Grootste tentoonstelling ooit over Mata Hari: spion of niet?

Mata Hari, de mythe en het meisje

Mata Hari, de mythe en het meisje Nieuws door
Foto 1. Foto: Fries Museum © Portret van Mata Hari door fotostudio Reutlinger te Parijs (detail), Bibliothèque nationale de France.

archief oud artikel 18 augustus 2017 Geschiedenis Leeuwarden, Friesland Ze was misschien wel de inspiratiebron voor de Bond Girls zoals we die nu kennen: Mata Hari. In 1896 in Leeuwarden geboren als Margaretha Geertruida Zelle en in 1917 ter dood veroordeeld door de Fransen wegens spionage. De allergrootste Mata Hari tentoonstelling ooit in het Fries Museum vertelt het levensverhaal van deze mysterieuze dame. Was ze nou een spion of niet...?

Friese femme fatale

Het Fries Museum neemt je in de Mata Hari tentoonstelling in zes grote zalen vol topstukken mee door het spraakmakende leven van de Friese femme fatale. Onder de naam Mata Hari veroverde ze tijdens haar leven de harten van veel rijke, machtige mannen. Haar leven stond bol van reizen, tragedie, romances en mysterie. Je leeft en kijkt met haar mee vanaf haar doorbraak als danseres in Parijs in 1905, tot haar executie in 1917.

Was Mata Hari een spion?

Als danseres en courtisane voor hoogstaande mannen raakte Mata Hari in een wereldje vol foute connecties verzeild. Voor haar arrestatie in 1917 werd ze dagenlang verhoord door de Britse geheime dienst en geschaduwd door geheimagenten. Het schijnt dat ze tijdens verhoren tegenstrijdige verhalen vertelde, maar of ze nou écht een spion voor de Fransen en Duitsers was, is nooit duidelijk geweest. Zelfs haar laatste woorden waren mysterieus: Het verhaal doet de ronde dat haar laatste woorden waren: Dood is niets, leven trouwens ook niet. Sterven, slapen, overgaan in niets, wat maakt het uit? Alles is een illusie. In Mata Hari: de mythe en het meisje zijn voor het eerst bewijsstukken en documenten van de zaak te zien. Surveillance-verslagen, transcripties van de verhoren en onderschepte telegrammen van een Duitse militair. Misschien krijgen we dus na honderd jaar eindelijk antwoord op de vraag of Mata Hari een spion was of niet.

Topstukken in de tentoonstelling

Naast de bewijsstukken en dossiers uit de Mata Hari zaak bekijk je in het Fries Museum meer dan honderd spullen uit het leven van Margaretha. Een poëziealbum, schoolrapport en gedichten uit haar jeugd in Leeuwarden. Brieven en foto's van haar huwelijk in Nederlands-Indië, een babyboek vol notities over twee kinderen. Ook zijn er brieven gevonden waaruit blijkt dat ze twijfelde of ze wel naar Parijs moet gaan, nadat de dood van haar zoontje haar huwelijk tragisch ten einde bracht. Topstukken zijn de plakboeken die ze zelf maakte, vol foto's, flyers en artikelen uit haar tijd als danseres. Ook is voor het eerst sinds de restauratie het levensgrote schilderij van Isaac Israëls te zien. Hij schilderde Mata Hari vlak voor haar arrestatie in 1916.

De tentoonstelling Mata Hari: de mythe en het meisje is vanaf 14 oktober 2017 tot en met 2 april 2018 in het Fries Museum in Leeuwarden te zien.
Foto 2. Foto: (links) Mata Hari als danseres in Parijs, 1905, Boyer, P., Collectie Fries Museum, Leeuwarden. Foto: (rechts) Mata Hari op de renbaan, 1911, Collectie Fries Museum, Leeuwarden.
Foto 3. Foto: Plakboeken van Mata Hari, 1905-1915, Collectie Fries Museum, Leeuwarden. Fotografie: Erik en Petra Hesmerg.
Foto 4. Foto: (links) Mata Hari in Wenen, 1907, Collectie Fries Museum, Leeuwarden. Foto: (rechts) Danskostuum bestaande uit hoofdsierraad met oorijzers en twee metalen bustehouders, mogelijk door Mata Hari gedragen, 1905-1917, Collectie Fries Museum, Leeuwarden. Fotografie: Erik en Petra Hesmerg.

Laatst gewijzigd: 2018-02-27 17:10:57 · Gepubliceerd: 2017-08-16 15:09:40 - 3953