1

Boek van Willem van Oranje te bewonderen in Amsterdam

Dit las de Vader des Vaderlands toen hij jong was

Ambassade van de Vrije Geest Nieuws door
Foto 1. De cover van het boek. Foto: Ambassade van de Vrije Geest

archief oud artikel 13 juni 2018 Opmerkelijk Amsterdam, Noord-Holland Het jaar 1559. Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands is 26 jaar oud en verblijft aan het hof van Hendrik II. Zijn oog valt op een bijzonder boek: Le Songe de Poliphile. Een boek met een cultstatus in de zestiende eeuw; in hofkringen was het boek een ware hype. Waarom? Ontdek het in de Ambassade van de Vrije Geest!

Oude fantasieën en mysteries

Een verhaal vol fantasieën, mysteries en kennis van de Egyptische, Griekse en Romeinse oudheid, met hier en daar erotisch getinte beschrijvingen. Willem van Oranje en zijn tijdgenoten smulden van le Songe de Poliphile; het historische boek wordt ook wel 'het beroemdste koffietafelboek uit de geschiedenis' genoemd. Talloze schrijvers, kunstenaars en architecten inspireerde het boek, zoals Dali en Bernini. Zo is het olifantje van Bernini in Rome gebaseerd op een tekening van het olifantje in het boek. De auteur van het boek was lange tijd anoniem, maar historici zijn het inmiddels zo goed als eens over zijn identiteit: de dominicaanse monnik Francesco Colonna uit Venetië. Na de dood van Willem van Oranje verdween het boek uit de schijnwerpers, net als de rest van Willems bibliotheek.

Wat is het verhaal van Le Songe de Poliphile?

De hoofdpersoon Poliphile droomt dat hij verdwaald is in een donker woud. Hij legt een lange weg af, eigenlijk een ingewikkeld initiatietraject, die hem uiteindelijk bij zijn geliefde Polia brengt. Met haar bezoekt hij het paleis en de fontein van Venus. Poliphile staat tijdens zijn tocht uitgebreid stil bij piramides, deuren, zuilen en obelisken. Hij dwaalt door prachtige tuinen, bewondert langdurig curieuze standbeelden (zoals een olifant met een obelisk op zijn rug), fonteinen en allegorische dieren. Hij leest ellenlange grafschriften en verwijlt bij raadselachtige reeksen hiërolgyfen. Hij ontmoet nimfen, saters, goden en mythologische personages.

Het boek weer in Nederland

Eeuwen later, in 2006, koopt een Nederlandse verzamelaar het boek op een veiling. Het is het unieke exemplaar dat De Zwijger zelf ooit in handen heeft gehad en is wereldwijd het enige exemplaar dat nog in privébezit is. Het is in zeer goede staat, niet gerestaureerd en van onschatbare waarde. Het boek draagt de Oranjeband met het wapen van Willem van Oranje. Vanaf woensdag 13 juni tot en met 28 juli is het te bewonderen in de Ambassade van de Vrije Geest aan de Keizersgracht in Amsterdam. Daarna lang het boek gaan reizen langs verschillende musea in Nederland.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling van het historische boek verschijnt ook een replica van Le Songe de Poliphile, vertaald in het Nederlands! Bij de opmaak van de vertaling is gebruik gemaakt van het Poliphile-lettertype en is de unieke typografie gebruikt. Afdrukken van de 181 originele houtsneden illustreren het verhaal.
Foto 2. Een spread uit het boek. Foto: Ambassade van de Vrije Geest

Laatst gewijzigd: 2018-06-13 17:06:40 · Gepubliceerd: 13 juni 2018 - 677