1

Onbekende gezichten hebben de hoofdrol in het Paleis op de Dam

Wie werkten achter de schermen van het Koninklijk Paleis?

Tentoonstelling 'Uitgelicht. Verhalen uit het Stadspaleis' Nieuws door
Foto 1. Wie maakte de kroonluchters in de Burgerzaal? Foto: Koninklijk Paleis Amsterdam

archief oud artikel 11 juni 2018 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland In de tentoonstelling 'Uitgelicht. Verhalen uit het Stadspaleis' staan heel gewone gezichten centraal die toch een belangrijke rol speelden in het Stadspaleis van Amsterdam, beter bekend als het Paleis op de Dam. Bijvoorbeeld degene die de bronzen klokken maakte voor in de toren. Of degene die in de cellen van het Paleis zat. En wie bespeelde het carillon?

Vijf verschillende verhalen

De tentoonstelling 'Uitgelicht. Verhalen uit het Stadspaleis' is opgebouwd uit vijf verschillende verhalen. Elk verhaal gaat over een andere relatief onbekende hoofdrolspeler uit de geschiedenis van het Stadspaleis van Amsterdam, wat bij de meeste mensen bekend staat als het Paleis op de Dam. Wie goot de bronzen klokken voor de toren? Wie ontwierp het dak of de kroonluchters in de Burgerzaal? Wie bespeelde het carillon? En wie zaten opgesloten in de cellen van het stadhuis uit de Gouden Eeuw?

Leer onbekende gezichten kennen

Leer in de tentoonstelling François Hemony kennen, die befaamd was vanwege de bronzen klokken met zuivere klank en lange resonantie. Naast bronzen klokken voor in de toren maakte hij ook het Atlasbeeld op de achtergevel van het gebouw: een iconisch bouwwerk van een man die symbolisch de hemel op zijn schouders draagt en daarom het centrum van het universum is. Precies hoe Holland zichzelf zag in de Gouden Eeuw, toen het Stadspaleis werd gebouwd. En naar wie luisterden de duizenden mensen die op het feestconcert op het carillon van het Paleis afkwamen op de dag dat Prinses Juliana werd geboren? Of leer Berend Veltbos en Jan Baptist Fontange kennen; twee bedelaars uit de achttiende eeuw die door vervalste papieren in de kerker van het Paleis belandden.

Opening door Beatrix

De tentoonstelling wordt op 15 juni 2018 geopend door Prinses Beatrix. Zelf heeft Beatrix ook wat met het Paleis op de Dam. In januari vierde ze er nog haar tachtigste verjaardag en het Paleis wordt door de koninklijke familie nog altijd gebruikt als ontvangstpaleis. Het gebouw diende tot 1808 als het stadhuis van Amsterdam en staat al 370 jaar in hartje Amsterdam: midden op de Dam. Als de koninklijke familie het Paleis niet gebruikt, is het geopend voor tentoonstellingen. De tentoonstelling kan na de opening worden bezichtigd van 16 juni tot en met 16 september 2018.

Praktische informatie:

  • Wat? Tentoonstelling 'Uitgelicht. Verhalen uit het Stadspaleis';
  • Waar? In het Paleis op de Dam in Amsterdam;
  • Wanneer? De expositie is te zien van 16 juni tot en met 16 september;
  • Hoe duur? Een toegangskaartje voor volwassenen kost € 10,00 en is gratis voor kinderen tot achttien jaar. Deze prijs is inclusief audiotour, ook voor kinderen.
Foto 2. Leer de maker van dit beeld kennen. Foto: Koninklijk Paleis Amsterdam
Foto 3. Wie zaten er in de cellen van het Stadspaleis? Foto: Koninklijk Paleis Amsterdam
Foto 4. Het Paleis op de Dam. Foto: Koninklijk Paleis Amsterdam

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 12:03:27 · Gepubliceerd: 11 juni 2018 - 863