The force leeft voort: bezoek de Star Wars expo in Hoorn

Store Wars, 40 years merchandise | Nieuws door Coby Boschma

In a galaxy far, far away...

19 november 2016 Cultuur Hoorn Pak je lightsaber er maar vast bij, want the force is strong in het Museum van de 20e Eeuw. Legoblokjes, lunchboxen, posters, action figures: alle collectables sinds 1977 zijn te zien in de Star Wars expositie 'Store Wars, 40 years merchandise'. Voor ouders én kinderen een interactieve ruimtereis door de Star Wars galaxy. Klim in de cockpit van de Falcon en ga met The Mighty Chewbacca en kornuiten op de foto. Museumdirecteur Hans Stuijfbergen: "We hebben een aardig sfeertje neergezet. Je waant je in een ruimteschip." Naar deze tentoonstelling gaan, je moet! Aldus Yoda.

Tip: bezoek het Museum van de 20e Eeuw met 20% korting via DagjeWeg.NL Tickets.

In de tentoonstelling zit Chewbacca niet in de cockpit van de Falcon, maar je kunt wel staand met 'm op de foto. Foto: Museum van de 20e Eeuw.
Foto 1. In de tentoonstelling zit Chewbacca niet in de cockpit van de Falcon, maar je kunt wel staand met 'm op de foto. Foto: Museum van de 20e Eeuw.

Duik in het universum van Star Wars

Die galaxy is ineens niet meer zo far, far away, maar gewoon in Hoorn. De iconische soundtrack schalt uit de speakers en karakters als Queen Padmé Amidala en Darth Maul komen tot leven wanneer je ze passeert. Zet je schrap, want van 19 november 2016 tot en met 29 oktober 2017 word je in het Museum van de 20e Eeuw weggeblazen door the force. In de tentoonstelling Store Wars, 40 years merchandise komen vier decennia aan collector's items voorbij. Hans Stuijfbergen, directeur van Museum van de 20e Eeuw: "Ik was geen fan, maar dat ben ik inmiddels wel geworden. Indrukwekkend wat er in die veertig jaar allemaal op de markt is gekomen. Van schoenen tot herenpakken tot snoepgoed: het is allemaal te zien." Er zijn drie ruimtes vol merchandise. Bekijk een kinderkamer uit de jaren zeventig van een grote fan - compleet met gordijnen, beddengoed en rolschaatsen van Star Wars. Bewonder een kamer vol LEGO-modellen die sinds 1999 op de markt zijn verschenen en ga zelf aan de slag met een bouwwerk.

Bestuur de Millenium Falcon

Bij de tentoonstelling Store Wars is er voor heel even geen verschil tussen The Dark Side en The Light Side. Aan welke kant je ook staat, iedereen mag in de cockpit van de Millenium Falcon klimmen - het ruimteschip dat Han Solo won met het gokspel 'sabacc' én dat in de saga een van de snelste schepen in het heelal is. Alle wanden in het museum zijn behangen met een ruimteschipmotief, dus je waant je non-stop in de ruimte. "Kinderen kunnen ook door een gang met laserstralen lopen en proberen de laserstralen te ontwijken", aldus Stuijfbergen. Bekijk vitrines vol beroemde helmen uit de saga - van Stormtroopers tot Darth Vader. In de fotohoek kun je jezelf op de kiek zetten met Princess Leia en Chewbacca. Stuijfbergen: "Alles is van Star Wars. Bij de fotohoek zijn lightsabers en kunnen kinderen met hun ouders in Star Wars kostuums op de foto." Nu is het natuurlijk wel een dingetje: ga je voor ene kostuum van The Dark Side of staat the force aan jouw kant?

Legendarische Han Solo scène

Uiteraard mag de legendarische scène van Han Solo niet ontbreken. In de tentoonstelling is een beeld te zien van Han Solo in carbonite, met de beroemde scène erbij op een beeldscherm. Voor fans een bekende scène - vooral de hartverscheurende kreet van Chewbacca wanneer Han Solo zichzelf opoffert is legendarisch. Sowieso zijn er door de hele tentoonstelling allerlei iconische fragmenten uit de reeks te zien. En één wel heel bijzonder item: "We hebben ook de allereerste nieuwsbrief van de eerste Nederlandse Star Wars fanclub. Die fanclub kwam toevallig uit Hoorn", vertelt Stuijfbergen. De fanclub bestaat nu niet meer, maar hoogstwaarschijnlijk zullen er in de toekomst nieuwe fanclubs komen aangezien Star Wars nog steeds hot is. De nieuwste film van de reeks komt in december 2016 uit - ruim veertig jaar na de eerste film. The force leeft voort!

Tip: bezoek het Museum van de 20e Eeuw met 20% korting via DagjeWeg.NL Tickets.
Bekijk interactieve beelden van karakters uit de saga. Foto: Museum van de 20e Eeuw © Benno Ellerbroek
Foto 2. Bekijk interactieve beelden van karakters uit de saga. Foto: Museum van de 20e Eeuw © Benno Ellerbroek
Bewonder veertig jaar aan merchandise. Foto: Museum van de 20e Eeuw © Benno Ellerbroek
Foto 3. Bewonder veertig jaar aan merchandise. Foto: Museum van de 20e Eeuw © Benno Ellerbroek
De tentoonstelling heeft vele collectors' items, zoals handtekeningen van de hoofdrolspelers. Foto: Museum van de 20e Eeuw.
Foto 4. De tentoonstelling heeft vele collectors' items, zoals handtekeningen van de hoofdrolspelers. Foto: Museum van de 20e Eeuw.
Laatst gewijzigd: 2017-05-03 11:36:49 · Gepubliceerd: 2016-11-18 14:34:02 - 5762