1

Victoria Crosses in Airborne Museum: de helden achter de medailles

Leer de helden van de Slag om Arnhem kennen

Tentoonstelling For Valour Nieuws door
Foto 1. De Victoria Crosses van Arnhem, voor het eerst samen tentoongesteld op één locatie. Foto: Airborne Museum.

archief oud artikel 12 april 2018 Geschiedenis Oosterbeek, Gelderland In de tentoonstelling For Valour worden de Victoria Crosses van de Slag om Arnhem voor het eerst in de geschiedenis gezamenlijk gepresenteerd. De VC is de hoogste Britse militaire onderscheiding mogelijk. In het Airborne Museum ontdek je welke dappere helden en ongelofelijke heldendaden achter deze medailles schuilgaan.

For Valour: voor heldhaftigheid

Een Victoria Cross krijg je niet zomaar. Vrij vertaald wordt de Britse militaire onderscheiding alleen toegekend voor zeer bijzondere dapperheid, of een bijzondere daad van moed of opoffering of extreme plichtsbetrachting in de aanwezigheid van de vijand. Sinds 1856 hebben maar ruim 1300 militairen de onderscheiding mogen ontvangen. De medaille heeft een legendarische status. En dus is het niet zo gek dat de heldhaftige verhalen die je tijdens de tentoonstelling For Valour in het Airborne Museum leert kennen, ronduit bijzonder zijn. In For Valour leer je de heldendaden van Luitenant John Hollington Grayburn, Flight Lieutenant David Samuel Anthony Lord, Lance-sergeant John Daniel Baskeyfield, Kapitein Lionel Ernest Queripel en Majoor Robert Henry Cain. Cain overleefde als enige de Slag om Arnhem.

Heldhaftige verhalen

In de tentoonstelling zijn de vijf medailles voor het eerst samen in een vitrine te bewonderen. Middels informatiepanelen en een audiotour ontdek je meer over de helden en hun daden die achter de medailles schuilgaan. Je krijgt een beeld van de vijf mannen, wie ze waren en waar ze voor stonden. De verhalen zijn hartverscheurend: je krijgt immens veel bewondering voor de helden die niet opgaven en soms zichzelf opofferden om anderen te redden. Zo bleef piloot David Lord met een brandende motor vliegen om voorraden te droppen voor zijn medesoldaten. Hij wist dat hij elk moment kon neerstorten, maar maakte bewust een extra ronde om nog meer te kunnen leveren. Daarna ontplofte het vliegtuig. Net zo bijzonder is het verhaal van luitenant John Grayburn, die bij de Arnhemse Rijnbrug op dag één al gewond raakte maar dagenlang door bleef vechten, zijn arm in een mitella, zijn hoofd in het verband. Op het allerlaatste moment sneuvelde hij.

Vijf Victoria Crosses voor het eerst samen

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de vijf Victoria Crosses van Arnhem op dezelfde locatie te zien zijn. Militairen die de onderscheiding hebben ontvangen mogen VC achter hun titel zetten en verdienen hun leven lang respect van medesoldaten. Het komt niet vaak voor dat iemand de daad overleeft waarvoor hij een VC verdient. De VC medaille is echt het allerhoogste; er is geen hogere onderscheiding mogelijk in het Britse leger. En die legendarische status is nog steeds belangrijk. Het is nog veel hoger dan de hoogste onderscheiding in Nederland, de Militaire Willems-Orde.

For Valour in Airborne Museum

For Valour is tot en met 1 oktober 2018 in het Airborne Museum te zien. Het museum is dagelijks geopend vanaf 10:00 uur tot 17:00 uur. De audiotour kun je gratis downloaden via een app op je telefoon. Bestel gelijk je kaartjes voor het Airborne Museum.
Foto 2. Links: Flight Lieutenant David Samuel Anthony Lord. Rechts: Luitenant John Hollington Grayburn. Foto: Airborne Museum.
Foto 3. Links: Lance-sergeant John Daniel Baskeyfield. Midden: Majoor Robert Henry Cain. Rechts: Kapitein Lionel Ernest Queripel. Foto: Airborne Museum.

Laatst gewijzigd: 2018-04-23 10:39:08 · Gepubliceerd: 12 april 2018 - 1285