Ontmoet de reusachtige T. rex Trix in Naturalis!

Ga op reis door de tentoonstelling T.rex in Town | Reportage door Linda Morren

Omgeven door levensechte dinorobots en spannende spelletjes

15 oktober 2016 Natuur Leiden Twaalf meter lang en dertien meter hoog. Haar enorme bek grijnst ons tegemoet. Ja haar, want het is een vrouwtje! Maar het lijkt geen lief vrouwtje… De redactie ontmoet Trix, een enorme Tyrannosaurus Rex. Maar daarvoor maakten we eerst een reis langs dinorobots en reusachtige geraamtes. Spannend! Ga mee op avontuur bij T. rex in Town in Naturalis.

Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat. De pagina staat in het archief.

Graaf zelf fossielen op bij T. rex in Town.
Foto 1. Graaf zelf fossielen op bij T. rex in Town.

Van de Tyrannosaurus Rex robots

"Aan de botten is te zien dat Trix heeft gevochten!"

Naturalis is vanwege een grootschalige verbouwing gesloten, maar het voormalige entreegebouw is gewoon geopend. Door de donkere gang stappen we binnen in een nog donkerder ruimte vol spannende dierengeluiden. Levensecht lijken ze, die dinorobots! De ene T. rex neemt een hapje van een Triceratops, terwijl de ander de strijd aangaat met een Ankylosaurus. Met hun grote ogen die je venijnig aanstaren, lijkt het even alsof we echt in het Krijttijdperk staan. Gelukkig hebben we nu andere huisdieren...

Via T. rex Trix

Het hoekje om en… daar staat ze! Haar kop is hongerig naar voren gestoken en haar staart steekt fier omhoog. De eerste ontmoeting met Trix is een feit! Het skelet van de Tyrannosaurus Rex is één van de drie meest complete ter wereld. "Er is maar liefst 80 procent van het botvolume gevonden van dit dier", vertelt de onderzoeker in het lab van Naturalis trots. En hij heeft nog meer te vertellen: "T. rex vrouwtjes waren vaak nog groter dan de mannetjes. Trix is ook een forse dame geweest!" We krijgen te horen dat Trix is opgegraven in Amerika, ze alleen maar vlees at en dat deze reusachtige T. rex rond de dertig jaar oud is geworden. Aan de kleine beschadigingen in het skelet is te zien dat ze heeft gevochten met andere dieren.

Door de doehoek met leuke trucjes

Na het zien van Trix borrelen er allerlei vragen naar boven. Zou zo’n dier ons als mens op kunnen eten? Hoe hard kon ze lopen? Hoe zagen haar hersenen eruit? Bij de Dino-doe-dingen in de volgende ruimte kun je allerlei proefjes doen. Fiets je snel genoeg om de T. rex voor te blijven en kun je een Tyrannosaurus Rex verleiden met je danskunsten? Door met zijn allen op de weegschaal te gaan staan, kun je testen of je een goede dinosnack zou zijn geweest. Zo’n dino at maar liefst vijftig kilo vlees per dag. Eén hap en je was er geweest…

Met extra informatie van de onderzoeker in het lab

Onderzoekers in het lab zijn druk bezig met het prepareren van botten. Maar ze maken graag even tijd om onze vragen over Trix te beantwoorden. Alles wat we nog niet wisten over de opgravingen van het skelet of over het in elkaar zetten van zo’n enorm geraamte komen we hier te weten. De hele dag door lopen er mensen langs om hun vragen af te vuren op de onderzoekers. De kleinste kinderen vermaken zich intussen bij de tafel met speelgoeddino's.

Naar de zandbak waar iedereen onderzoeker wordt

Na het zien van deze enorme opgravingen krijgen we spontaan zin om zelf als onderzoeker aan de slag te gaan. En dat kan bij T. rex in Town in Naturalis! Het geluid van rennende kinderen en enthousiast geroep komt ons al tegemoet. Je kunt hier zelf botten opgraven in de zandbak en deze daarna onderzoeken. Het boekje, waarin je al je ontdekkingen kunt opschrijven, krijg je erbij. En dan komt het spannendste: bij de onderzoekstafel kun je zien wat je precies hebt opgegraven. Is het een dennenblad of een gedroogde drol van een Schotse Hooglander?

Ben je benieuwd hoe Trix in Naturalis gekomen is? Volg de tijdlijn van T. rex Trix!
Aangenaam kennis te maken: koningin der dinosauriërs, Trix!
Foto 2. Aangenaam kennis te maken: koningin der dinosauriërs, Trix!
Verleid een dino met je danskunsten.
Foto 3. Verleid een dino met je danskunsten.
Gelukkig is het maar een robot...
Foto 4. Gelukkig is het maar een robot...
Geef Trix een vrolijk kleurtje!
Geef Trix een vrolijk kleurtje!
Ga zelf op onderzoek uit en graaf fossielen op!
Ga zelf op onderzoek uit en graaf fossielen op!
Levensechte dinorobots grijnzen je tegemoet!
Levensechte dinorobots grijnzen je tegemoet!
Laatst gewijzigd: 2017-06-08 15:42:09 · Gepubliceerd: 2016-10-10 20:24:58 - 1107