Zoem, grrrr, blop: zo klinkt Den Haag

City of Sounds | Nieuws door

Leer Den Haag én je eigen omgeving kennen tijdens City of Sounds

30 december 2016 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Paardenkaken, een wc-pot en een cactus. Je kunt het zo gek niet bedenken, of muziekgroep Slagwerk Den Haag maakt er muziek mee. Tijdens de tentoonstelling City of Sounds dagen ze jou uit om anders naar de stad te luisteren. Liesbeth Kok, zakelijk directeur Slagwerk Den Haag: "De geluidsdimensie is misschien wel even belangrijk voor een stad als de gebouwen die je ziet. We hopen dat iedereen anders naar hun eigen stad, wijk en zelfs woning gaat kijken. Of je nu een hele middag komt luisteren, of na twee minuten alweer weg bent!"

Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat. De pagina staat in het archief.

Foto 1. De slagwerkgroep Slagwerk Den Haag bestaat veertig jaar. Foto: © Gerrit Schreurs

Luister naar Den Haag

Tijdens City of Sounds maak je kennis met de stad Den Haag door geluid. En dan niet door volksliederen of indrukwekkende speeches, maar door voorbijrazende trams, schreeuwende visboeren en de wieltjes van een skateboard. Bijna een maand lang bezoek je een gratis audiotentoonstelling in het Atrium van het stadhuis, verzorgd door Slagwerk Den Haag. "Het doel van City of Sounds is om de stad Den Haag met geluid in beeld te brengen", vertelt Liesbeth. "Veel mensen denken bij slagwerk aan een hele hoop trommels. Die bespelen wij ook, maar daarnaast zijn we bezig met ontwikkelen van geluid, zoals paardenkaken, porselein en schelpen. Dat is onze visie: met alles kun je muziek maken."

Geen violen, maar skateboards

De afgelopen maanden trok de slagwerkgroep, die in 2017 veertig jaar bestaat, door Den Haag en verzamelde geluiden door de hele stad. Hierbij kregen ze de hulp van Haagse kinderen. Liesbeth: "Buurthuizen, scholen, schoolpleinen; overal waar we kinderen troffen, zijn we met ze de wijk ingegaan en hebben we samples van geluiden opgenomen. Vonden ze 'componeren' eerst misschien een vies woord, toen ze er eenmaal mee bezig waren vonden ze het geweldig om te doen. De geluidssamples heeft componist Aurelie Lierman aangevuld en samengevoegd tot een kunstzinnige track." Tijdens City of Sounds maak je daarom kennis met de stad en haar inwoners, niet per se met de slagwerkgroep zelf. "Onze inspiratie deden we op in een achterstandswijk in Argentinië, tijdens een tournee. We merkten daar dat de kinderen zo trots zijn als ze iets uit hun wijk kunnen laten horen. Wat voor kind je ook bent, wat voor middelen je ook hebt: iedereen kan muziek maken, ook zonder dure viool. Op zo'n manier breng je kinderen bij elkaar, en vallen de verschillen weg."

Gratis en inspirerend

En die muziek beluister je in het Atrium van stadhuis Den Haag. Liesbeth: "Het Atrium is een enorm grote ruimte met een glazen dak, je kijkt op twaalf verdiepingen van het stadhuis. In twee glazen kassen luister je naar het eindproduct. Het is echt gericht op je oren. Loop even binnen, het is gratis, en je krijgt iets ontzettend bijzonders aangeboden. Je kunt weg op het moment dat je concentratieboog weg is. We hopen dat iedereen anders naar zijn of haar eigen omgeving gaat luisteren of kijken. Het biedt een nieuw, onverwacht perspectief!"

Handig om te weten
  • Je bezoekt City of Sounds van 7 tot en met 27 januari 2017. De toegang is gratis. Op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag is de tentoonstelling van 07:00 uur tot 19:00 uur te bezoeken. Op donderdag van 07:00 uur tot 21:30 uur en op zaterdag van 09:30 uur tot 17:00 uur. Op zondag gesloten.
  • De officiële opening vindt plaats op 7 januari 2017, van 15:00 uur tot 16:30 uur. Deze opening is openbaar en gratis toegankelijk. Hier kun je alvast de expositie beluisteren en geniet je van een optreden van Slagwerk Den Haag, een andere slagwerkclub en een groep beatboxers. Aanmelden doe je via de website Slagwerk Den Haag.
  • Neem ook een kijkje op de website van City of Sounds, waar je je eigen samples kunt uploaden en een online geluidstour door Den Haag maakt.
Foto 2. Kinderen gaan op zoek naar geluiden. Foto: © Haukur Oskarsson
Foto 3. Leer de stad kennen op een andere manier. Foto: © Haukur Oskarsson
Laatst gewijzigd: 2016-12-30 10:52:34 · Gepubliceerd: 2016-12-29 13:58:32 - 751