75 jaar na de Slag om de Schelde is vrijheid nog steeds actueel

Bevrijdingsmuseum Zeeland | Nieuws door

In het Bevrijdingsmuseum Zeeland komen de Four Freedoms centraal te staan

2 mei 2018 Toerisme Nieuwdorp, Zeeland Kijken naar het verleden is leren voor de toekomst, is de gedachte in het Bevrijdingsmuseum Zeeland. Dit museum gaat namelijk grootscheeps verbouwen! Vanaf 25 oktober 2019 leer je hier niet alleen alles over de bevrijding van Zeeland in 1944, maar ook wat vrijheid in de actualiteit betekent aan de hand van de Four Freedoms van de Amerikaanse president Franklin Roosevelt.

Foto 1. Wandel over militaire bruggen in het Bevrijdingspark. Foto: Bevrijdingsmuseum Zeeland

Four Freedoms van Roosevelt

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar bevrijding en vrijheid. Het Bevrijdingsmuseum Zeeland krijgt daarom in 2019 een nieuw tentoonstellingspaviljoen. Hier staat volgens directeur Stef Traas de 'connectie met de actualiteit' centraal. "Vrijheid en democratie staan steeds meer onder druk. Het huidige museum is gericht op de bevrijding van Zeeland in 1944 en met de vernieuwing willen we ons richten op actuele vrijheidthema's." Dit gebeurt aan de hand van de Vier Vrijheden in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van vrees en vrijwaring van gebrek) in een Rooseveld Experience. De Four Freedoms zijn namelijk uitgesproken door deze Amerikaanse president. Ook de ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Naties en de uitreiking van de Four Freedom Awards, die eens in de twee jaar in Zeeland plaatsvindt, komen aan bod.

Wat is de Slag om de Schelde?

Tijdens de Slag om de Schelde in het najaar van 1944 werd er gevochten om de gebieden rond de Westerschelde en het water zelf. De geallieerden zochten hier namelijk naar een vrije vaarweg naar het bevrijde Antwerpen. De strijd was erg belangrijk voor de uiteindelijke bevrijding van Nederland. De Slag om de Schelde wordt door insiders ook wel gezien als het Normandiƫ van Noordwest-Europa. De door de Duitsers gebouwde Atlantikwall is in 1944 namelijk door de geallieerden op slechts twee plaatsen doorbroken: in Normandiƫ en in Zeeland.

Bevrijdingspark: Zeeland in de oorlog

Het duurt nog even, maar tijdens de vernieuwing is het huidige museum gewoon geopend. Een bezoekje is ook nu al de moeite waard. In het Bevrijdingsmuseum Zeeland staat namelijk een bijzonder en onderbelicht stukje oorlog centraal: de Slag om de Schelde. In een heus Bevrijdingspark van maar liefst drie hectare groot loop je door Zeeland in het miniatuur. Dijken, polders, zee en strand; alles waar Zeeland bekend om staat is hier terug te vinden. Het Zeeland waar je doorheen loopt is het Zeeland van tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je ziet bunkers, een Shermantank, versperringen, een baileybrug en het noodkerkje van Ellewoutsdijk. Sta stil bij de Zeeuwse oorlogsslachtoffers en zie wat de strijd om een vaarweg naar het bevrijde Antwerpen met Zeeland deed. Ook is er een Stiltebos: een plek waar ruimte is voor bezinning en reflectie.

Wil je meer weten over de Tweede Wereldoorlog? Deze oorlogsmusea zijn ook de moeite waard!
Foto 2. In het Bevrijdingsmuseum wandel je door Zeeland in de oorlog. Foto: Bevrijdingsmuseum Zeeland
Foto 3. Het noodkerkje van Ellewoutsdijk. Foto: Bevrijdingsmuseum Zeeland
Foto 4. Ontdek welke wapens werden gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Foto: Bevrijdingsmuseum Zeeland
Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:53:26 · Gepubliceerd: 2018-04-23 10:55:47 - 1824