Ga een dagje weg dit weekend

Bekijk onze UITagenda | Redactioneel door Coby Boschma

Dit zijn leuke uitstapjes op 21 of 22 april

19 april 2018 Toerisme Landelijk Couture van de bovenste plank bewonderen, als een bezige bij aan de slag in verschillende musea, een terrasje pakken of vieren dat de koeien weer naar buiten mogen. Er is genoeg te doen dit weekend! Hopelijk blijft het zonnetje er lekker bij. Fijn weekend en veel plezier!

'Ze zijn er als de pinken bij'. Fotograaf: ednl. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com.
Foto 1. 'Ze zijn er als de pinken bij'. Fotograaf: ednl. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com.

Bijzonder weekend: leer alles over de bij

LANDELIJK - Stap in de stuifmeelsporen van wilde bijen! Nederland Zoemt - een wilde bijen expositie, is maar liefst in elf musea in Nederland te zien. Want het gaat niet zo goed met de bijen. Er is steeds minder voedsel en nestgelegenheid voor de bij: bijna de helft wordt ernstig met uitsterven bedreigd. In Naturalis is het bijenweekend op 21 en 22 april. Met dans, workshops en de Bzzz Quizz. Dit weekend is er een masterstudent Biologie aanwezig in de Oude Hortus bij het Universiteitsmuseum Utrecht om je te helpen met bijenspotten. Of kom in Archeon in Alphen aan den Rijn bijen tellen en shoppen op de bijenmarkt! Tip: lees meer over de wilde bijen expositie.

Máxima's favoriete mode in museum

UTRECHT - Het zijn jurken waar je u tegen zegt: de creaties van Jan Taminiau. In de tentoonstelling Reflections in Centraal Museum Utrecht schitteren vanaf 21 april tientallen topstukken van deze modekoning. Sterren als Lady Gaga en onze eigen koningin Máxima zijn gespot in zijn outfits. Zo was de iconische blauwe jurk die Máxima droeg bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander een Taminiau. In de expo zie je privéstukken, stukken die alleen zijn gedragen tijdens shows en de wat normalere couture. Tip: lees meer over de Jan Taminiau tentoonstelling.

Dansende koeien op de boerderij

WEESP - Op 21 april is het tijd voor de jaarlijkse koeiendans bij De Groene Griffioen! Vanaf 10:00 uur tot 16:00 uur is de boerderij open voor bezoekers en rond 10:30 uur gaan de hekken open. Dan komen de melkkoeien voor het eerst weer buiten! Die zijn dan zo enthousiast dat ze rennen, rollen, springen en zo'n beetje dansen. Deze biologische koeien staan in de winter binnen omdat er dan buiten niet genoeg gras groeit om ze mee te voeren. Dit jaar is de start van het weideseizoen best laat: voorgaande jaren was dit al begin april. Tijdens het event kun je een nepkoe melken en shoppen in de boerderijwinkel. Ook ligt er verse kaas klaas om te proeven met een biertje.

Sfeervolle voorjaarsmarkt in Bourtange

BOURTANGE - Vesting Bourtange is sowieso de moeite waard om te bezoeken, maar op 21 en 22 april helemaal! Dan is de voorjaarsmarkt in het vestingdorp. Een gezellige markt op en rond het historische Marktplein, met terrasjes, kraampjes en livemuziek. De livemuziek verschilt per dag, van Schotse stijlen tot Duits en folk. Op beide dagen is er een kinderplein: hier kunnen kinderen leuke activiteiten doen. De molen is gratis te bezichtigen, er loopt een herder met zijn schaapskudde rond en op zondag luidt het kanonschot door het exercitiepeloton van Bourtange.

Meest indrukwekkende foto's van 2018

AMSTERDAM - Voor wie nog niet geweest is: afgelopen week opende in de Nieuwe Kerk Amsterdam de tentoonstelling World Press Photo 2018. Indrukwekkende beelden van over de hele wereld, onderverdeeld in meerdere onderwerpen, hangen levensgroot in de kerk. Amsterdam beleeft de wereldpremière van de lange wereldtour van de expositie van de internationale persfotowedstrijd. Er zijn ruim 160 foto's tentoongesteld, van 42 fotografen uit 22 landen. De audiotour is inbegrepen in de ticketprijs. Een aanrader, want twintig journalisten en fotografen vertellen hier het persoonlijke verhaal achter de foto's.

Meer leuke ideeën:

Pak een terrasje in vestingdorp Bourtange dit weekend tijdens de voorjaarsmarkt! Foto: Vesting Bourtange.
Foto 2. Pak een terrasje in vestingdorp Bourtange dit weekend tijdens de voorjaarsmarkt! Foto: Vesting Bourtange.
Laatst gewijzigd: 2018-04-19 10:29:34 · Gepubliceerd: 2017-11-14 12:17:40 - 28783