1

Hoe Audrey Hepburns carrière in de oorlog tot bloei kwam

Ella & Audrey gaat over moederliefde en keuzes maken in oorlogstijd

Meer nieuwe tentoonstellingen Nieuws door
Foto 1. Audrey met haar moeder. Foto: Airborne Museum'Hartenstein'.

archief oud artikel 30 januari 2017 Oosterbeek, Gelderland Zat Audrey Hepburn echt in het verzet en klopt het dat ze een fascistische moeder had? Er is veel over Audrey Hepburn geschreven, maar weinig over haar periode in Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Airborne Museum ging op onderzoek uit met als resultaat de nieuwe tentoonstelling: 'Moederliefde. Het geheim van Ella & Audrey' met onder andere jeugdfoto's, kindertekeningen en persoonlijke spullen van Audrey en haar moeder.

Balletles in de oorlog

In een oranje vliegtuig komt Audrey Hepburn als tienjarig meisje vlak voor de Tweede Wereldoorlog naar Nederland. Ze wordt herenigd met haar halfbroers en moeder die inmiddels twee huwelijken achter de rug heeft. Ondanks de oorlog weet de tienjarige Audrey haar danstalent in Nederland te ontplooien. Zo start ze hier haar balletopleiding en geeft ze diverse optredens. Dat het fascistische verleden van haar moeder Ella hier ook een rol in speelde, merk je zodra je in de tentoonstellingsruimte staat.

Ella voor Hitlers hoofdkwartier

De foto's aan de muren vertellen het verhaal van Audrey en haar moeder in Nederland. Bijzonder zijn de persoonlijke bezittingen die staan uitgestald in een grote vitrine. Ze zijn door de zoons van Audrey aan het Airborne Museum uitgeleend. Een stoeltje van Audrey, een schilderij dat vroeger in haar huis aan de muur hing, maar ook een foto waarop Audrey's moeder voor het hoofdkwartier van Hitler staat. Een foto die vertelt over haar sympathie voor het fascisme en haar uitgebreide netwerk dat ze gebruikte voor de carrière van haar dochter.

Opportunistische drijfveren

"Wat we met deze tentoonstelling willen laten zien, is dat er geen goed of fout is. In oorlogstijd maak je keuzes waarvan je denkt dat die het beste zijn voor je gezin", vertelt Natalie Rosenberg van het Airborne Museum. "We laten de feiten zien. Een Nederlandse moeder die aan de ene kant een moreel kompas zocht en anderzijds opportunistische drijfveren had, om zo haar dochter kansen te bieden die zij zelf nooit heeft gehad." Of Audrey nu wel of niet actief was in het verzet, blijft in het midden. "Aan de hand van de tentoonstelling vorm je daar zelf je gedachten over."

Moederliefde. Ella & Audrey is nog tot 20 augustus 2017 in het Airborne Museum te zien.

Foto 2. Op balletles in Arnhem. Foto: Airborne Museum'Hartenstein'.

Laatst gewijzigd: 2017-07-20 15:46:33 · Gepubliceerd: 30 januari 2017 - 1629