Kerst of kermis? Vier een kleurrijk feest!

Volg de lichtjesroute door het Feest van Licht

Feest van Licht in Museumpark Orientalis Nieuws door
Foto 1. In Thailand geen os en ezel, maar olifant en waterbuffel. Foto: Museumpark Orientalis

archief oud artikel 17 december 2016 Cultuur Heilig Landstichting, Gelderland Overal in Nederland twinkelen rond deze tijd de lichtjes, maar nergens zo kleurrijk als in Museumpark Orientalis. Hier wordt het Feest van Licht gevierd! Vier dit kerstfeest mee met verschillende culturen, zonder sneeuw, maar mét kermis en olifanten.

Burgemeester in een kerststal

Geen sneeuw en donkere dagen, maar licht en kermis. In Museumpark Orientalis voeren andere culturen de boventoon tijdens het evenement Feest van Licht, van 17 december 2016 tot en met 8 januari 2017. Een kleurrijk feest wat al begint bij de entree van het park, waar een levensgroot retablo uit Peru staat. In Peru maken de mensen deze retablo's, of eigenlijk kastjes, met kerstvoorstellingen in plaats van de kerststalletjes die wij kennen. "Deze retablo's zijn ontzettend mooi", vertelt Jeske Jansen, vrijwilliger bij Museumpark Orientalis. "We hebben ze in allerlei formaten, van de levensgrote bij de entree tot het formaat van een luciferdoosje. In het kastje zitten plankjes, waar herders op staan of schaapjes. Maar er staan ook bekende mensen uit het dorp tussen, zoals de burgemeester en wethouders." De retablo's horen bij de Kersttentoonstelling, in het binnenmuseum van Orientalis. Bewonder de stallen uit China, Thailand en veel Zuid-Amerikaanse landen, waar Jezus niet door koeien en paarden werd vergezeld, maar door olifanten en waterbuffels.

Opening door Jan Terlouw

Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw opent zaterdag 17 december het Feest van Licht. Terlouw geeft een toespraak voor mensen uit alle windstreken, die samen een levende kerststal vormen. Met deze diverse groep mensen wil het museum een statement maken voor meer verdraagzaamheid.

Geen kerst, maar kermis

Na de kersttentoonstelling staan bezoekers ineens een hele andere setting: welkom op de kermis! In Zuid-Amerika is kerstmis ook kermis en daarom richtte Orientalis een sfeervolle zaal in met miniatuur kermisattracties. Buiten vinden bezoekers een echte kermis met attracties waar de kinderen tot en met vijftien jaar in mogen. Wie gaat er mee in de draaimolen? Iedereen volgt de lichtroute door het buitenmuseum en komt naast de kermis ook een kerststal met levende dieren tegen en prachtig verlichte gebouwen en voorwerpen. In de huisjes langs de route laten bekende Nederlanders hun favoriete kerststal zien.

Eten, theater en knutselen

Het lopen van de lichtjesroute duurt ongeveer een uur, maar naast de route is zoveel te beleven dat je vast meer tijd kwijt bent! In de theatertent staan voorstellingen op het programma, van bijvoorbeeld vuurspuwer Mister Diamond en goochelaar Cum Fraude. Jong en oud schuift in de yurt aan om te luisteren naar kerstverhalen en in het kinderatelier kun je Zuid-Amerikaanse kerstversieringen maken.

Het Feest van Licht is een leuk uitje voor de kerstvakantie. Bekijk meer uitjes voor de kerstvakantie en neem het hele gezin mee voor een dagje uit!
Foto 2. Vier het Feest van Licht! Foto: Museumpark Orientalis
Foto 3. Herders met schapen kunnen natuurlijk niet ontbreken in de kerststal. Foto: Museumpark Orientalis
Foto 4. Kerst of kermis? Foto: Museumpark Orientalis

Laatst gewijzigd: 2016-12-15 16:46:06 · Gepubliceerd: 17 december 2016 - 1010