1

Dit zijn de winnaars van de DagjeWeg.NL Award 2017!

Waarom zijn deze musea zo leuk?

Nederlands Openluchtmuseum Redactioneel door
Foto 1. Het team van het Nederlands Openluchtmuseum, de winnaar van de DagjeWeg.NL Award 2017! Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

archief oud artikel 14 oktober 2017 Toerisme Landelijk Hoera! De winnaars van de DagjeWeg.NL Award 2017 zijn bekend: het Nederlands Openluchtmuseum, het Museum van de Twintigste Eeuw en het Oude Ambachten & Speelgoed Museum vielen in de prijzen: alle drie musea vol nostalgie. We vertellen waarom deze drie musea de terechte winnaars zijn en wat ze zo leuk maakt.

Eerste plaats: Nederlands Openluchtmuseum

ARNHEM - Het Nederlands Openluchtmuseum voert je mee terug in de tijd, naar de tijd van noeste arbeid op het platteland en de eerste stroomtrein. In de pas geopende Canon van Nederland word je kriskras meegenomen door de geschiedenis van Holland en worden Romeinen moeiteloos afgewisseld door de huisjes van de Zaanse Schans. Het Nederlands Openluchtmuseum is Nederland op z'n best: nostalgisch voor ouderen en vernieuwend voor jongeren. Met de DagjeWeg.NL Award is het museum erg blij. Het team van DagjeWeg.NL dat de award kwam uitreiken, kreeg een warm welkom. Zelfs de bewakers stonden met de handen in de lucht achter het raam!

Tweede plaats: Museum van de Twintigste Eeuw

HOORN - Ook het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn duikt in het verleden. Hier is het retro wat de (Karlsson)klok slaat. Niet alleen interieur passeert de revue, maar ook technische snufjes door de jaren heen en nostalgisch speelgoed. Achter elk item schuilt een verhaal, en ook nog een écht verhaal: bijna alle stukken in het museum zijn namelijk schenkingen van mensen die nog prachtige spullen ergens op zolder hadden liggen. Bewonder platenspelers, Star Wars merchandise en complete klaslokalen, huiskamers en winkeletalages ingericht zoals in vervlogen tijden. Het Museum van de Twintigste Eeuw zit vol mooie 'o ja'-momentjes. Bijzonder: meer dan zestig vrijwilligers maken dit museum mogelijk!

Derde plaats: Oude Ambachten & Speelgoed Museum

TERSCHUUR - Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum neemt je ook mee naar vroeger. Het museum herbergt een schat aan oud gereedschap en speelgoed. Wat het museum helemaal leuk maakt, is dat vrijwilligers de oude ambachten beoefenen in het museum. Zo waan je je bij het vrolijke harmonicageluid van een echte harmonicaspeler bij binnenkomst terug in de tijd en druk je je eigen visitekaartje bij de drukker. En weet je nog dat je vroeger altijd speelde met Meccano met je broertjes en zusjes? Dat beleef je hier ook opnieuw! Helemaal leuk met je ouders of grootouders, want die voelen zich weer kind in dit leuke museum. Zeggen alle oude voorwerpen je niets? Doe dan een gratis speurtocht door het verleden zodat je de volgende keer wel mee kunt praten wanneer opa en oma in een nostalgische bui zijn.

Foto 2. Hans Stuijfbergen, directeur van het Museum van de Twintigste Eeuw, vertelt ons de verhalen die achter de museumstukken schuilgaan. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.
Foto 3. Kijk mee met ambachtslieden in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.
Foto 4. Bewonder oude winkeltjes in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.
Foto 5. De winnaar van de DagjeWeg.NL Award 2017: het Nederlands Openluchtmuseum. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2024-03-13 16:38:52 · Gepubliceerd: 14 oktober 2017 - 762