De Parade 2017: festival voor de hele familie

De Parade Amsterdam | Redactioneel door Eline Visscher

Geniet van 80 theatershows, poffertjes en zweefmolens bij De Parade

19 juni 2017 Toerisme Amsterdam Een zweefmolen, tientallen theatervoorstellingen en overal muziek en lekker eten: ook deze zomer trekt De Parade weer langs Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Op dit rondreizende theaterfestival stap je binnen bij voorstellingen naar jouw keuze en geniet je van nieuwe shows, nostalgische muziek en mime-acts. Mijke Godschalk van De Parade: "Je kunt van tevoren opzoeken waar je heen wilt, maar je kunt je ook op het terrein zelf laten verleiden: artiesten doen van alles om mensen naar hun show te lokken. Dat heet 'Parade maken' - ze zingen bijvoorbeeld een liedje of laten iets van hun dans zien!"

De Parade in Amsterdam. Foto: Joep van Aert.
Foto 1. De Parade in Amsterdam. Foto: Joep van Aert.

Wat is De Parade?

De Parade is een rondreizend theaterfestival dat dit jaar voor de 27e keer in de vier grote steden in Nederland neerstrijkt. "In totaal zijn er tachtig theatervoorstellingen te zien", vertelt Mijke. "Wat je gaat zien, varieert: er is theater, dans, mime en muziektheater, uitgevoerd door bestaande artiesten of juist groepen die speciaal voor het festival zijn samengesteld." Zo laten de jongens van Rundfunk - bekend van hun televisieserie op NPO3 - een preview zien van hun gloednieuwe theatervoorstelling en laat Ellen ten Damme, "een echte Parade-coryfee!" de mooiste Franse chansons uit de vorige eeuw horen. Ook Gerson Main is volgens Mijke een aanrader: de artiest, die in 2015 nog in de finale van De Beste Singer-Songwriter van Nederland stond, laat in Amsterdam en Utrecht de bezoekers swingen op Caribische countrymuziek. Bekijk het hele programma van De Parade.

KinderParade

Juist omdat er zoveel verschillende shows zijn, is De Parade leuk voor het hele gezin. Mijke: "Er is iedere middag 'KinderParade', een programma met kindershows en -activiteiten. Ze kunnen zelf poffertjes bakken of knutselen bij Villa Lila! Ook de zweefmolen is leuk voor kinderen." Een pannenkoek in de vorm van een dino, draak of prinses? De kunstenaars van Artistic Crêpe maken de crêpes die jij wilt. Bij de KinderLockers stel je je eigen showoutfit samen en in de Silent Disco dans je met een koptelefoon op. Leuk om te weten: kinderen tot en met zeventien jaar hebben gratis toegang.

Meer dan theater

Op De Parade ben je niet zomaar uitgekeken. Scoor een lekkere hap in een van de restaurantjes en barren en buik uit in de zweefmolen. Even de festivaldrukte ontvluchten? In het ParadeMuseum bekijk je een video-installatie van Elise van der Linden, waar je een dwaaltocht maakt door landschappen en tijd en ruimte vergeet. Oeh, dat klinkt spannend! Deze expositie wordt verzorgd in samenwerking met Museum de Fundatie.

De Parade: wanneer en waar?

De Parade in Rotterdam vond plaats van 23 juni tot en met 2 juli 2017 en De Parade in Den Haag van 7 juli tot en met 16 juli 2017. De Parade in Utrecht vond plaats van 21 juli tot en met 6 augustus 2017.

Handig om te weten

  • Het programma van De Parade verschilt per stad;
  • Iedere dag heb je het eerste uur gratis toegang, daarna kost het € 7,50 per persoon;
  • Kinderen tot en met zeventien jaar hebben gratis toegang!
De Parade in Utrecht. Foto: Melanie van Leeuwen
Foto 2. De Parade in Utrecht. Foto: Melanie van Leeuwen
Laatst gewijzigd: 2017-08-14 16:22:19 · Gepubliceerd: 2017-06-19 12:06:58 - 10495