Van visioen tot Delfts icoon: de Nieuwe Kerk Delft

Doorloop onze geschiedenis en ontmoet de Oranjes en beroemde Delftenaren

Nieuwe Kerk Delft Redactioneel door
Foto 1. Een must tijdens een dagje Delft: de Nieuwe Kerk. Indrukwekkend, beeldschoon en vol historie. Foto: DagjeWeg.NL.

7 juni 2018 bijgewerkt: 29 januari 2020 Geschiedenis Delft, Zuid-Holland Ze beneemt je bij binnenkomst even de adem: de prachtige Nieuwe Kerk Delft. De gigantische ruimte, de enorme kroonluchters, al het marmer, de indrukwekkende glas-in-loodramen. En natuurlijk het praalgraf van Willem van Oranje en de koninklijke grafkelder. De oranje route in de Nieuwe Kerk neemt je mee langs alle ups en downs van ons koningshuis, de historische stad en onze vaderlandse geschiedenis.

Ontstaan door visioen

Het is 1351 en bedelaar Symon zit op de Markt, zijn gebruikelijke plekje. Plots ziet hij een visioen van een gouden kerk met Maria, de moeder van Jezus Christus, op een troon. Mede-Delftenaar Jan Col is getuige van het visioen en blijft na de treurige dood van Symon soortgelijke visioenen krijgen. Hij weet het zeker: er moet een kerk komen op de Markt. In 1381 wordt er een houten versie gebouwd, een noodkerk, en gaan de visioenen weg. De kerk groeit door de jaren heen uit tot de grootste basiliek van Delft: het godshuis dat we vandaag de dag als de Nieuwe Kerk Delft kennen. Een broodjeaapverhaal of goddelijke werkelijkheid? Niemand weet het zeker, maar zonder Symon en Jan was de inmiddels legendarische kerk er nooit geweest.

Beklim de Nieuwe Kerk toren

Een absolute aanrader bij mooi weer en als je goed ter been en fit genoeg bent: beklim de toren van de Nieuwe Kerk! De toren is maar liefst 108,75 meter hoog en dat merk je tijdens je klim. Je denkt geregeld 'ben ik er nou nog niet?' en op je weg naar de top trotseer je maar liefst 376 - soms oneven - traptreden. Maar het is het waard. Op 85 meter hoog heb je een spectaculair uitzicht over de stad. Voor de toren is bij de kassa een apart entreebewijs te krijgen. Tip: trek goede schoenen aan en laat je tas beneden achter, de klim is soms krap.

Beeldenstorm en torenpech

De Nieuwe Kerk heeft veel doorstaan. Van een merkwaardig begin tot ongelooflijke pech door de jaren heen. In 1536 woedt een stadsbrand en worden de ramen, klokken en het orgel compleet verwoest. Waarschijnlijk ontstond de ramp door blikseminslag in de toren van de Nieuwe Kerk. Jaren later slaat de Beeldenstorm ook in Delft toe. Dit is een van de redenen waarom de Nieuwe Kerk en de Oude Kerk in Delft er tot op de dag van vandaag redelijk sober uitzien. In 1654 treft een ramp opnieuw de stad: de Delftse Donderslag. Er ontploft een grote hoeveelheid buskruit in de stad, waardoor bijna alle ramen in Delft sneuvelen, waaronder de gebrandschilderde ramen van de kerk. In 1827 slaat de bliksem wéér in de toren. Koningin Sophie, vrouw van Willem III, bezoekt de kerk na deze tegenslag en neemt een deel van de getroffen weerhaan in ontvangst.

Rustplaats der Oranjes

Dat de Oranjes aanwezig zijn in de kerk, is duidelijk. De kerk is de laatste rustplaats voor leden van het koningshuis. Anna Paulowna, koningin Wilhelmina, prins Claus, koningin Juliana, prins Bernhard: allemaal hebben ze een plekje in de grafkelder. Deze kelder is niet toegankelijk voor bezoekers, maar je kunt wel een maquette bekijken van de grafkelder. De Nieuwe Kerk zit vol Oranje herinneringen en vaderlandse helden. De praalgraven van Hugo de Groot en Willem van Oranje zijn prachtig en prominent aanwezig en via een oranje route doorloop je de geschiedenis van de kerk, de stad en ons koningshuis. Overal staan interactieve schermen die grootse momenten laten zien, zoals de radioboodschappen van koningin Wilhelmina tijdens de Tweede Wereldoorlog, de topstukken van Johannes Vermeer en - een dieptepunt - de begrafenis van prins Claus. Na je bezoek heb je het gevoel dat je meer weet over Nederland, de Oranjes en de rijke geschiedenis die Nederland heeft gevormd.

Leuk detail: bij aankoop van een kaartje voor de Oude en Nieuwe Kerk Delft krijg je een voucher voor een gratis kopje koffie in de stad. Delft zit vol pittoreske koffietentjes en er doen een hoop cafés mee aan de actie, dus keuze zat!

Uitstapjes in Delft

Foto 2. In de Nieuwe Kerk Delft vind je het graf van Willem van Oranje, Vader des Vaderlands. Aan zijn voeten ligt een hond, een teken van trouw en loyaliteit. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Een prachtig gezicht: de ramen in de Nieuwe Kerk omlijsten de historische, oranje route die je kunt volgen. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. De prachtige ramen zien er elke keer anders uit, afhankelijk van de lichtinval. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 5. Het praalgraf is ook van dichtbij te bekijken. Er zou een loden doos in zitten, waar het hart van Willem in wordt bewaard. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 6. Kom bijzondere weetjes te weten over de Oranjes. Zo werd koningin Sophie opgebaard in haar trouwjurk, omdat haar leven naar eigen zeggen 'al geëindigd was op haar trouwdag'. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2020-01-29 12:23:21 · Gepubliceerd: 2018-05-24 09:39:11 - 4698