Stap in de schoenen van NSB'ers en verzetsstrijders

Zet jij je leven op het spel om anderen te redden in oorlogstijd?

Bezoek Oorlogsmuseum Overloon Reportage door
Foto 1. De gigantische wielen van een monsterlijk groot amfibievoertuig en een huiskamer uit grootmoeders tijd. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

21 februari 2017 bijgewerkt: 27 augustus 2020 Geschiedenis Overloon, Noord-Brabant Je eigen leven op het spel zetten om anderen te redden, zou je dat doen? In de tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog in Oorlogsmuseum Overloon stappen we in de levens van zowel NSB'ers en verzetsstrijders als slachtoffers. En we vinden er de grootste collectie militaire voertuigen van Nederland. Samen met familie De Ruiter bezocht de redactie van DagjeWeg.NL dit megagrote en indrukwekkende museum. Zelfs in een hele dag, heb je hier nog niet alles gezien!

Brommende vliegtuigen boven Nederland

Zodra we door de ingangspoortjes van Oorlogsmuseum Overloon naar binnenlopen begint onze reis terug in de tijd. Het is 1940, het geluid van brommende vliegtuigen klinkt en op enorme zwart-witbeelden zien we hoe de Duitsers Nederland binnenvallen. De toon is meteen gezet, de Tweede Wereldoorlog is begonnen en de Duitsers hebben ons land overgenomen. We wandelen langs een nagebouwd café waar twee Duitse soldaten nonchalant een drankje doen en een knappe blonde serveerster met een jaren vijftig kapsel achter de bar staat. Even verderop staan we oog in oog met een Duitse soldaat die tegen zijn fiets staat aangeleund met rubberen banden. Een schril contrast met de houten(!) banden waarop de Nederlanders heen en weer moesten hobbelen, vanwege de rubberschaarste die er tijdens de oorlog was.

Geef een speech bij Radio Oranje

De interactieve beeldschermen waar je met je vingers overheen kunt swipen voor meer informatie, vallen gelijk op bij de twee kids die mee zijn. En hoe cool is het om net als koningin Wilhelmina een speech te geven in de studio van Radio Oranje, compleet met ouderwetse slingertelefoon? In de tentoonstelling maken we kennis met acht verschillende personen, waaronder Gerhard Stroink, een Nederlandse NSB'er. Als zestienjarig jongetje sluit Gerhard zich aan bij de NSB. Een acteur vertelt ons zijn verhaal op een groot scherm. Gerhard vindt het Nederlandse leger maar slap, slecht georganiseerd en hij wil graag vechten tegen de Russen. Maar hierdoor belandt hij in een situatie waarin hij zich niet alleen tegen de Russen keert, maar ook tegen zijn eigen landgenoten. Dat had hij van tevoren niet zo uitgekiend. Zijn verhaal wordt op verschillende momenten onderbroken met een vraag die we beantwoorden door een stap naar links of rechts te zetten. Eén van de vragen luidt: 'Wat zou jij doen in Stroinks situatie? Keer je je tegen de Duitsers en sluit je je aan bij het verzet met gevaar voor eigen leven?' Braaf stappen we telkens met z'n allen naar de kant van het verzet. "Maar is dat niet heel gemakkelijk met alles wat we nu weten?", vraagt Francisca de Ruiter zich af. De rest mompelt wat: "Tsja, misschien heeft ze wel een punt."

Een poppenwagen met pistool

De oeh's en ah's volgen als we langs de ruim opgezette vitrines lopen die een enorme schat aan persoonlijke spullen tonen, allemaal met een eigen verhaal. Opvallende items zijn het boek waarin een radio verstopt zit, een stukje huid(!) met daarop een nummer getatoeëerd en een poppenwagen met een pistool erin. We nemen plaats in een nagebouwde huiskamer uit grootmoeders tijd met authentieke rokersstoel. En er is een echte nostalgische snoepwinkel met grote glazen potten inclusief, hoe kan het ook anders, snoep! Helaas moet je wel met je tengels uit de snoeppotten blijven, maar gelukkig is er de museumwinkel, waar een lading oud-Hollands snoep te koop is. Naarmate we verder lopen nadert het einde van de oorlog. We horen gejuich en we nemen plaats in een jeep die uitnodigend op ons lijkt te wachten. We rijden een stukje mee in de bevrijdingsoptocht vol met blije en zwaaiende mensen. Natuurlijk is het slechts een glimp van hoe het echt geweest moet zijn, maar toch. Een gevoel van opluchting en trots overheerst.

Bekijk gigantische oorlogsvoertuigen van dichtbij

Voordat we de oorlogsvoertuigen van het museum gaan bekijken, waar het museum oorspronkelijk om bekend is, maken we een korte stop in het museumrestaurant. Niet te lang, want iedereen staat te trappelen om de ruim 150 oorlogsvoertuigen te bekijken. Onze monden vallen open van verbazing, wat een gi-gan-ti-sche ruimte! Grote vliegtuigen, tanks en onderzeeërs geven het gevoel dat we echt in oorlogsgebied beland zijn. Dit wordt nog eens versterkt door de befaamde 'rode knop' die snoeiharde oorlogsgeluiden produceert, zodra je er op drukt. Als klap op de vuurpijl staat helemaal achterin de ruimte een enorm amfibievoertuig, een monsterlijk gevaarte wat zowel kan varen als rijden en waarvan de wielen alleen al zo'n twee meter hoog zijn. Het is een bizar idee dat op deze plek Amerikaanse en Britse troepen in oktober 1944 een bloedige strijd uitvochten met de Duitsers. En dat hier zo ontzettend veel onschuldige burgerslachtoffers gevallen zijn. Tegelijkertijd lucht het op dat de voertuigen die eens voor koelbloedige doeleinden gebruikt zijn, nu veilig omheind worden door de muren van dit museum.

Bekijk de video van ons bezoek

Tip: Koop tickets bij DagjeWeg.NL Tickets met korting + gratis consumptie!
Foto 2. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd er lekker gesnoept. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.
Foto 3. Oog in oog met een Duitse soldaat. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.
Foto 4. Nederlanders moesten het vanwege rubberschaarste doen met houten fietsbanden. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2020-08-27 10:20:42 · Gepubliceerd: 2017-02-20 15:30:13 - 16795