1

Wat is er te doen dit weekend?

De leukste activiteiten op 27 en 28 april

Wat is er te doen? Tips van de redactie Redactioneel door
Foto 1. Koningsdag in Amsterdam is altijd een feestje. Foto: Unsplash

25 april 2024 Toerisme Landelijk Op zaterdag is het Koningsdag! Bekijk wat er allemaal te doen is op de verjaardag van de koning en vier het vrolijke feest mee. Of zoek juist de rust op in een sprookjesachtige Japanse tuin of tulpenveld. Mocht je nog puf overhebben op zondag, dan is er ook op die dag van alles te doen. Bezoek een Joods huis bij jou in de buurt of stap in de Romeinse tijd in het Archeon. Ontdek originele uitjes op 27 en 28 april in de Weekend top 5!

27 april: Koningsdag!

Landelijk Op zaterdag 27 april kleurt heel Nederland oranje tijdens Koningsdag! Met het hele land vieren we dan de verjaardag van koning Willem-Alexander. Om de koning persoonlijk te feliciteren moet je dit jaar in Emmen zijn, maar je kunt in vrijwel iedere plaats in Nederland terecht voor een goed verjaardagsfeest inclusief oranje tompouces, oudhollandse spelletjes en livemuziek. Bekijk leuke steden om Koningsdag te vieren of ga naar een gezellig plaatsje zoals Zwartsluis of Helmond. Hoezee!

  • Dagje uit met korting? Bekijk ook de aanbiedingen op DagjeWeg.NL Tickets!
  • Japanse tuin geopend

    Den Haag, Zuid-Holland Wil je liever de drukte ontvluchten op Koningsdag? Vanaf zaterdag 27 april is de Japanse tuin op Landgoed Clingendael weer geopend. Vanaf 10:00 uur kun je heerlijk dwalen door de schitterende tuin vol felgekleurde bloemen en planten. Met bruggetjes, slingerpaadjes en kleurige rododendrons is het net alsof je door een sprookje loopt. De tuin is maar acht weken per jaar geopend, dus mis je kans niet. Lees meer over het Japanse paradijsje in Den Haag.

    Foto 2. Bezoek de prachtige Japanse tuin vanaf dit weekend. Foto: Grytsje-Anna Pietersma

    Tulpenroute Flevoland

    Flevoland In het voorjaar laat ons land zich toch wel van z’n meest Hollandse kant zien. Prachtige wolkenluchten, lammetjes en koeien in de wei en vooral: overal gekleurde bloemenvelden. De Tulpenroute Flevoland was op donderdag 25 april voor het laatst met de auto te volgen, maar gelukkig kun je nog wel vier verschillende routes fietsen! De kortste route is 20 kilometer en start in Swifterbant, de echte sportievelingen kunnen 48 kilometer trappen vanuit Zeewolde. Met als (Hollands) voordeel: je hoeft er niets voor te betalen. Een van de laatste keren dit voorjaar dat je de prachtige tulpenvelden van dichtbij kunt bewonderen. Je downloadt de gratis routekaarten zelf via Tulpenroute Flevoland, op de routes vind je ook bordjes die je de weg wijzen.

    Open Joodse Huizen

    Landelijk Ieder jaar rondom herdenkingsdag openen zo’n tweehonderd huizen, winkels en scholen hun deuren om stil te staan bij de Joden die hier ooit woonden of werkten. In woonkamers, op zolder en achter toonbanken maak je kennis met de persoonlijke verhalen van slachtoffers, overlevenden en verzetsstrijders van de Tweede Wereldoorlog. Zondag 28 april is de eerste dag dat je terecht kunt in meerdere Joodse huizen tijdens Huizen van Verzet. Zoals in Gorinchem en Winterswijk, waar je op verschillende adressen de verhalen hoort van Joodse families. Of in Deventer, waar je in het Etty Hillesum Centrum filmvertoningen kunt bekijken en om 16:00 uur het Deventer Jiddisch koor Lechayim optreedt. Let op: het programma verschilt per locatie, je kunt op 28 april dus nog niet overal terecht. Ontdek alle locaties en starttijden op de website van het Joods Cultureel Kwartier.

    De Romeinen komen!

    Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland Je ziet het de laatste tijd vaak voorbij komen op social media: mensen die praten over hun ‘Roman Empire’, oftewel de dingen waar ze vaak aan denken. Het schijnt namelijk dat mannen heel vaak aan het Romeinse Rijk denken, bewust of onbewust. En wij vinden dat niet heel vreemd, want die tijd van gladiatorengevechten, badhuizen en tempelrituelen ís ook heel interessant. Van zondag 28 tot en met dinsdag 30 april leer je alles over deze periode uit de geschiedenis tijdens het Romeins weekend in Archeon. Met elke dag een gladiatorengevecht in de Arena, een speciaal kampement waar het dagelijkse leven van de Romeinen is te bewonderen, een Romeinse muur en de kans om je zelf te verkleden als Romein.

    Meer ideeën voor dit weekend?

    Foto 3. Bezoek een echt gladiatorengevecht in Archeon. Foto: Museumpark Archeon

    Laatst gewijzigd: 2024-04-23 12:16:26 · Gepubliceerd: 25 april 2024 - 737739