Deze 6 kerken met een andere bestemming mâet je bezoeken

Hier worden kerken dus ook voor gebruikt

Bekijk alle kerken in Nederland Redactioneel door
Foto 1. Café Olivier in Utrecht is gevestigd in een oude schuilkerk. Foto: Victor van Leeuwen, Levend Echt

17 februari 2022 bijgewerkt: 12 november 2022 Opmerkelijk Landelijk Ontbijten onder eeuwenoude gewelven, op een houten kerkbank nippen aan een speciaalbiertje: wie dacht dat kerken alleen voor religieuze bijeenkomsten worden gebruikt, heeft het mis. Inmiddels heeft een behoorlijk aantal kerken in ons land een nieuwe bestemming gekregen. Wij hebben een paar opvallende voor je op een rijtje gezet die een bezoekje waard zijn – of je nu religieus bent of niet.

1. Speciaalbier in de schuilkerk

UTRECHT - Het is wel duidelijk dat dit een schuilkerk is geweest: in het drukke centrum van Utrecht loop je gemakkelijk voorbij aan café Olivier. Zodra je binnenstapt val je gelijk middenin de gezellige sfeer van een Belgische kroeg, gecombineerd met de prachtige elementen van de kerk die bewaard zijn gebleven. Olivier beschikt over een groot assortiment van bekende en minder bekende Belgische bieren. Een absolute place to be voor de speciaalbierliefhebber dus! Ook voor lunch en diner kan je hier terecht.

2. Bookshop made in heaven

MAASTRICHT - Een dagje Maastricht op de planning? Stap dan zeker eens binnen bij boekhandel Dominicanen, gelegen tussen het Vrijthof en de Markt. In deze eeuwenoude voormalige Dominicanenkerk vind je naast duizenden boeken ook een uitgebreide muziek- en filmcollectie. Bovendien kan je op het zogeheten priesterkoor tot rust komen onder het genot van een goede kop koffie. Ga niet weg voordat je de trappen hebt beklommen en de prachtige gewelven van dichtbij hebt kunnen bekijken. Dominicanen is door 'The Guardian' bestempeld als 'a bookshop made in heaven'; snel maar eens een bezoekje plannen om te onderzoeken of dit klopt!

3. Slaapwandelen door eeuwenoude kloostergangen

MAASTRICHT - We blijven nog even in Maastricht, want ook het Kruisherenhotel is onmisbaar in dit rijtje. In dit luxe hotel gaan historie en design hand in hand. Het vijftiende-eeuwse klooster en de indrukwekkende gotische kerk zijn vrijwel in tact gebleven en ook in de kloostertuin waan je je even Maria von Trapp. Alle zestig hotelkamers zijn van alle nodige comfort en luxe voorzien en zijn compleet uniek ingericht. Te duur? Overweeg dan eens een high tea of een ander hotel- of restaurantarrangement op deze prachtige plek. Je zal er geen spijt van krijgen!

4. Cultuur snuiven in West-Brabant

BERGEN OP ZOOM - Werd de Heilige Maagdkerk in Bergen op Zoom in 1829 ingezegend als roomskatholieke kerk, inmiddels doet het gebouw al ruim vijfentwintig jaar dienst als theater De Maagd. Van musicals tot klassieke concerten, van cabaret tot jeugdshows: de theaterliefhebber kan hier z'n geluk niet op. Vele kerkelijke elementen zoals glas-in-loodramen, zuilen en kapitelen zijn in stand gebleven. Hoogste tijd om een cultureel avondje te plannen in de Brabantse stad! Op de website kan je alvast een virtuele rondleiding krijgen.

5. Exposities in hartje Amsterdam

AMSTERDAM - In veel grote kerken worden tegenwoordig exposities georganiseerd. Zo staat De Nieuwe Kerk bekend om haar spraakmakende exposities op het gebied van kunst en cultuur. De sfeer van een eeuwenoude kerk maakt de beleving vaak nog meer compleet.

6. Klassiek genieten in Edesche Concertzaal

EDE - Naast de reguliere kerkdiensten op zondag vinden er in de Edesche Concertzaal wekelijks klassieke concerten plaats. In deze prachtige voormalige kerk in het Veluwse Ede beleef je de muziek van topartiesten in een intieme en sfeervolle ambiance. Ook is de concertzaal de thuishaven van een van de mooiste concertvleugels ter wereld, namelijk de Bösendorfer Imperial 290.

Veel kerken die nog kerk zijn kun je ook bezoeken. Of in elk geval van buiten bewonderen. Bekijk nog veel meer kerken in Nederland.
Foto 2. Boekhandel Dominicanen, Maastricht. Fotograaf: Jorge Franganillo. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

Laatst gewijzigd: 2022-11-12 21:14:37 · Gepubliceerd: 2016-10-24 16:18:45 - 4856

Activiteiten Edesche Concertzaal

Binnen enkele weken te bezoeken

Pianokwartet Corneille - Brahms' Eerste Pianokwartet - Kamermuziek


Reis met Pianokwartet Corneille mee naar het Wenen van Mozart, Brahms en Mahler. In deze stad werd het pianokwartet zo'n beetje uitgevonden. Mozart was op het toppunt van zijn roem toen hij zijn...

Josef Spacek (viool) & Dmytro Choni (piano) - Beethoven, Schumann, Prokofjev


De getalenteerde Tsjechische violist Josef Spacek, bekend van zijn optredens bij grote Nederlandse symfonieorkesten zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest, vormt voor het eerst een duo met onze...

Boris Giltburg - Chopin, Tsjaikovski, Medtner - Wereldpianisten


"Sensitief en virtuoos", meer woorden heeft de Volkskrant niet nodig om het fabuleuze spel van Boris Giltburg samen te vatten. Aan de Bösendorfer Imperial voert hij je mee door Chopins sfeervolle...

Later dit jaar

Julian Steckel (cello) en Dmytro Choni (piano) - Beethoven, Franck, Debussy - Artist in residence

 
Duik in de fascinerende wereld van de cello met cellist Julian Steckel! Wat maakt dit instrument zo geliefd bij velen? Is het de warme, sonore klank of is het de manier waarop getalenteerde...