1

Parachutisten en gratis activiteiten tijdens het Zuiderwaterlinie Festival

Vier feest op de waterlinie tussen Grave en Bergen op Zoom

Zuiderwaterlinie Festival Nieuws door
Foto 1. Vier het Zuiderwaterlinie Festival mee! Foto: Leonie Muller - Juup Luijten

archief oud artikel 20 juni 2018 Toerisme Grave, Noord-Brabant Acteurs, muzikanten, zangers, poëten en dansers vechten om je aandacht op 23 en 24 juni. De eeuwenoude waterlinie van Grave tot aan Bergen op Zoom is dan het toneel van het Zuiderwaterlinie Festival. Dit festival moet het gebied op de kaart zetten en de verbindende kracht van cultuur en erfgoed laten zien. Dat is nog niet alles; ook tientallen parachutisten wagen de sprong en komen uit de lucht vallen.

Wat staat er op het programma?

Een greep uit de vele activiteiten: bij Gemaal van Sasse in Grave brengt een schitterend orkest op het water je in vervoering en zie je caravans vol kunst. In Halsteren bij Fort de Roovere wordt het historische bouwwerk Ravelijn groots gevierd met muziek, foodtrucks, kinderactiviteiten en een lichtshow! Bij Vesting Kleine Schans in Terheijden staan theatergroepen op de planken, die vertellen over de kracht en macht van het water en hoe absurd oorlog eigenlijk is. In Vught keren militairen terug op Fort Isabella. Hier kun je ook theaterfragmenten zien uit de voorstelling Milva, over dertien militaire vrouwen uit Vught die zich opgeven voor een proef van Defensie en ontpoppen tot een elitekorps. Fort Sabina in Heijningen staat helemaal in het teken van kunst, die zo mooi is dat de vonken er letterlijk vanaf springen!

Parachutistendrop en Veldtocht

Op 23 juni om 12:00 uur staan tientallen parachutisten, onder wie een groot aantal van Defensie, klaar op Vliegbasis Eindhoven om daar in het vliegtuig te stappen. Zij gaan springen boven de vijf festivallocaties van het Zuiderwaterlinie Festival. Zorg dus dat je de hemel niet uit het oog verliest! De volgende dag, op zondag 24 juni, kun je mee op verschillende Veldtochten langs de linie. Op bijzondere locaties laat je je meevoeren door mooie toneelvoorstellingen, langs de oevers van de linie hoor je opzwepende muziek en op onverwachte ogenblikken word je overvallen door gedichten en dans. Er zijn maar liefst acht verschillende veldtochten waar je uit kunt kiezen! De Veldtocht is niet gratis: een kaartje kun je online kopen voor € 10,- per persoon. Daar komt nog € 1,30 per bestelling bovenop voor betalingskosten.

Vijf regio's met vijf festivals

De Zuiderwaterlinie is opgedeeld in vijf stukken; vijf regio's met allemaal hun eigen verdedigingswerken. In elke regio is op zaterdag 23 juni een gratis onderdeel van het Zuiderwaterlinie Festival te vinden met een cultureel programma:

  • Vesting Kleine Schans in Terheijden: 12:00 uur tot 18:00 uur;
  • Fort Sabina in Heijningen: van 13:00 uur tot 18:00 uur;
  • Fort Isabella in Vught: van 13:00 uur tot 18:00 uur;
  • Fort de Roovere in Halsteren: van 15:30 uur tot 23:00 uur;
  • Gemaal van Sasse in Grave: van 15:30 uur tot 23:00 uur.

Wat is de Zuiderwaterlinie?

De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meestgebruikte waterlinie in Nederland. De hele linie, 165 kilometer lang, loopt van het Gelderse Grave tot aan Bergen op Zoom in Noord-Brabant en vormt een samenhangend geheel van forten, vestingen, schansen, dijken, sluizen en inudatievlaktes (vlaktes die onder water gezet konden worden). Het principe is simpel: door de sluizen open te zetten kon de polder onder water lopen. Zo kon de vijand niet verder: een soort natuurlijke barrière. De Zuiderwaterlinie werd eind zeventiende eeuw aangelegd als verdedigingslinie tegen de Fransen en Spanjaarden en werd gebruikt tot en met de Eerste Wereldoorlog, waarna de linie geen obstakel meer vormde met de komst van het vliegtuig.
Foto 2. Fort Sabina in Willemstad. Foto: Lieske Meima

Laatst gewijzigd: 2018-06-19 17:25:53 · Gepubliceerd: 20 juni 2018 - 661

Activiteiten Fort Sabina

Nu te bezoeken

Bomvol weekend op Fort Sabina


In het Weekend van het Verdedigings Erfgoed organiseren wij op Fort Sabina spannende, leuke, interessante, mooie en leerzame evenementen.