de tentoonstelling Interieur & Lifestyle op De Haar zijn de ruimtes in het kasteel getransformeerd naar de oude inrichting van vroeger. Dit is de allereerste keer dat de originele ontwerptekeningen van meester-architect Pierre Cuypers op De Haar te zien zijn. Ontdek hoe het kasteel zoals we dat nu kennen, is ontstaan.

Te gast bij de baron en barones

Bekijk tot en met 15 december 2016 de tentoonstelling Interieur & Lifestyle op De Haar en duik in het rijke verleden van Kasteel De Haar. Je ontdekt hoe de bewoners - barones Hélène de Rothschild en baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar - vroeger in luxe op het kasteel leefden. De Main Hall is prachtig versierd met een Perzisch tapijt en verschillende ruimtes zijn weer helemaal in de stijl van oude De Haar, omstreeks 1900. Brechje Manschot van Kasteel de Haar: "Vroeger, als de baron en barones gasten in september ontvingen, legden ze dat tapijt in de hal neer. Nu is het tapijt exclusief uit de depot gehaald en ligt in het weer in de Main Hall." Alsof je te gast bent op een exclusief beau monde feestje van de baron en barones.

Meester-architect Cuypers terug op De Haar

Hoogtepunt van de tentoonstelling zijn de ontwerptekeningen van meester-architect Pierre Cuypers. Deze zijn nog nooit eerder vertoond en na honderd jaar eindelijk weer terug op het kasteel, met dank aan Het Nieuwe Instituut. Het zijn niet zomaar wat simpele tekeningen of schetsen: "De tekeningen van Cuypers zijn onwijs mooi geaquarelleerd", aldus Brechje. De tekeningen hangen in de ruimtes waar ze voor werden gemaakt: de Main Hall, de Eetzaal, de Ridderzaal, de Balzaal en de slaapkamer van de barones. "Vooral de prachtige mozaïekvloeren van de Ridderzaal en de Main Hall zijn mooi om te zien. Dan kun je de tekeningen en uitvoering heel goed naast elkaar zien." Bekijk ook wat Kasteel de Haar had kunnen zijn: "Ook tekeningen die niet zijn gebruikt, zijn te zien. Dan is het interieur uiteindelijk anders geworden dan het oorspronkelijke ontwerp."

Speurtocht door het kasteel

Naast de bijzondere tekeningen kun je het huwelijkscontract van de baron en barones bekijken en zijn er decennia oude stofstaaltjes van stoffen en applicaties van tientallen jaren terug te zien. Dezelfde stoffen hangen nu nog steeds aan de muren van de Balzaal, Eetzaal en Ridderzaal. Kinderen kunnen het kasteel op een extra leuke manier verkennen. Speciaal voor hen is er een spannende speurtocht. Ze moeten verschillende plekken van het kasteel opsporen, met de tekeningen van Cuypers als aanwijzingen. Op die manier leren ze al zoekend en spelenderwijs meer over het kasteel en over de mensen die er vroeger leefden.

Lekker luxe: bekijk meer kastelen voor een dagje uit.
Foto 2. Bekijk nooit eerder tentoongestelde ontwerptekeningen van meester-architect Pierre Cuypers. Beeld: Het Nieuwe Instituut.
Foto 3. Het huidige interieur van de Ridderzaal. Beeld: Kasteel de Haar Utrecht.
Foto 4. De ontwerptekeningen van meester-architect Pierre Cuypers zijn in verschillende ruimtes te zien. Beeld: Het Nieuwe Instituut.

Laatst gewijzigd: 2016-11-21 09:22:23 · Gepubliceerd: 12 september 2016 - 657