Kattenkunst en kattenkaraoke in de tentoonstelling Kattenliefde

Kattenliefde. Negen levens in de kunst

Kattenliefde. Negen levens in de kunst Redactioneel door
Foto 1. Koninklijke katten. Foto: Kunsthal © Marie Cécile Thijs, Her Majesty, 2011 (links). Foto: Kunsthal © Marie Cécile Thijs, His Majesty, 2011 (rechts).

archief oud artikel 29 juli 2017 Opmerkelijk Rotterdam, Zuid-Holland Sinds de oudheid gaan katten al viral. Toen op muurschilderingen, nu in YouTube-filmpjes. Vanaf 10 september geeft de tentoonstelling Kattenliefde. Negen levens in de kunst katten de eer die ze verdienen. Kunsthal Rotterdam wordt één grote krabpaal voor kat- en kunstliefhebbers. Bekijk statige poesportretten, eer je overleden kat en waag je aan miauw-karaoke.

Katten in de kunst

Ze zijn majestueus, lui, hysterisch, sluw, schattig en niet vies van wat diva-gedrag op z'n tijd. Waarom vinden we ze al eeuwenlang zo leuk? De tentoonstelling Kattenliefde in de Kunsthal neemt je mee door een kattentijdlijn. In het oude Egypte waren katten al enorm geliefd. Ze werden zelfs heilig verklaard en farao's hadden hele hordes in hun paleizen rondlopen. Vanaf de negentiende eeuw kwamen de poezelige beesten terug in kunstwerken. Schilderijen in allerlei stijlen, met de kat als stralende ster. Vooral in Frankrijk was de kat symbool van het goede leven. Het bruisende nachtleven in Parijs, vrouwelijkheid, elegantie. In allerlei stijlen en vormen komt kattenkunst in de expo aan bod. Van klassieke werken van De tentoonstelling van Henriëtte Ronner-Knip (zie Foto 3) tot moderne werken van Walasse Ting (Foto 2) en koninklijke foto's van Marie Cécile Thijs (zie de foto's bij Foto 1). Natuurlijk komt ook de hedendaagse 'kattenkunst' aan bod: YouTube-filmpjes van talloze onhandige kattenacties en lieve kittens.

Interactief kattenparadijs

Het is niet alleen katten kijken wat de klok slaat. Bezoekers kunnen ook zelf in de huid van een kat kruipen. Door de hele tentoonstelling kom je interactieve onderdelen tegen die een katachtige nieuwsgierigheid triggeren. Zo hysterisch als katten van prikkel naar prikkel door het leven hupsen, zoveel kun je zelf in Kattenliefde doen. Ontdek op welke kat jij lijkt en breng een bezoekje aan de kattenhemel. Hier kun je een ode brengen aan je overleden kat door een foto toe te voegen. Er is zelfs een complete kattenwereld gebouwd, inclusief bosjes en struikjes, waar je zelf à la Minoes doorheen kunt sluipen. Of paradeer juist pontificaal over de Katwalk en zet je beste kattengejank op in de miauw-karaoke: karaoke met een kattentwist. Even luieren hoort natuurlijk ook bij het kattenleven: een snelcursus niksen zit bij de tentoonstelling in. Heb je een goed excuus om als een diva slash aangespoelde walvis ergens te gaan liggen en nergens meer voor op te staan.

Beroemdste kat ooit

Misschien wel de beroemdste kat ooit, stripfiguren niet meegerekend; Grumpy Cat. Populaire poezen als deze krijgen ook uitgebreid een podium in Kattenliefde. Grumpy Cat is echter zâ populair dat hij als celebrity zelfs eregast is op events. Zoals - hoe kan het ook anders - bij de musical Cats.

Kattencafés in Nederland

Om je leven helemaal kat-tastisch te maken: breng een bezoekje aan een Nederlands kattencafé. Kattencafés in een notendop: cafés vol schattige katten, kopjes en koffie, lekkere taartjes en menukaarten met woordgrapjes als 'pawesome' en 'purrfect'. Een walhalla voor kattenliefhebbers.
Foto 2. Katten inspireren kunstenaars al eeuwen. Foto: Kunsthal © Walasse Ting (1929-2010), Untitled. Acrylic on ricepaper © Gallery Delaive.
Foto 3. Foto: Kunsthal © Henriette Ronner-Knip, Jachttableau. Circa 1850 © Het KattenKabinet.

Laatst gewijzigd: 2018-10-03 08:48:00 · Gepubliceerd: 29 juli 2017 - 2885