1

Roosje Glaser danste zelfs in Auschwitz

Bezoek de tentoonstelling over het leven van deze Jodin

Alle tentoonstellingen op DagjeWeg.NL Nieuws door
Foto 1. Roosje Glaser in 1941. Foto: Verzetsmuseum Amsterdam

archief oud artikel 18 november 2017 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland De Joodse Rosa Regina 'Roosje' Glaser is tijdens de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog een succesvolle danseres in Amsterdam, Londen, Parijs en Berlijn. Ze is mooi, intelligent, levenslustig en met recht een jonge, vrijgevochten vrouw te noemen. Het feit dat ze Joods is zegt haar eigenlijk niet zoveel, maar hier wordt ze op een pijnlijke manier mee geconfronteerd als de anti-Joodse maatregelen steeds meer toenemen. En dan wordt ze verraden en gedeporteerd. Wie was Roosje Glaser en wat gebeurde met haar in de kampen? Dat zie je in de tentoonstelling 'Dansen met de vijand' in het Verzetsmuseum in Amsterdam.

Relaties met SS-officieren

Zowel haar ex-man als haar minnaar verraden Roosje uiteindelijk. Ze komt terecht in onder andere Westerbork en Vught en beland uiteindelijk in vernietigingskamp Auschwitz. Ook hier probeert ze zoveel mogelijk de regie over haar leven te houden. Door te dansen lukt het haar om haar waardigheid te behouden en min of meer te overleven. Ze gaat werken bij de gaskamers, leert SS-officieren dansen op Duitse liedjes en gaat zelfs relaties met hen aan om niet in de gaskamer te eindigen. Uiteindelijk overleefde Roosje zes concentratiekampen. Terug in Nederland wordt ze echter niet bepaald met open armen opgewacht door de Nederlanders, bij wie het antisemitisme flink wortel had geschoten.

Goed of fout?

Waren de keuzes die Roosje maakte goed of fout? Komen haar keuzes in een ander daglicht te staan door haar strategie van opvallen, jezelf nuttig maken, meewerken en dansen in de omstandigheden van het kamp? Zoek zelf het antwoord op deze vragen in de tentoonstelling Dansen met de vijand in het Verzetsmuseum Amsterdam. Van Roosje Glaser is opmerkelijk veel beeldmateriaal bewaard gebleven. Leer Roosje kennen aan de hand van foto's, film en Polygoonbeelden van voor de oorlog en tijdens de eerste jaren van de bezetting.

Tante Roosje

Het balletje rondom het indrukwekkende verhaal van Roosje Glaser is gaan rollen nadat Paul Glaser tijdens een bezoek aan Auschwitz een koffer uit Nederland zag met daarop zijn achternaam. Hij begon een zoektocht naar een lang verborgen familiegeheim en komt erachter dat de koffer toebehoort aan zijn tante: Roosje Glaser. Over zijn zoektocht schreef hij een boek, dat als inspiratiebron werd gebruikt door het Verzetsmuseum bij deze tentoonstelling.

Dit moet je weten:

  • Wanneer? De tentoonstelling 'Dansen met de vijand' is van 22 november 2017 tot en met 4 maart 2018 te zien.
  • Waar? In het Verzetsmuseum in Amsterdam aan de Plantage Kerklaan 61
  • Hoe duur? Kaartjes kosten voor volwassenen € 10,- en voor kinderen € 5,-. In 2018 worden de kaartjes een euro duurder.
Foto 2. Danseres Roosje. Foto: Verzetsmuseum Amsterdam
Foto 3. Roosje Glaser. Foto: Verzetsmuseum Amsterdam

Laatst gewijzigd: 2018-09-06 11:25:58 · Gepubliceerd: 18 november 2017 - 761