Zij streden voor de vrijheid - verhalen van verzet

Het verzet tijdens WOII inspireert in Jaar van Verzet 2018

Airborne Museum Hartenstein Nieuws door
Foto 1. Truus Oversteegen roeit een kist met wapens het Noordzeekanaal over, circa 1943. Foto: Museum Haarlem

archief oud artikel 10 januari 2018 Geschiedenis Landelijk Idealen die het waard waren om voor te strijden, ze gaven de verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog moed. Wat weten we van hen en van hun daden? Het jaar 2018 is uitgeroepen tot het Jaar van Verzet! Door heel het land organiseren verzetsmusea en andere organisaties activiteiten om ons met de historie van het verzet tijdens WOII te inspireren.

Veel indrukwekkende verhalen passeren dit jaar de revue, in musea, op papier en op het witte doek. Dappere jonge meiden, uiteengedreven geliefden en een slimme bankier; hier weerklinkt hun geschiedenis.

Hannie Schaft en de zusjes Oversteegen

Een bekende Nederlandse verzetsstrijder was de 19-jarige Hannie Schaft. Hoe jong ze ook was toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, toch besloot ze meteen dat ze in verzet zou komen. Samen met andere verzetsstrijders pleegde ze zelfs gewapende aanslagen. En met haar waren er meer dappere meisjes, want ze werkte veel samen met de zusjes Truus en Freddie Oversteegen. Over deze drie gaat de tentoonstelling Vrouwen in Verzet te zien in Museum Haarlem tot 28 januari 2018 en vanaf 24 maart 2018 in Nationaal Monument Kamp Vught. Deze expositie is gebaseerd op het boek van Peter Hammann over Hannie Schaft en vertelt de verhalen gezien door de ogen van de verzetsstrijders zelf. Vooral voor jongere bezoekers klinken de vragen: Hoe idealistisch ben je zelf? Wat ben jíj bereid te doen voor je land? Hannie was pas 19, Truus 16 jaar en Freddie was nog maar 14 jaar toen ze besloten in verzet te komen...

Let op: exacte informatie over de tentoonstelling Nationaal Monument Kamp Vught is nog niet bekend, dit wordt later bijgewerkt.

Bankier van het verzet in de bioscoop

Een bijzonder verzetsverhaal is dat van de bankier Walraven van Hal. Een verhaal dat zo tot de verbeelding spreekt dat het stof genoeg geeft voor een speelfilm. Vanaf 8 maart 2018 draait de film Bankier van het verzet in de Nederlandse bioscopen met in de hoofdrol Barry Atsma als de bankier Walraven van Hal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zet Walraven (Wally) zijn financiële kennis en contacten in voor het Nationaal Steunfonds (NSF), die het landelijk verzet ondersteunde. Samen met zijn broer Gijs wist hij vijftig miljoen gulden te stelen uit de kluizen van De Nederlandsche Bank, ten bate van het verzet. Aan het einde van de oorlog werd Wally gefusilleerd, zijn broer Gijs wist ternauwernood te ontkomen aan dit tragisch lot.
Lees meer over het leven van Walraven van Hall



Post uit de vergetelheid

Hoe je leven verandert door oorlog, daar weten de vijf mensen in de tentoonstelling Waarom schrijf je me niet alles van. In Nationaal Onderduikmuseum Aalten leven bezoekers door middel van filmpjes met hen mee tijdens de gevaarlijke oorlogsjaren. Ik denk dat ik dezer dagen met vakantie ga en horen jullie dan later van me", zo schrijft Wolfgang Maas op 5 november 1942 aan zijn verloofde Thea Windmuller die in Friesland in de onderduik zit. Wolfgang Maas is een Joodse jongen die op 16-jarige leeftijd in 1936 vanuit Duitsland naar Nederland vlucht. Hier krijgt hij een paar jaar later verkering met een Joods meisje, Thea Windmuller. De Jodenvervolging dwingt hen beide onder te duiken. Naast het verhaal van deze twee worden ook de verhalen van het joodse meisje Wanda Verduin, de Joodse Jules Schelvis en de verzetsman Nico Peeters verteld. Bezoekers sluiten af in een stemhokje vol dilemma's over vrijheid, privacy en communicatie. Moeilijke vragen, waar een antwoord niet snel op gegeven is. De tentoonstelling is te zien van 26 januari tot en met 21 mei 2018.

De aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister

Op zaterdagavond 27 maart 1943 klonken er explosies in het bevolkingsregister van Amsterdam en even later brak een grote brand uit in het pand aan de Plantage Kerklaan. Het was een aanslag, uitgevoerd door een verzetsgroep. Het doel? Zoveel mogelijk gegevens verwoesten, zodat de bezetter geen joden, arbeidskrachten of verzetsmensen kon opsporen. In het Verzetsmuseum Amsterdam maak je 75 jaar later diezelfde aanslag mee, door een 3D audiohoorspel. Luister mee met de beramers van de aanslag en besluit of de aanslag het allemaal wel waard was in de expositie Explosiegevaar! van 28 maart tot november 2018.

Jaar van Verzet 2018

Nederland telt veel verzets- en oorlogsmusea en veel oorlogsmonumenten. Tijdens het Jaar van Verzet worden door het hele land activiteiten georganiseerd. Bekijk hier alle activiteiten van het Jaar van Verzet 2018.

De deelnemende musea zijn:
Foto 2. Truus en Hannie verkleed als stelletje, vlak voor een aanslag, 1944. Foto: Museum Haarlem
Foto 3. Ravage na de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam. Foto: Beeldbank WO2/NIOD

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:40:18 · Gepubliceerd: 2018-01-09 10:46:47 - 916